Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a arătat că a transmis deja adrese direcțiilor de sănătate publică și spitalelor din țară în care acestea sunt informate despre noul mod de lucru, scopul principal al achiziției centralizate fiind acela de a contracta medicamente și servicii la un preț cât mai mic.
„Toate procedurile de achiziție pe medicamente, pe dezinfectanți, pe servicii vor fi făcute centralizat de către Ministerul Sănătății și am solicitat spitalelor, în situația în care își încheie contracte, din acest moment, pe absolut orice serviciu, să aibă clauză suspensivă pentru ca în momentul în care ministerul încheie procedurile de achiziție să poată beneficia de prețurile pe care vom obține noi„, a declarat ministrul Sănătății.
El a arătat că au fost încheiate deja procedurile pentru mai multe categorii de antibiotice și medicamente folosite în tratamentul bolnavilor de cancer.
„Am încheiat deja procedura pentru 20 de denumiri comune internaționale pe antibiotice și suntem în faza de semnare a documentelor, este încheiată procedura și pentru 20 de molecule pe oncologie. Le luăm treptat, luăm cele mai mari consumatoare de resurse ale spitalelor. Ne dorim ca prin aceste proceduri naționale să obținem economii importante, pe de o parte, iar pe de altă parte vom da posibilitatea spitalelor mici, care cumpără cantități mici de medicamente și care nu au nevoie de atât de multe servicii, să beneficieze de aceste servicii și de medicamente la același preț pe care îl au spitalele mari, crescând astfel posibilitatea de a se încadra în buget și de a avea mai multe medicamente, de a acorda îngrijiri mult mai bune pacienților. Este un deziderat pe care îl avem și pe care îl vom face în anul următor„, a spus Florian Bodog.
Ministrul Sănătății s-a aflat vineri la Deva unde a participat la inaugurarea unei clădiri a Spitalului Județean de Urgență, ce a fost cuprinsă într-un program de reabilitare al unității medicale, finanțat de Ministerul Sănătății. În clădirea finalizată vineri vor funcționa secțiile de psihiatrie, dermatologie și laboratorul de sănătate mintală.
În cadrul proiectului de modernizare a spitalului județean a fost construită și o clădire nouă unde se vor muta, în această lună, secțiile de ortopedie, urologie, oftalmologie, ORL și anatomo-patologie. Blocul operator al spitalului și secția de terapie intensivă vor fi transferate în spațiul nou la momentul în care vor fi încheiate toate dotările cu echipamentele medicale necesare acestora.
Valoarea totală a proiectului de reabilitare a Spitalului Județean de Urgență Deva se ridică la 10 de milioane de lei, cu o cofinanțare de 5% din partea Consiliului Județean Hunedoara.