Floarea de colţ, celebrată în toată lumea. De ce este floarea-de-colţ simbolul iubirii

FLOAREA-DE-COLȚ este una dintre cele mai frumoase floari de munte și se găsește de obicei în zonele stâncoase aflate între 1.800 și 3.000 de metri altitudine. Această specie nu este toxică, iar de-a lungul timpului în medicina naturistă, a fost folosită ca remediu pentru bolile abdominale și respiratorii. 
Alina Costache
05 mart. 2018, 08:13
Floarea de colţ, celebrată în toată lumea. De ce este floarea-de-colţ simbolul iubirii

Floarea de colţ este subiectul doodle-ului special de astăzi, 5 martie, al celor de la Google. Floarea de colţ, supranumită şi Floarea-reginei, (Leontopodium alpinum Cass.) este o specie de plante erbacee, perene, din genul Leontopodium Cass., familia Asteraceae.

În România, Floarea de colţ ajunge doar până la înălţimea de maximum 20 cm, însă poate creşte în alte ţări până la 50 – 80 cm.

Floarea de colţ, astăzi de ziua sa. Se împlinesc 234 de ani de când a fost descoperită floarea de colţ

Creşte în Munţii Carpaţi, fiind declarată monument al naturii din 1933 şi ocrotită. Poate fi întâlnită în Munţii Maramureşului şi Munţii Rodnei, Obcinele Bucovinei, Rarău, Ceahlău, Ciucaş, Munţii Bucegi, Făgăraş, Cozia şi Retezat. În afara spaţiului românesc, floarea reginei înfrumuseţează zone din Abruzzi, Alpi, Balcani, Carpaţi, Pirinei, dar şi din Asia Centrală şi de Est. 

FLOAREA-DE-COLȚ Raritarea acestei flori a transformat-o, în folcorul românesc, într-o comoară, un test suprem pentru cei care au curajul şi şansa de a o găsi. Tradiţional, este şi un simbol al dragostei, iar bărbaţii îşi demonstrau iubirea aventurându-se pe stâncile munţilor pentru a culege o floare de colţ şi a o dărui apoi fetei dragi. 

FLOAREA-DE-COLȚ Considerate şi flori ale zânelor, sunt simboluri ale purităţii, curăţeniei, tinereţii, iar mai recent şi un simbol al iubitorilor munţilor. 

FLOAREA-DE-COLȚ La români are mai multe denumiri, ca floarea reginei, albumeală, albumiţa, edelvais, flocoşele, steluţă, floarea-doamnei, siminic, tudeliţă, floarea Bucegilor, sau, pur şi simplu, Floarea, nume care concentrează importanţa sa printre toate celelalte flori.

FLOAREA-DE-COLȚ Interesant este că, în jurul anului 1900, floarea de colţ era cunoscută în România şi ca Floarea Reginei, denumire dată în cinstea Reginei Elisabeta, căreia îi era foarte dragă. Mai târziu, însă, comuniştii au interzis această denumire, din dorinţa de a şterge definitiv din conştiinţe tot ceea ce ţinea de Regalitate şi monarhie.

Floarea de colţ, zece lucruri pe care nu le ştiai despre una dintre cele mai rare plante

1. Leontopodium alpinum cunoscuta popular drept floarea de colt este o planta rara ce creste in etajele alpin si subalpin, la altitudini de 1.300-1.500 m;

2. In Romania floarea de colt este raspandita in Muntii Vrancei, Rodnei, Retezat, Bucegi, Piatra Craiului, Ceahlau, Bicazului, Fagaras, Hasmasul Mare, Apuseni, la Vidra, in Cheile Rametului si in Cheile Intregalde;

3. Floarea de colt este o planta perena cu o tulpina dreapta fara ramificatii ce poate ajunge pana la 20-30 cm inaltime; aceasta creste pe stancile calcaroase neaccesibile omului;

4. O planta are numeroase si micute flori, compuse din petale albe (numite bractee) dispuse in asa fel incat lasa impresia unei flori intregi in forma de steluta;

5. Intreaga planta este acoperita de peri argintii ce o protejeaza de vant;

6. Botanistul Alexandru Borza a facut, prima oara in 1911, un studiu amanuntit al florii de colt, el fiind cel caruia i se datoreaza declararea acesteia monument al naturii, inca din 1931;

7. Arealul de raspandire s-a redus semnificativ de la cercetarile lui Alexandru Borza; principalii “dusmani” ai gingaselor flori sunt turmele de animale sau mainile turistilor;

8. Frumusetea florii de colt a dat nastere unei bogate terminologii la romani: Albumita, Albumeala, Floare Alba, Floare de colt, Floarea Reginei, Floarea Doamnei, Floarea de stanca, Lanarita, Siminic, Steluta, Talpa Matei etc;

9.  In traditia romaneasca, floarea de colt are o semnificatie aparte – ea este un simbol al dragostei, al puritatii si al fericirii;

10. In popor se spune ca feciorii isi dovedeau dragostea si curajul iubitelor lor, culegandu-le flori de colt;

Floarea de colț a ajuns imaginea motorului de căutarea Googlepe 5 martie. Este un doodle, așa cum te-ai obișnuit deja din partea companiei, în cinstea florii de colț devenită un simbol puternic pentru România.

Floarea de colţ se întâlneşte din Pirinei până-n Himalaya. Creşte în munţi calcaroşi, pe versanţii abrupţi şi însoriţi, respectiv pe stânci. Denumirea ştiinţifică, din limba latină, este „Leontopodium alpinum“, adică o specie din familia botanică a florii-soarelui şi a margaretei (familia Asteraceae). „La fel ca şi la rudele ei, ceea ce este numită de necunoscători floare este de fapt o inflorescenţă, adică un buchet întreg de floricele foarte mici, numeroase şi foarte înghesuite.

FLOAREA-DE-COLŢ, celebrată de google pe 5 martie. De ce este specială floarea de colţ

Floarea de colţ are frunze catifelate, de dimensiuni diferite aşezate de jur împrejurul tulpinei, în formă de cerc. Florile, micuţe şi numeroase, sunt compuse din petale de un alb imaculat şi lasă impresia unei singure flori de forma unei steluţe.

Ocrotită de lege încă din 1933, delicata floare de colţ, simbol al dragostei şi purităţii în tradiţia românească, are mai multe denumiri printre care şi Floarea Reginei. Dorinţa comuniştilor de a şterge din conştiinţe monarhia a mers până la interzicerea acestei denumiri. 

Floarea de colţ, zece lucruri pe care nu le ştiai despre una dintre cele mai rare plante

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Floarea-reginei, sau floarea-de-colț, (Leontopodium alpinum Cass.) este o specie de plante erbacee, perene, din genul Leontopodium Cass., familia Asteraceae.

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Planta este lânat-tomentoasă, înaltă de 5 – 20 cm, cu inflorescențe compuse din capitule, înconjurate de numeroase bractee lungi, alb – argintii, lânos – păroase.

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Dacă în România planta ajunge doar până la înălțimea de maximum 20 cm, ea poate crește în alte țări până la 50 – 80 cm.

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Inflorescența este îmbrăcată cu frunze păroase, unele mai mari, altele mai mici și care iau forma unei steluțe.

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Aceasta este formată până la zece inflorescențe cu numeroase și minuscule flori, încadrate de 5-15 bactee albe, dispuse radiar, ce dau întregului ansamblu înfățișarea unei flori. Planta este acoperită cu peri catifelați, argintii, ce îi conferă o eleganță deosebită.

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Perioada de înflorire este iulie – august. 

Floarea de colţ i-a enervat pe comunişti. Ce au cenzurat la floarea de colţ

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Una din minunile munţilor Carpați, Floarea-de-colţ sau Floarea Reginei este protejată de lege. 

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Floarea-de-colţ crește în munți calcaroși, în pajiști de pe versanți abrupți și însoriți sau pe stânci. La noi crește în Munții Carpați, fiind declarată monument al naturii din 1933 și ocrotită.

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Floarea reginei poate fi întâlnită în Munții Maramureșului și Munții Rodnei, Obcinele Bucovinei, Rarău, Ceahlău, Ciucaș, Munții Bucegi, Făgăraș, Cozia și Retezat.

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. În afara spațiului românesc, floarea reginei înfrumusețează zone din Abruzzi, Alpi, Balcani, Carpați, Pirinei, dar și din Asia Centrală și de Est.

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Floarea-de-colţ se întâlneşte din Pirinei până-n Himalaya. Creşte în munţi calcaroşi, pe versanţii abrupţi şi însoriţi, pe solul sărac de pe stânci.

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Denumirea ştiinţifică este „Leontopodium alpinum“, şi este rudă cu floarea-soarelui şi margareta.

FLOAREA DE COLȚ, DOODLE GOOGLE. Mai este cunoscută și ca Floare-de-colț (denumire introdusă în perioada comunistă) sau cu denumirea germană, Edelweiß.

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia Ghinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu fosta avocată: Vă dau în scris
Playtech.ro
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza. Val de frig în România. Unde lovesc furtunile și vijeliile
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Viața bate filmul. Cum se desfășoară, de fapt, Conclavul de la Vatican 
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Elevii s-au întors la cursuri! Când începe următoarea vacanță din anul școlar 2024 - 2025
Cancan.ro
Electrocasnicul care va fi interzis în România, din 1 iulie 2025. Decizia oficială vine de la UE
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor s-a stins. A fost o legendă. A făcut milioane de oameni să râdă. Drum lin!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Vreme severă în România: vijelii, grindină și temperaturi scăzute în următoarele zile
MediaFlux
Donald Trump, avertisment final către Vladimir Putin privind Ucraina: „Încetează focul, stai la masa negocierilor și semnează un acord!”
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre