Flori, mese festive, băuturi fine, dar şi carduri pline cu bani pentru profesori, la sfârşit de an, „fără ştirea şcolii”

Pentru liceeni, absolvirea cursurilor este cel mai aşteptat moment din viaţa lor de până atunci. Pentru părinţii lor, însă, ultima lună de şcoală nu e deloc una uşoară. Nu doar din pricina emoţiilor, ci şi pentru grijile faţă de bugetul familiei!
Iulian Tudor
17 mai 2018, 10:01
Flori, mese festive, băuturi fine, dar şi carduri pline cu bani pentru profesori, la sfârşit de an,

De ani de zile, s-a împământenit un obicei deloc ieftin: considerând că simpla invitare a profesorilor la banchetul de absolvire este o „atenţie” neînsemnată, îi răsfaţă cu flori şi cadouri, scrie ebihoreanul.ro. Uneori, însă, părinţii dovedesc exces de zel.

Este şi cazul Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, unde comitetul de părinţi a decis că dascălii, pe lângă flori, mese festive şi băuturi, trebuie să primească musai şi bani de taxi, dar şi carduri gata alimentate cu bani! Iar pentru toate astea, fiecare părinte decartează aproape 700 lei.

Citeşte şi Sorina Pintea: Nu am rezolvat problema şpăgii; există spitale unde se mai dă şpagă

Obicei românesc

Elevii din clasele de-a XII-a vor termina cursurile pe 25 mai, cu trei săptămâni mai repede decât colegii lor mai mici, primind astfel răgaz de pregătire pentru Bacalaureat. Ultimele zile de şcoală sunt mai degrabă festive, existând câteva momente aparte: ultima oră de dirigenţie, ultimul sunet de clopoţel, serenadele dedicate profesorilor, o festivitate în curtea şcolii şi, desigur, banchetul.

De organizarea tuturor acestora se ocupă deopotrivă profesori, elevi şi părinţi. De regulă, însă, dascălii răspund strict de pregătirea evenimentelor din cadrul şcolii, în timp ce comitetele de părinţi „rezolvă” celelalte detalii. Adesea, cu derapaje serioase…

O orădeancă, mama unei tinere care va absolvi curând Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, a povestit cât de mult costă absolvirea liceului. „După şedinţa comitetului de părinţi, am primit toţi, prin e-mail, un tabel în Excel cu cheltuielile. M-am îngrozit!”, spune femeia, vădit nemulţumită. Pentru a nu atrage antipatia celorlalţi părinţi şi, mai ales, a profesorilor, preferă să nu-şi dezvăluie numele. „Nu vreau să se răzbune cineva pe fata mea, care noaptea stă şi învaţă”, zice orădeanca.

Bani de taxi

Tabelul cu pricina înşiră riguros toate cheltuielile prilejuite de absolvirea tinerilor, inclusiv dacă se împart numai între elevii din clasă sau între toţi absolvenţii colegiului. Un calcul simplu arată clar: fiecare clasă adună, în medie, 20.000 lei!

Meniul la banchet costă 120 lei pe persoană, dar absolvenţii plătesc şi meniurile celor 50 de profesori, astfel că mai plusează cu 30 lei. Totodată, ei trebuie să împartă cheltuielile cu DJ-ul de la petrecere (1.800 lei), serviciile foto-video (3.600 lei), dar mai nou şi taxiurile profesorilor!

„Părinţii au spus că trebuie să le dăm profesorilor 300 lei, ca să-şi plătească taxiul spre şi de la banchet, chiar dacă se ţine în oraş, într-o sală de pe strada Ciheiului. Mie, dacă aş fi profesor, mi-ar fi ruşine să primesc bani de taxi, dar am înţeles că şi anul trecut s-a făcut la fel”, zice reclamanta.

Bătrânul fond al clasei…

Pe lângă banchet, părinţii mai scot bani din portofele şi pentru festivitatea de absolvire. La cererea lor şi a elevilor, ea nu se va ţine în curtea şcolii, ci la Teatru, aşa că au de achitat taxa de închiriere de 3.000 lei, la care se adaugă cheltuieli pentru robe, diplome, invitaţii şi eşarfe (1.100 lei), baloane (840 lei), un banner (300 lei) şi aranjamente florale (1.200 lei).

Tradiţia mai cere ca, în ultima săptămână, elevii să le ţină profesorilor serenade. Pe vremuri, tinerii mergeau la dascăli acasă, acum însă îi conduc cântând doar de la sala profesorală spre clasă, înainte de fiecare ultimă oră.

La Gojdu, însă, părinţii au decis că elevii trebuie să-şi scoată diriginţii şi profesorii la o altă masă festivă, plătită, desigur, tot de ei. Singurul „avantaj” este că nu mai trebuie să strângă noi bani, deoarece au plătit deja nota de plată! „O dată la trei luni am plătit câte 100 lei fondul clasei, bani care se vor folosi acum”, precizează femeia.

Cadou cu PIN

Chiar şi aşa, părinţii au considerat că masa festivă, florile şi banchetul nu reprezintă o recompensă suficientă pentru profesori, aşa că au decis să le dea fiecăruia şi cadouri. Iar ca să nu greşească şi să cumpere un cadou nepotrivit, le-au comandat carduri cadou cu bani cu tot! Anume concepute de bănci, aceste carduri pot fi folosite la cumpărături în orice magazine, doar că banii nu pot fi scoşi la bancomat.

Desigur, dirigintele va căpăta cel mai mult: un card cu 800 lei, în timp ce ceilalţi profesori vor primi, tot pe card, câte 250 lei sau 100 lei. Fireşte, doamnele vor primi şi câte un buchet de flori. „S-a sărit rău calul, dar niciun alt părinte n-a comentat. Eu, în schimb, nu sunt de acord: pe lângă că tot anul am dat bani pe meditaţii, acum îi mai şi recompensăm?”, zice aceeaşi mămică.

Mai bine cu surplus!

Comitetul de părinţi a decis să cumpere cadouri şi pentru directorul Florin Nicoară, directoarea Dorina Iova, secretarele şcolii, bibliotecară şi psiholog. Aceştia nu vor primi însă carduri cu bani, ci cadouri în valoare de 100 lei fiecare. În plus, pentru cheltuieli neprevăzute, fiecare părinte mai dă încă 20 lei.

Una peste alta, pentru toate acestea fiecare elev are de plătit 660 lei, dacă merge la banchet, respectiv cu 150 lei mai puţin dacă nu va ajunge la această petrecere. „Mă întreb ce fac părinţii care chiar nu-şi permit să plătească”, mai spune sursa.

Cel mai probabil, această întrebare se află pe buzele multor părinţi de la alte licee din Oradea, aflaţi acum în aceeaşi situaţie de sponsori. Şi care nu-şi dau seama că, de fapt, stă tocmai în puterea lor să întrerupă costisitoarea tradiţie.

Se interzice solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii de interes privat pentru cadrul didactic”

Articolul 5 din proiectul Codului de etică pentru învăţământul preuniversitar, proiect care din februarie 2017 zace pe site-ul Ministerului Educaţiei, fără a fi încă aprobat

FĂRĂ ŞTIREA ŞCOLII

„Decizia este doar a părinţilor”

Directorul Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, Florin Nicoară (foto), a declarat BIHOREANULUI că habar nu avea de planurile părinţilor. „Aceste decizii le iau exclusiv părinţii, noi nici nu avem de unde şti. Vă garantez însă că niciun profesor al şcolii nu încurajează astfel de practici”, a declarat el. Directorul a spus, vehement, că dacă va primi vreun cadou, îl va refuza, aşa cum, susţine el, a făcut întotdeauna.

Totodată, nici preşedinta Asociaţiei Părinţilor din Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, Delia Ungur, nu ştia de planurile pentru absolvire. „Aceste hotărâri le ia comitetul de părinţi, nu asociaţia, noi n-avem absolut nicio legătură. Dânşii ştiu ce şi cum vor să facă, dar sunt sigură că nimeni din cadrul şcolii nu le-a sugerat câţi bani să adune sau pentru ce”, a declarat Ungur.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Regula se aplică în România și în Spațiul Schengen
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Luna ianuarie aduce vreme complet neobișnuită. Ce ne așteaptă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a fost demascat. S-a aflat adevărul: Devine suspect
StirileBZI
Cea mai dură lovitură pentru seniori! Pensiile nu mai cresc în ianuarie 2025!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Eșecurile politice majore din 2024: PNL și USR în declin, Ciucă și Armand între marii perdanți
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă