Flamingo în Delta Dunării. Reprezentanţii ARBDD spun că speciile noi de păsări sau care au fost văzute sporadic în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării sunt atrase de condițiile prielnice, diversitatea habitatelor și ecosistemelor, abundența și varietatea hranei.
Citeşte şi: Trei girafe au murit electrocutate din cauza stâlpilor de tensiune prea scunzi
„Revenirea păsărilor flamingo în RBDD
Condițiile prielnice, diversitatea habitatelor și ecosistemelor, abundența și varietatea hranei din rezervație atrag specii noi sau care au fost văzute sporadic în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării.
În data de 25 mai 2021, inspectorii ecologi din cadrul RBDD au observat 49 exemplare de păsări flamingo în timpul acțiunilor de monitorizare a zonei strict protejate lac Sarături Murighiol. Tot ieri, un număr de aproximativ 60 de exemplare de păsări flamingo au fost observate pe lacul Tuzla din RBDD.
Penajul acestor magnifice păsări își schimbă culoarea datorită dietei, păsările au nuanțe diferite de roz în funcție de locație și de hrana disponibilă în zonă. Păsările se află în migrație și în perioada formare a perechilor, iar zonele de popas alese pentru hrănire sunt ape puțin adânci. Sunt păsări ce trăiesc în colonii formate din sute de exemplare, depun un singur ou de care au grijă deosebită ambii părinți„, explică reprezentanții Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, pe pagina de Facebook.
1. Flamingo american măsoară între 1,20 şi 1,45 metri înălţime, dar pot măsura şi între 80 şi 140 de cm lungime. Masculii sunt mai înalţi decât femelele.
2. Picioarele lungi şi subţiri pe care se sprijină – de obicei pe un singur picior, ce poate fi schimbat şi în timp ce dorm – ajută la menţinerea temperaturii corporale.
3. Ciocul mare şi curbat în interior îl folosesc pentru filtrarea apei şi pentru a obţine hrană.
4. Speranţa de viaţă în libertate este de 30 de ani, iar în captivitate de 50 de ani.
5. Femeia depune un singur ou între lunile mai şi august, incubaţia durând 30 de zile.
6. Puii se nasc albi apoi devin cenuşii, iar ca aduţi capătă culoarea roz. Adulţii au ochii galbeni, iar puii gri.
7. Această frumoasă pasăre este pe cale de dispariţie, din cauza pierderii habitatului, a rezervelor de apă sau a explorării forestiere. Lipsa de precipitaţii în unele regiuni a schimbat dramatic obiceiurile de reproducere reducând mult populaţiile. După împlinirea vârstei de 6 ani, flamingo se poate reproduce, trebuind să aştepte sezonul de împerechere, adică sezonul ploios.
8. Păsările flamingo sunt cunoscute pentru zborul lor frumos şi rapid, ajungând la 60 km/h, precum şi pentru călătoriile lungi ce sunt efectuate mai ales noaptea.
9. Flamingo pot fi victime ale păsărilor de pradă, lupi, lei, leoparzi, vulpi şi alte mamifere carnivore. Totul depinde de zona în care se află. Această pasăre a fost numită cea mai încântătoare pasăre de pe planetă, fiind admirată pentru aspectul ei frumos şi delicat. Încă din antichitate putea fi văzut în picturi, sculpturi în piatră şi în hieroglifele egiptene. Egiptenii o venerau considerând-o întruchiparea zeului Ra.