Florentina Mirică, Marius Iacob, Cristian Lazăr şi Elena Grecu, candidaţi la funcţia la şefia DNA. Tudorel Toader: Toţi sunt valoroşi!

Primul procuror care și-a depus candidatura pentru funcţia de procuror-şef al DNA este Florentina Mirică, fiind urmată de procurorul Marius Iacob. Ambii sunt procurori în DNA. Procurorul Cristian Lazăr, de la Parchetul General, este al treilea candidat pentru conducerea DNA. Al patru procuror înscris în cursă pentru şefia DNA este Elena Grecu. Luni, ora 16.00, a fost termenul limită de depunere a candidaturilor pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al DNA, deţinută până în data de 9 iulie de Laura Codruţa Kovesi.
Romania TV
23 iul. 2018, 07:18
Florentina Mirică, Marius Iacob, Cristian Lazăr şi Elena Grecu, candidaţi la funcţia la şefia DNA. Tudorel Toader: Toţi sunt valoroşi!

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a confirmat că patru procurori şi-au depus candidatura pentru funcţia de şef al DNA, precizând că termenul de depunere a cererilor expiră luni, la ora 17:30. 

„Acum zece minute erau patru, pe care îi ştiţi. La 17:30 vom anunţa oficial pe pagina Ministerului, cu nume şi prenume, candidaţii care s-au înscris, după care mâine se verifică îndeplinirea condiţiilor”, a spus ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Întrebat care dintre cei patru procurori au şanse mai mari să ocupe funcţia de şef al DNA, ministrul a răspuns: „Toţi sunt valoroşi”. 

Până în prezent patru procurori s-au înscris, luni, pentru ocuparea funcţiei de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie: Florentina Mirică, Marius Iacob, Cristian Lazăr şi Elena Grecu.

UPDATE: Elena Grecu este procuror la DNA şi este al patrulea candidat înscris la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

UPDATE: Adjunctul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General, procurorul Cristian Lazar, şi-a depus, luni, candidatura pentru a ocupa funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). 

Cristian Lazăr este procurorul care a anchetat Dosarul ‘Caselor lui Klaus Iohannis’, dar și Dosarul ‘Închisorilor CIA pe teritoriul României’. Tot el este cel care, în 2015, a dispus neînceperea urmăririi penale pe numele fostului premier Victor Ponta, ca urmare a acuzațiilor de plagiat.

UPDATE: Marius Iacob, procurorul – șef adjunct al DNA, și-a depus luni, în ultima zi, dosarul de candidatură la șefia DNA. Iacob și-a început cariera în 1994 ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6. El a instrumentat dosarul copiilor morți la Maternitatea Giulești, a coordonat ancheta DNA în cazul „Colectiv”, dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu și dosarul Elodia Ghinescu. Marius Iacob a lucrat cu Laura Codruța Kovesi și la Parchetul General, ca prim-adjunct al acesteia și ca Procuror șef secție (delegat) – Secția de urmărire penală și criminalistică. 

„Mi-am despus candidatura şi nu fac alte comentarii”, a declarat Marius Iacob la ieşirea din Ministerul Justiţiei.

Marius Iacob, fostul adjunct al Laurei Codruţa Kovesi atât la DNA, cât şi la Parchetul General, este vizat de două acţiuni disciplinare declanşate de Inspecţia Judiciară. 

Într-unul dintre dosare, Iacob este acuzat de Inspecţia Judiciară că a încălcat mai multe dispoziţii, delegând un procuror şef serviciu, respectiv pe Carmen Simona Ricu, să reprezinte DNA în procesul civil având ca obiect suspendarea ordinului prin care procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost suspendată din DNA. El ar urma să fie audiat în Secţia pentru procurori în materie disciplinară în 5 septembrie.

În cel de-al doilea dosar, Marius Iacob este cercetat disciplinar de Inspecţia Judiciară alături de fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi, pentru „nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa”, constând  în aceea că a efectuat acte de urmărire penală fără a formula declaraţie de abţinere, deşi se afla, în mod vădit, în situaţia de incompatibilitate prevăzută de art. 64 alin.1 lit. f, cu referire la art. 65  alin.1 şi art. 66 Cod procedură penală”.

Marius Iacob este procuror şef adjunct al DNA din iunie 2013. 

Anterior , Iacob a condus Secţia de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar în perioada iunie 2011 – octombrie 2012 a fost prim-adjunct al procurorului general al României. 

În perioada 1994 – 1997, Iacob a fost procuror criminalist la Parchetul Judecătoriei Sector 6, apoi a lucrat la Parchetul Tribunalului Bucureşti până în 2003, când a fost numit prim-procuror adjunct, funcţie pe care a ocupat-o până în 2006, cu o întrerupere în perioada 30 mai 2005 – 20 februarie 2006, când a fost director general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.  

Marius Iacob a instrumentat dosarul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti, a coordonat ancheta DNA în cazul Colectiv, dar şi dosarul avocatei Elodia Ghinescu.

Florentina Mirică este un procuror extrem de apropiat de Laura Codruța Kovesi, dar a fost implicată în mai multe scandaluri. Ea a fost anchetată de Inspecția Judiciară pentru că, în dosarul lui Gabriel Oprea, ar fi dezvăluit, din greșeală, numele unui martor cu identitate protejată.

Mirică a anchetat dosare grele în DNA, printre care cel al lui Gabriel Oprea, dar și cel al fostului șef al ”Doi și-un sfert”, Petre Tobă. De asemenea, Florentina Mirică a anchetat marile dosare în care au fost judecați judecători sau procurori de renume.

Procurorul Florentina Mirică a avut o evoluţie spectaculoasă în carieră după ce l-a “turnat” pe prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, Nelu Carpen, cu care era coleg. Mai întâi a făcut o vizită de curtoazie la DNA, unde a povestit tot ce ştia despre şeful său, Nelu Carpen, care ulterior a fost arestat împreună cu doi avocaţi. Pe atunci, la şefia DNA se afla însuşi Daniel Morar.

Florentina Mirică, alături de Kovesi la bilanţul de despărţire

Ulterior, procurorul General al României a detaşat-o pe Florentina Mirică la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Apoi, odată rezolvată speţa cu Carpen, Daniel Morar i-a cerut procurorului General al României, Laura Codruţa Kovesi, să o detaşeze pe Florentina Mirică tocmai la structura centrală a DNA. Dar Kovesi a răsplătit-o din nou, numind-o în fruntea serviciului de combatere a corupţiei în rândul magistraţilor.

Selecţia pentru ocuparea postului de procuror-şef al DNA a început în 9 iulie, imediat după anunţul privind semnarea decretului de către preşedintele Klaus Iohannis pentru revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi. Procurorii pot depune cereri de înscriere pentru funcţia de conducere vacantă până luni, inclusiv, la Direcţia resurse umane din cadrul Ministerului Justiţiei.

Tudorel Toader, despre motivele pentru care sunt puţini candidaţi la şefia DNA

Deşi doar luni mai pot fi depuse dosare de candidatură, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a declarat convins că vor fi candidaţi. 

În caz contrar, procedura de selecţie pentru postul de procuror-şef al DNA va fi reluată.

Întrebată, într-un interviu la Realitatea TV, despre lipsa candidaţilor pentru conducerea DNA, preşeşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, spunea că îi este teamă că nu se va înscrie nimeni. Ea afirmă că magistraţii nu îşi doresc funcţii de conducere pentru că un asemenea post înseamnă o expunere din punct de vedere al imaginii şi se intră „într-un hăţiş împletit cu implicaţii politico-mediatico-sociale”.

„Judecătorii şi procurorii pur şi simplu nu îşi doresc funcţii de conducere, iar oamenii de mare calitate cu atât mai puţin (…) Vedeţi ce înseamnă o funcţie de conducere – esti extrem de expus din punct de vedere al imaginii, pe seama ta se brodează multe poveţti, multe istorii, ţi se pun în cârcă lucruri la care nici măcar nu ai visat vreodată. Orice om de bun simţ îşi pune problema . Mi se pare extrem de păgubos pentru că  pe posturi de conducere trebuie să fie persoane verticale, persoane care ştiu carte, care să aiba un ascendent şi profesional, şi moral, şi organizatoric asupra colegilor şi ideal ar fi ca pe asemenea posturi să se înscrie cât mai multe persoane care corespund din punct de vedere al acestor criterii. Vom vedea, mi-e tare teamă că nu se va înscrie nimeni până la urmă”, declara, joi, Cristina Tarcea.

Cererile de participare la selecţia pentru conducerea DNA trebuie însoţite de dovada îndeplinirii condiţiilor de vechime, de un proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care participă la selecţie, de un curriculum vitae, de cel puţin zece lucrări întocmite de procuror în compartimentele în care şi-a desfăşurat activitatea în ultimii cinci ani şi de ultimul raport de evaluare a activităţii profesionale a procurorului participant la selecţie şi orice alte înscrisuri relevante.

Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviurilor vor afişate la sediul Ministerului Justiţiei şi pe site-ul instituţiei marţi, 24 iulie, iar între 25 şi 27 iulie candidaţii selectaţi ar urma să susţină interviurile cu ministrul Justiţiei.

Potrivit anunţului Ministerului Justiţiei, la evaluarea interviului vor fi avute în vedere următoarele standarde: susţinerea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere, verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare, prezentarea viziunii asupra modului în care înţelege să organizeze instituţia în vederea îndeplinirii atribuţiilor constituţionale de promovare aintereselor generale ale societăţii şi apărării ordinii de drept, precum şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, prezentarea viziunii cu privire la atribuţiile funcţiei pentru care participă la selecţie în ceea ce priveşte coordonarea activităţilor de prevenire şi combatere a criminalităţii în general şi a unor fenomene specifice: criminalitate organizată, corupţie, evaziune fiscală etc., verificarea cunoştinţelor specifice funcţiei pentru care se efectuează selecţia şi aspecte legate de motivaţia, conduita, integritatea şi deontologia profesională, precum şi alte împrejurări rezultate din analiza înscrisurilor depuse de procurorii participanţi la selecţie. 

Rezultatele selecţiei ar urma să fie anunţate în 30 iulie, după care ministrul Justiţiei va transmite Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori, propunerea/propunerile sale pentru această funcţie, însoţite de înscrisurile depuse de procurorii selectaţi în vederea propunerii de numire în funcţiile de conducere, pentru emiterea avizului, iar după transmiterea avizului de către CSM ministrul Justiţiei va trimite şefului statului propunerea sa pentru funcţia de procuor-şef al DNA. 

CSM a respins acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva procurorului DNA Florentina Mirică

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, și ultima bucată din autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Timpul pe drum se va reduce considerabil, șoferii vor evita un mare oraș
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Ordin la Guvern: Am decis, vom fi mai verzi!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Zodii fără loc de muncă. Concedierea e inevitabilă
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Româncă, reținută și expulzată din Serbia pe motive de securitate națională
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin