Potrivit ministrului, de anul viitor salarizarea personalului medical va fi, pentru prima dată, aproape de nivelul salariilor din Uniunea Europeană.
„Sistemul public de sănătate trebuie să țină pasul cu grila de salarizare pentru personalul medical, dar și cu infrastructura medicală disponibilă în sistemul privat. Mulți dintre români nu își permit să se trateze în mediul privat. Nici nu ar trebui să fie nevoiți să o facă. Plata contribuțiilor la asigurările de sănătate le garantează accesul la serviciile medicale de care au nevoie. Sistemul public de sănătate trebuie să fie nu numai principalul furnizor de servicii medicale pentru români, dar și principalul furnizor de calitate. Am făcut deja pași importanți pentru a corecta o parte din deficiențele sistemul public. Din 2018, salarizarea personalului medical va fi, pentru prima dată, aproape de nivelul salariilor din Uniunea Europeană. Creșteri semnificative au avut loc și în acest an”, a spus ministrul.
Bodog a precizat că dotarea spitalelor cu aparatură modernă reprezintă o prioritate, fiind livrate până în prezent echipamente de anestezie, radioterapie și de diagnostic imagistic de ultimă generație în foarte multe dintre spitalele care nu dispuneau de aceste tehnologii.
„Vom continua politica de achiziții de echipamente moderne până când absolut toate spitalele județene, regionale și universitare vor avea dotările de care pacienții noștri au nevoie”, a mai susținut demnitarul.
El a citat o analiză care arată că sistemul public de sănătate a pierdut 5.000 de medici din 1997 până în prezent, în timp ce peste 21.000 de medici au intrat în sistemul privat.
„Astfel, peste 35.000 de medici și 80.000 de asistenți medicali activau în sistemul public în 2016. Cifrele pentru sectorul privat arată că aici activează peste 21.000 medici și 42.000 de asistenți medicali. La hemoragia personalului din sectorul public au contribuit atât migrația tinerilor doctori peste hotare, cât și părăsirea sistemului de stat de profesioniști pentru mediul privat”, a mai declarat ministrul.