Socata românească a inspirat până şi gigantul american Coca Cola, pentru una dintre băuturile sale.
Zi de recoltă în apropiere de satul Saschiz, în Transilvania, o regiune lăudată de Prinţul Charles pentru flora şi agricultura sa tradiţională: sute de muncitori sezonieri culeg cu grijă bucheţelele de flori de soc sălbatic înainte de a fi livrate unei mici companii specializată în producţia de siropuri, gemuri şi condimente, Transylvania Food Company (TFC), potrivit Agerpres.
„Anul trecut am strâns 27 de tone de flori de soc”, a declarat directorul TFC, Jim Turnbull.
Florile se ofilesc repede, de aceea ele sunt transformate în suc, apoi exportate în Marea Britanie pentru a servi ca bază pentru siropuri şi băuturi răcoritoare fabricate de societatea Bottlegreen. Ele sunt vândute în Marea Britanie, Canada, Australia, Hong Kong şi Japonia.
„Această activitate sprijină investiţiile TFC din Saschiz”, a afirmat Turnbull. Societatea sa, fondată în 2010 este în prezent al doilea angajator privat din acest sat de 2.000 de locuitori, având cinci salariaţi cu normă întreagă.
Mica unitate de producţie pentru siropul din flori de soc şi gemuri a fost construită datorită unei finanţări iniţiale de aproximativ 350.000 de euro asigurată de investitori români, americani şi australieni. Ideea este de a sprijini economia cu probleme a acestei regiuni prin activităţi agricole tradiţionale: 1.300 de muncitori sezonieri culeg florile de soc.
TFC plăteşte 2 lei (45 de eurocenţi) pe kilogramul de flori, un preţ mai mare decât cel obţinut de sezonieri atunci când şi-au vândut recolta unor comercianţi de plante medicinale.
Socul este cunoscut ca având proprietăţi antiinflamatoare şi ajută la digestie. De generaţii întregi, la sfârşitul primăverii, românii pregătesc socata, o băutură pe bază de flori de soc care este lăsată la macerat cu apă, zahăr şi lămâie.
În perioada comunistă, când sucurile şi băuturile carbogazoase erau aproape imposibil de găsit din cauza lipsurilor, „socata era o băutură minunată pentru noi, copiii”, îşi aminteşte Carla Szabo, una dintre cei mai renumiţi designeri de bijuterii din România. Chiar şi după căderea comunismului în 1989 şi introducerea pe piaţă a brandurilor occidentale, entuziasmul nu s-a pierdut pentru băuturile pe bază de soc.
În 2002, gigantul american Coca Cola a lansat Fanta Shokata, după ce a studiat reţeta tradiţionala a socatei româneşti în laboratoarele sale. Această băutură este încă vândută în mai multe ţări balcanice.