Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a declarat că bugetul municipalităţii trebuie să suporte corecţii de 25 la sută pentru două din proiectele europene de peste 5 milioane de euro aflate în derulare, în baza OUG 66/2011, privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora, scrie Mediafax.
El a spus că echipa de control trimisă, iniţial, de Ministerul Dezvoltării nu a găsit nereguli, însă apoi au mai fost făcute verificări, în urma cărora i s-au impus corecţiile respective.
Florea a afirmat că, în prezent, municipalitatea are blocată o sumă de trei milioane de lei şi singura şansă de a debloca banii respectivi este să dea în judecată Ministerul Dezvoltării.
„Noi am fost controlaţi de o echipă a Ministerului Dezvoltării, care nu a găsit nereguli. Aceeaşi echipă a venit anul trecut şi, în baza OUG 66/2011, cofinanţarea noastră pe proiectele cu fondurile europene ajunge să fie de 27 la sută, de la doi la sută. Este o modificare a regulilor în timpul jocului, ceea ce creează foarte mari probleme. Toate proiectele europene de peste cinci milioane de euro au fost încărcate cu încă 25 la sută contribuţie locală, ceea ce era doi la sută iniţial, iar cele sub cinci milioane de euro au fost încărcat cu sume între cinci şi yece la sută. Nu se poate aşa ceva, noi avem bugete multianuale votate, avem o strategie financiară. Nu poţi să vii şi să faci acest lucru în timpul derulării proiectelor. Suntem obligaţi să dăm în judecată Ministerul Dezvoltării, pentru că eu banii aceştia trebuie să-i disloc de la alte proiecte. În momentul acesta se dă peste cap bugetul cu absolut tot. (…) Guvernul trebuia să asigure fondurile acestea şi a inventat o serie de chestii. Singura şansă este să ne adresăm instanţei de judecată”, a declarat Florea.
El a adăugat că aceasta este o „acţiune concertată împotriva tuturor primăriilor” din partea Guvernului şi că nu ar vrea să fie răutăcios, dar poate nu este o coincidenţă faptul că s-a promovat recent legea falimentului administraţiilor publice locale.
Florea a spus că astfel se pot bloca toate proiectele administraţiilor publice locale, adăugând că i-a ridicat această problemă, în urmă cu o zi, directorului pentru România al BERD, James Hyslop, care i-a spus că va aborda subiectul în discuţiile cu ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, banca sa fiind dispusă să acorde credite pentru a acoperi sumele cu care sunt afectate astfel bugetele locale.
„Cei 25 la sută ne afectează bugetul în totalitate, sigur că va fi afectat oricare din proiectele europene”, a arătat Florea, care nu a exclus posibilitatea ca, din cauza afectării bugetului, să nu mai realizeze drumul spre staţia de sortare de la Vălureni – obligaţia municipalităţii în proiectul de management integrat al deşeurilor din judeţ, gestionat de Consiliul Judeţean Mureş, în valoare de peste 100 de milioane de lei, majoritatea fonduri europene accesate prin Programul Operaţional Sectorial Mediu.
Viceprimarul USL din Târgu Mureş, Ionela Ciotlăuş, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că primarul municipiului, Dorin Florea, se face vinovat de abuz în serviciu contra intereselor publice şi că va sesiza Prefectura şi chiar va face plângeri penale sau în instanţă împotriva acestuia.
Ciotlăuş a afirmat că, deşi Legea administraţiei publice locale şi regulamentul CL Târgu Mureş impun convocarea şedinţelor ordinare de Consiliu Local în fiecare lună, primarul Dorin Florea nu a dispus convocarea lor nici în februarie şi nici în mai.
Potrivit lui Ciotlăuş, primarul a amânat şedinţa din mai pentru 6 iunie, cu motivul „pueril şi nejustificat”, că atunci se desfăşurau Zilele târgumureşene, iar în 5 iunie a amânat-o din nou pentru 13 iunie.
„Considerăm ilegal şi imoral acest gest. Proiectele oraşului sunt amânate – alegerea unui viceprimar, problema termoficării în sistem centralizat din oraş – contractul cu societatea Locativ expiră în 8 iunie, fără posibilitate de prelungire, în septembrie îi expiră şi licenţa de operare – execuţia bugetară şi altele„, a spus Ciotlăuş.
El a susţinut că primarul se face vinovat şi de nepunerea în aplicare, cu rea-credinţă, a unor proiecte de hotătâre de Consiliu Local şi că nu a prezentat, deşi era obligat prin lege, contul de execuţie bugetară, bilanţul pe 2013, rapoarte anuale de performanţă şi situaţia financiară pe trimestrul I.
Ciotlăuş a adăugat că Florea i-ar fi delegat ordonanţarea de credite consilierului local Claudiu Maior, fost viceprimar – deşi legea prevede că primarul este ordonatorul principal de credite şi poate delega aceste sarcini doar viceprimarilor – şi că a sesizat Trezoreria cu privire la acest aspect, primind răspuns că Florea a dat o dispoziţie de primar în acest sens, astfel că au drept de semnătură Maior şi directorul economic din Primărie, Kiss Imola.
„Îi cerem primarului să înceteze cu abuzurile şi văicăreala şi să se apuce de treabă, luându-şi atribuţiile de la consilierul uzurpator„, a spus Ciotlăuş, adăugând că reprezentanţii Parchetului – care au fost sesizaţi cu privire la această „uzurpare de calităţi oficiale” din partea lui Maior – nu au dat încă niciun răspuns.
În luna mai, consilierii locali din Târgu Mureş au fost prezenţi la două şedinţe extraordinare.
Citeşte şi Florea: MRU a avut şansa uriaşă să vină la PDL. Acum, săracul, oboseşte să vină, să facă, să dreagă