Florian Coldea a devenit conferenţiar la Academia SRI fără să îndeplinească toate criteriile legale. Reacţia comisiei de concurs

Generalul Florian Coldea, fostul prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informaţii (SRI), a dat concurs pe 30 iunie pentru un post de conferenţiar universitar la Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul" (ANIMV) a SRI şi a fost declarat admis, deşi nu îndeplinea toate criteriile cerute de legislaţie.
Filip Stan
16 aug. 2017, 14:54
Florian Coldea a devenit conferenţiar la Academia SRI fără să îndeplinească toate criteriile legale. Reacţia comisiei de concurs

UPDATE.   „Eu am făcut parte din comisie, consider că dosarul este unul foarte bun, am semnat conform procedurilor şi am acordat punctajul respectiv. După părerea mea, dosarul este unul foarte solid. Ocuparea unui post didactic în învăţământul superior este o procedură destul de complicată. Sunt foarte multe probe şi criterii. Domnia sa a îndeplinit toate aceste criterii. Domnul Coldea nu este pentru prima dată în faţa unei experienţe didactice, predă de ani de zile. Dosarul este unul solid şi nu sunt probleme pentru că, într-o carieră de 20 de ani de semnături, ştiu exact ce semnez şi când semnez”, a declarat  Remus Pricopie, rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), care a făcut parte din comisia de concurs, citat de Mediafax.

Referitor la informaţiile apărute în spaţiul public, potrivit cărora general Florian Coldea nu ar fi îndeplinit toate condiţiile cerute de legislaţie pentru a ocupa acest post de conferenţiar la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, Remus Pricopie a precizat că „a arunca cu noroi a devenit o practică în România”.

„Toţi oamenii care au făcut parte din comisie sunt oameni cu experienţă didactică. Un om care a lucrat în domeniu aproape 20 de ani şi a predat aproape 10 ani, credeţi că nu face faţă să predea un curs la nivel de excepţie într-o academie de profil? Cine să vină să predea? La arhitectură, predau arhitecţi, la medicină, predau medici”, a mai spus  Remus Pricopie.

Rectorul de la SNSPA a mai precizat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că în dosarul lui Florian Coldea sunt inclusiv recomandări, care nu sunt obligatorii, suplimentare, peste evaluările membrilor comisiei de concurs, fiind vorba de recomandări ale unor profesori din străinătate.

 Vicepreşedintele Comisiei parlamentare de control a activităţii SRI, deputatul ALDE Marian Cucşa, a declarat  că nu i se pare normal ca Florian Coldea să revină şi să predea la ANI, după ce a fost trecut în rezervă, el menţionând că vor fi cerute detalii Serviciului.

„În prima şedinţă a Comisiei SRI vom cere Serviciului detaliile acestui subiect, să vedem cum a fost posibil ca domnul Coldea să revină ca şi conferenţiar universitar, la Universitatea >. Nu mi se pare normal să revină, să predea la Universitate, din moment ce a fost trecut în rezervă”, a menţionat Cucşa, care a arătat că detaliile pe care Comisia le va solicita Serviciului vor privi şi posibilitatea ca Florian Coldea să fie reangajat în Serviciu şi să cumuleze, astfel, pensia cu salariul.

Pe 17 ianuarie 2017, Serviciul Român de Informaţii anunţa că Florian Coldea a cerut trecerea în rezervă. Decizia a fost luată chiar dacă verificările demarate în urma dezvăluirilor lui Sebastian Ghiţă au arătat că Florian Coldea nu a încălcat legea, Serviciul Român de Informaţii propunând la acea vreme repunerea în funcţie.

Verificările în cadrul SRI au fost demarate după ce Sebastian Ghiţă a publicat fotografii şi înregistrări video în care ar apărea cei doi şi familiile acestora, precizând că au avut o relaţie de prietenie.

Florian Coldea a declarat, sub propria semnătură, că este eligibil pentru a ocupa postul didactic, iar comisia de concurs i-a admis dosarul, deşi generalul SRI nu bifează toate standardele ştiinţifice minimale necesare şi obligatorii. Dosarul de concurs al acestuia a fost avizat de Serviciul Juridic al Academiei SRI, conform procedurilor.

În urma acestui concurs, Florian Coldea ar urma să fie din nou angajat în Serviciul Român de Informaţii cu normă întreagă, având în vedere că ANIMV este unitate militară a SRI.

Potrivit PressOne, anunţul privind scoaterea la concurs a postului de conferenţiar universitar poziţia 76 în Departamentul de Studii de Securitate şi Studii de Intelligence al Facultăţii de Studii de Intelligence a apărut în Monitorul Oficial în 28 aprilie, iar Academia SRI a făcut publică vacantarea postului, aşa cum prevede legislaţia, abia în luna iunie. Timp de şase săptămâni, între 28 aprilie şi 14 iunie, s-a derulat perioada în care cei interesaţi să se înscrie la concurs o puteau face, iar singurul care şi-a depus dosarul a fost Florian Coldea.

Conform sursei citate, între CV-ul lui Florian Coldea şi fişa de verificare a îndeplinirii standardelor apar mai multe suspiciuni, prima neconcordanţă fiind la capitolul Activitate didactică, unde candidatul trebuie să aibă publicate minimum două volume, dintre care unul trebuie să fie, obligatoriu, un curs universitar. Potrivit listei de lucrări, Coldea a publicat un singur curs universitar destinat studenţilor de la ANIMV, curs care are un regim special, fiind clasificat. Punctajul minim necesar pentru acest domeniu era de 35 de puncte, iar Florian Coldea a declarat că are un punctaj cu puţin peste limită, adică 36,076.

Un alt semn de întrebare este ridicat de îndeplinirea standardelor de la domeniul Activitate de cercetare, unde avea nevoie de minimum 20 de puncte. Potrivit fişei de verificare a îndeplinirii standardelor, semnată de Florian Coldea, acesta a declarat un număr de 22 de articole sau studii semnate, pentru care şi-a atribuit un punctaj de 22,5 puncte. Florian Coldea a semnat în mod cert patru articole care se încadrează în criteriile ştiinţifice ale acestui subdomeniu.

Biroul de Presă al ANIMV a transmis PressOne că întreaga procedură de obţinere a titlului de conferenţiar universitar de către Florian Coldea a fost una „riguroasă, transparentă şi în concordanţă cu toate legile şi regulamentele”.

Pentru a fi considerat validat, concursul promovat de Florian Coldea trebuia să fie avizat mai întâi de consiliul Facultăţii de Intelligence, iar mai apoi de Senatul ANIMV. Biroul de Presă al ANIMV a confirmat că cele două avizări au fost făcute înainte de vacanţa universitară, care a început la 1 august.

De asemenea, potrivit Biroului de Presă al ANIMV, decizia de acordare a gradului didactic de conferenţiar universitar lui Florian Coldea a fost deja semnată de rectorul Academiei SRI, dar procedura de angajare a lui Coldea în funcţia de conferenţiar universitar nu a fost demarată până în acest moment.

Coldea este pensionar de aproape şapte luni, după ce a fost forţat să demisioneze din SRI la mijlocul lunii ianuarie, în urma dezvăluirilor făcute de omul de afaceri Sebastian Ghiţă despre vacanţele petrecute împreună în mai multe destinaţii exotice.

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Cum este viața Oanei Ioniță, după divorțul de fostul soț! Vedeta și-a dus fiul în vacanță, după o perioadă tumultoasă
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Trucul de curățenie care îți schimbă radical viața. Este nevoie doar de 5 minute pe zi
Capital.ro
Asul din mâneca lui Călin Georgescu. Lovitura pe care o pregătește chiar mâine
Playtech.ro
Când vin ninsorile în București. Temperaturile scad brusc, experții ANM anunță viscol și ger în următoarea perioadă
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Oligarhul Abramovici l-a tratat pe Adrian Mutu ca îl filmele cu mafioți: Mă ducea la el acasă
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Care este legătura între mers și memorie. Ce au descoperit cercetătorii
Spynews
Regula importantă pe care o aplică în relație Barbara Isasi de la Mandinga și iubitul. Nu se abat niciodată de la ea: ”Mi se pare o pierdere de timp”
Evz.ro
Capcana de pe TikTok în care cad toți mai mulți români. Câștigă de două ori, apoi pierd tot
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Pensionarii, afectați de înghețarea pensiilor. Unii români vor pierde chiar și 540 de lei din pensie, în 2025
Cancan.ro
Petre Zaim a murit sub privirea neputincioasă a fiului său, strivit de încărcătura prăbușită de pe o macara 😢
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la prezidențiale! Cu cine va fi înlocuit? Scenariu BOMBĂ
StirileBZI
Cât va costa încălzirea unui apartament cu 3 camere în 2025! Semnal de alarmă tras de Dumitru Chisăliţă
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
O tânără a născut noaptea trecută în Parcul Tei din Capitală, la minus 5 grade Celsius. Ce s-a întâmplat cu bebelușul
substantial.ro
Ministerul Afacerilor Externe evacuează 12 pacienți palestinieni din Gaza
MediaFlux
VIN FACTURILE cu BANI ÎNAPOI la ENERGIE! S-a CALCULAT exact CÂT se SCADE în luna IANUARIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un consilier local trăiește pe picior mare. Deține un apartament în Insulele Canare