Fizica Altfel: Ministerul Educaţiei îi încurajează pe profesori să predea fizica prin metoda investigaţiei

Ministerul Educaţiei îi încurajează pe profesorii de fizică să predea această materie prin metoda investigaţiei folosită în cadrul proiectului "Fizica Altfel". 25% dintre dascălii de profil din România au instrumentele pentru a-i ajuta pe elevi să fie atenţi la lumea înconjurătoare, să îşi dezvolte propriile mecanisme de raţionare, să găsească soluţii la probleme complexe, să fie creativi şi să lucreze în echipă.
Iulian Tudor
23 nov. 2016, 18:50
Fizica Altfel: Ministerul Educaţiei îi încurajează pe profesori să predea fizica prin metoda investigaţiei

Ministerul Educaţiei a adresat, marţi, profesorilor de fizică din România o scrisoare metodică prin care aceştia sunt încurajaţi să predea fizica prin metoda investigaţiei.

„Ideea de bază a programului este conceptul de învăţare prin investigaţie de tip inductiv (Inquiry Based Learning). Un elev învaţă prin investigaţie atunci când se află în faţa unei probleme, când studiază cu atenţie datele şi relaţiile cauzale, reuşind să găsească cea mai bună soluţie, rolul profesorului fiind de facilitator al cunoaşterii şi de partener al elevilor în învăţare. Până în prezent, 1.500 de profesori au fost pregătiţi în cadrul programului „Fizica Altfel”. Acest lucru înseamnă că 25% dintre profesorii de fizică din România au instrumentele pentru a-i ajuta pe elevi să fie atenţi la lumea înconjurătoare, să îşi dezvolte propriile mecanisme de raţionare, să găsească soluţii la probleme complexe, să fie creativi şi să lucreze în echipă. Pe de altă parte, au fost deja pregătiţi formatori în 24 de judeţe pentru a-i învăţa pe profesori să aplice la clasă noile metode de abordare a temelor din programa de fizică, incluse în „Ghidul metodologic de predare a fizicii”, se arată în scrisoarea metodică a Ministerului Educaţiei.

Începând de joi, profesorii de fizică vor putea accesa şi de pe site-ul Ministerului Educaţiei referinţe bibliografice, o arhivă conţinând exemple de derulare a lecţiilor de fizică pentru toţi anii de studiu şi un document conţinând resursele web.

Noile programe pentru clasele a VI-a – a VIII-a vor fi aplicate succesiv începând din anul şcolar 2018 – 2019, mai arată Ministerul Educaţiei.

Realizarea acestor materiale a fost posibilă prin efortul a zeci de profesori de fizică şi experţi din toată ţara, precizează Ministerul Educaţiei, aproape toate materialele realizate în program primind avizul conducerii Societăţii Române de Fizică.

Toate unităţile de învăţare au fost verificate din punct de vedere ştiinţific de cadre didactice din cadrul facultăţilor de fizică din principalele universităţi, mai spun reprezentanţii MENCS.

Ei arată că, în ultimii ani, a existat o colaborare strânsă cu Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti în procesul de derulare a cursurilor de formare.

„Învăţarea prin metoda investigaţiei reprezintă un set de practici educaţionale care promovează un proces de învăţare ghidat de întrebări şi este utilizată frecvent în ţările europene cu sisteme de educaţie performante. Introducerea acesteia, alături de alte măsuri, a condus în ultimii 15 ani la creşteri semnificative ale punctajelor la testele PISA şi TIMSS pentru ţări ca Germania sau Polonia. Această abordare are numeroase avantaje: stimulează curiozitatea elevilor, asigură exersarea gândirii critice şi a capacităţii de reflecţie, cultivă autonomia în învăţare”, arată preşedintele Centrului de Evaluare şi Analize Educaţionale, Cristian Haţu.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Cele 3 zodii care își pot schimba destinul în august 2024. E șansa vieții lor
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Dumnezeu a fost de partea mea! Donald Trump a povestit de ce a întors capul în timpul atentatului
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
'Cumetriile' din Antenă! Bordea i-a luat iubita lui Cazacu 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Mașinile interzise pe autostradă. Legea spune clar: NU au voie să circule pe autostrăzi!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Donald Trump acceptă nominalizarea pentru a treia candidatură prezidențială și condamnă „vânătorile de vrăjitoare partizane”
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'