Florian Bodog consideră că aceste teste sunt greu de utilizat, în condiţiile în care preţul la care au fost achiziţionate a fost peste cel al pieţei.
„Achiziția acestor teste a fost coordonată de DSU. Aceste teste au venit vrac, sunt destul de grele de utilizat. În Anglia copiii se testează singuri. Cu aceste teste e aproape imposibil, trebuie să faci un LEGO ca să faci un test. Nu știu care a fost motivul. Prețul este peste prețul din piață”, a declarat Florian Bodog, fost ministru al Sănătăţii, la B1Tv.
Două eleve, ambele în vârstă de 9 ani, au explicat cum pot fi folosite testele COVID pe bază de salivă, într-un videoclip realizat cu sprijinul organizației Salvați Copiii România.
Luni, Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, şi Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, au realizat un ghid video despre modul de utilizare a testelor salivare pentru depistarea SARS-CoV-2 la copii:
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat, la Digi 24, că rolul directorului de școală este esențial pentru a găsi soluții pentru asamblarea testelor care au sosit în școli împachetate separat pe componente. Cîmpeanu a mai spus că testele salivare au ajuns în aceeași formă și în celelalte țări europene, inclusiv în Germania.
„Sunt absolut sigur că nu va fi nicio unitate de învățământ în care directorul să nu găsească o soluție rezonabilă prin care aceste teste să poată fi utilizate de elevi”, a spus ministrul Educației.
Întrebat despre sondajul potrivit căruia 94% dintre profesori refuză să participe la testarea elevilor, Cîmpeanu a spus: ”Tocmai finalizăm concursul pentru ocuparea posturilor de directori. În fiecare școală și grădiniță din cele 17.632 din România, rolul directorului este esențial. Sunt convins că acei directori care sunt buni manageri știu foarte bine să interacționeze și să formeze echipe, în așa fel încât cadrele didactice să arate, ceea ce în ultima vreme s-a văzut mai puțin în societate, că au responsabilitate și au interes pentru procesul educațional și pentru siguranța în școli. 94% este rezultatul unui sondaj în care eu personal nu cred. Nu cred, pentru că am discutat cu mulți colegi. Într-adevăr, foarte mulți au rezerve, n-au fost pregătiți, nu sunt dispuși să se implice, dar sunt mulți aceia care vor să se implice, care s-au implicat deja și aceia nu sunt 6%, sunt mai mulți de 6%, deci pe cale de consecință, nu pot fi 94%”