Bujorul românesc, roșu ca sângele, are o frumusețe apare. Iar dincolo de frumusețea lui, există o legendă care aduce o notă de mister asupra lui. Potrivit acestei legende, bujorii românești ar fi crescut în pământul înroșit de sângele eroilor moldoveni căzuți în lupta de la Roșcani, în 1574. Această poveste adânc înrădăcinată în tradiția și istoria României conferă acestor flori delicate o semnificație aparte, transformându-le într-un simbol al curajului, sacrificiului și rezistenței.
Zilele acestea, bujorii înfloriți din Grădina Botanică Galați oferă un spectacol de culoare și miresme.
„Chiar dacă la meteo s-a anunțat vreme ploioasă, bujorii din Grădina Botanică Galați insistă să veniți să-i vedeți înfloriți! Afară este încă soare și o plimbare în mijlocul naturii este binevenit”, au anunțat reprezentanții Complexului Muzeal de Științele ale Naturii într-un mesaj însoțit cu bujorii înfloriți.
Bujorul se sărbătorește în localitatea Băneasa din județul Galați. Zona se întinde pe o suprafaţă de totală 153 de hectare şi se află pe lista celor 200 de rezervaţii naturale aflate în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva. În zonă creşte bujorul românesc sălbatic, specie protejată de lege.
Legendele spun că cei care rup bujorii vor fi atacaţi de ciocănitori, scrie adevarul.ro. Pe de altă parte, legea este fermă în privința protejării plantelor rare și a biodiversității. Persoanele care încalcă legea se aleg cu amenzi usturătoare. Conform OUG nr. 195/2005, amenzile pentru persoanele fizice pot ajunge între 5.000 și 10.000 de lei, în timp ce persoanele juridice pot fi sancționate cu sume cuprinse între 30.000 și 60.000 de lei.
În 2022, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea prin care bujorul este declarat floarea națională a României.