Denumită Licuriciul şi vopsită în galben pentru această ocazie, aeronava care a adus flacăra a fost întâmpinată cu aplauze de mulţimea venită pe pistă. Prinţesa Anne, fiica reginei Elizabetha a II-a şi membră a comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice, a coborât din avion cu dispozitivul în care se află preţioasa torţă. Flacăra a fost primită de vicepremierul britanic Nick Clegg.
Alături de prinţesa Anne s-au aflat preşedintele Comitetului de Organizare, Sebastian Coe, primarul Londrei, Boris Johnson, şi David Beckham, ambasador al Jocurilor Olimpice.
Să faci parte din această echipă, care aduce flacăra nu numai în Anglia, ci în estul Londrei, într-o a parte a Londrei unde am crescut, mă face foarte mândru de acest lucru.
La Londra, o ştafetă de 8.000 de alergători va plimba flacăra olimpică. Periplul va dura 70 de zile, timp în care flacăra va parcurge aproape 13.000 de kilometri. Printre cei selectaţi să poarte torţa pe teritoriul britanic se află şi cinci români. Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice va avea loc în seara de 27 iulie. Cel mai tânăr membru al ştafetei torţei olimpice are 12 ani, iar cel mai în vârstă are 100 de ani. De asemenea, torţa va fi purtată şi de un tânăr militar care şi-a pierdut picioarele şi un braţ într-o explozie în Afganistan. În medie, torţa va fi purtată în fiecare zi de 115 persoane.
Periplu pe teritoriul britanic
Tripul campion olimpic la iahting, Ben Ainslie, a dat start, sâmbătă, periplului din Marea Britanie al torţei olimpice, care se va încheia tot la Londra, în data de 27 iulie. Ainslie a preluat torţa la ora locală 07.15, în localitatea din extremitatea sud-vestică a Marii Britanii, în prezenţa a sute de spectatori, el alergând o porţiune şi apoi înmânând-o sportivei Anastassia Swallow.
Flacăra olimpică a sosit în Regatul Unit vineri seară, cu o cursă aeriană specială, de la Atena, şi a fost transportată cu elicopterul la Land’s End, unde a fost folosită pentru aprinderea torţei.
Torţa va trece şi prin locuri celebre, ca Loch Ness şi Stonehenge. Înainte de parcursul de o săptămână în capitală, torţa va petrece o noapte în Turnul Londrei.
La 27 iulie, torţa va intra pe stadionul olimpic, unde va fi folosită pentru aprinderea flăcării ce va arde pe toată durata Jocurilor Olimpice, până la 12 august.