Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, s-a prezentat luni dimineaţa la o secţie de poliţie din Voluntari pentru a semna controlul judiciar, în dosarul în care este cercetat pentru trafic de influenţă.
„Dau explicaţii pe bună dreptate justiţiei. Am totală încredere în justiţie. (…) Aşa cum v-am spus nu fac alte comentarii până la finalizarea anchetei. Respect poziţia presei, dar pentru moment vă rog să mă înţelegeţi. (…) Nu este momentul, sunt audieri, este faza de urmărire penală. Vă asigur că o să transmit un punct de vedere coerent când o să vedem despre ce este vorba”, a declarat Florian Coldea, la ieşirea din secţia de poliţie.
Citește și: EXCLUSIV. Cătălin Hideg, denunţătorul caracatiţei lui Florian Coldea, dezvăluiri şocante la România TV
Foştii generali SRI Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă sunt cercetaţi penal de DNA, sub control judiciar pe cauţiune, într-un dosar de trafic de influenţă. De asemenea, ei trebuie să se prezinte periodic la secţia de poliţie, în cadrul procedurii de control judiciar.
Ei sunt acuzaţi că au cerut 600.000 de euro omului de afaceri Cătălin Hideg, pentru a-l ajuta pe acesta să obţină o pedeapsă cu suspendare într-un dosar de fraude cu fonduri europene.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, ei trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să nu părăsească teritoriul României şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.
Fostul director adjunct al SRI Florian Coldea şi fostul şef al Direcţiei juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă, precum şi avocatul Doru Trăilă, au fost audiaţi timp de 15 ore la DNA. În urma declarațiilor făcute în fața procurorilor, aceștia au fost plasați sub control judiciar pe cauțiune, valoarea acesteia fiind de 500.000 de lei.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, începând cu data de 24 mai 2024, față de patru persoane (doi foști militari, în prezent asociați în cadrul unor societăți, un avocat din cadrul Baroului București și o persoană fără calitate specială), pentru săvârșirea unor infracțiuni de trafic de influență, forma participației penale fiind autoratul și complicitatea.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane juridice, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor.
Pe timpul controlului judiciar, cei patru inculpați nu au voie să părăsească teritoriul României și să comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar. Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Citește și: EXCLUSIV. Cum l-a numit Traian Băsescu pe Florian Coldea în fruntea SRI: „Nu a făcut niciun efort”