„Mi se cere demisia pentru orice. Dacă ies din casă, mi se cere demisia. Dacă intru în minister, mi se cere demisia. Dacă ies din minister, mi se cere demisia. Asta nu este o problemă. Demisia ministrului Sănătății nu rezolvă problemele din sistem și nu rezolvă nici accesul pacienților la medicamente”, a declarat ministrul la o dezbatere pe teme de sănătate.
Referindu-se la taxa clawback, Florian Bodog a spus că va propune o soluție care nu este adresată deocamdată companiilor producătoare de medicamente.
„Această soluție nu va fi deocamdată adresată nici companiilor producătoare de generice, nici companiilor producătoare de inovative. Asta este o soluție care va atinge un anumit segment de preț. La asta lucrăm împreună cu CNAS”, a afirmat el.
În ceea ce privește malpraxisul, Bodog a afirmat că va discuta cu membrii comisiilor parlamentare de Sănătate ori să fie introduse prevederi cu privire la acest aspect în noua lege a sănătății, ori să se facă o lege specială.
Ministrul a mai afirmat că problema imunoglobulinelor este o problemă europeană.
„(…) Imunoglobulinele au o problemă de producție. Nu se produc la nivel european. Ele sunt dirijate de către companii — de ce să nu recunoaștem — spre țări care plătesc un preț mai mare. Este o problemă de stoc, la fel cum a fost și cu vaccinul hepatitei, și se pare că în curând se va rezolva. (…) Fiecare dintre noi avem informații cu privire la faptul că unele companii producătoare au oameni care sunt implicați în exportul paralel. Mi-aș dori să existe o anchetă pe tema aceasta, o anchetă internă a fiecărei firme, și să îi arate cu degetul. Pentru că nu exportă producătorii, este adevărat, dar marfa ajunge la depozitele exportatoare printr-un mecanism. Noi avem toată linia. Dar aș dori să știu și cine sunt oamenii din spatele acestor rețele care exportă medicamente”, a mai declarat Florian Bodog.
Miercuri, Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) i-a solicitat premierului Mihai Tudose demiterea ministrului Sănătății, Florian Bodog, și a președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Răzvan Vulcănescu, pentru încălcarea programului de guvernare și promovarea unor politici de sănătate în detrimentul pacientului.
„Este inacceptabil ca, în timp ce pacienții nu mai găsesc medicamente generice cu preț redus din cauza taxei clawback sau le găsesc la prețuri ce necesită coplată, oficiali de rang înalt să susțină că taxa clawback nu a crescut în ultimul an, că este la un nivel ‘rezonabil’, iar bugetul alocat consumului de medicamente s-ar fi dublat în ultimii ani”, a declarat Laurențiu Mihai, director executiv al APMGR, potrivit unui comunicat al asociației.
Despre salariile personalului medical
„Salariile nu scad. Din contră, salariile cresc. Există însă anumite voci care susțin că din cauza faptului că nu se vor acorda sporurile la cuantumul maxim, există posibilitatea să scadă veniturile. Noi în momentul de față facem simulări pe aceste scenarii. Am exclus foarte multe din situațiile semnalate și vreau să vă asigur că la sfârșitul discuțiilor pe care le vom avea cu Ministerul de Finanțe și cu sindicatele… Doamna ministru al Muncii a și lansat ieri o propunere cu care sindicatele au fost de acord. Vineri va avea loc o întâlnire pe această temă pentru a calcula exact pe fiecare familie profesională sau pe fiecare specialitate salariul și sporul aferent, în așa fel încât să nu existe scăderi de venituri”, a declarat Bodog la Palatul Parlamentului.
El a afirmat că politica Guvern prevede creșterea salariilor medicilor și asistentelor medicale.
„Ceea ce vreau să subliniez este faptul că în politica guvernamentală avem creșterea salariilor pentru medici și asistente medicale, pentru că ne dorim ca acești profesioniști din domeniul sănătății să rămână în țară pentru a acorda asistență medicală, însă nu neglijăm și celelalte categorii profesionale care își desfășoară activitatea în domeniul medical și care considerăm că sunt la fel de importante pentru sistem”, a spus ministrul.