”Vaccinul ROR a ajuns la Unifarm zilele trecute și am semnat alaltăieri ordinul. Au fost transmise în teritoriu 109.000 doze. Mai vin cele 10.000 pe care le-am adunat de la depozitele din țară și am identificat o cantitate de 300.000 de doze. Între timp și celălalt producător s-a mobilizat”, a spus Bodog.
El a precizat că a solicitat OMS să repartizeze vaccin antirujeolic în România și a primit un răspuns favorabil, astfel încât să fie asigurat necesarul de vaccin pentru tot acest an.
”Am făcut apel la Organizația Mondială a Sănătății să mobilizeze resurse de vaccin în România, pentru că epidemia de rujeolă nu este o epidemie doar a României. Știm foarte bine că epidemia nu are granițe. Nu stă la frontiere să-și prezinte pașaportul. Rujeola poate trece și în țările vecine, motiv pentru care s-au mobilizat stocuri alocate altor țări europene pe care le-au adus spre România și, noi, în momentul de față, suntem în procedură să le achiziționăm. Aceste doze vor asigura necesarul de vaccin rujeolic al României pentru tot anul”, a afirmat Bodog, adăugând că s-a constituit un comitet interministerial pe care-l coordonează, pentru a se analiza toate modificările legislative și procedurile făcute astfel încât să nu se mai ajungă în situații similare cu cea de acum, transmite Agerpres.
În opinia ministrului Sănătății, se impun contracte multianuale în vederea achiziționării acestor vaccinuri pentru a oferi predictibilitate și siguranță.
”S-a ajuns în această situație pentru că în anii trecuți nu s-au făcut contracte pe termen lung. Noi toate contractele le facem pe perioadă de patru ani, cu specificarea foarte clară, contractuală, a cantităților, astfel încât firmele să știe că pentru România, în 2018, trebuie să producem 400.000 de doze sau 500.000 de doze. Vaccinul nu este un medicament care se produce în două-trei-săptămâni sau o lună. Sunt procedee care durează treizeci de luni, patruzeci de luni și trebuie să asigurăm predictibilitate și pentru producători”, a arătat Florian Bodog.
Potrivit acestuia, noua lege a vaccinării prevede constituirea unui stoc pentru minimum șase luni, stoc care în prezent, din punct de vedere legal, nu se putea constitui.
”Aceste stocuri au rolul de a asigura copiii din România că în situații de epidemie suntem pregătiți să acționăm”, a mai spus Ministrul Sănătății.