Dezvăluiri EXPLOZIVE. Florian Coldea a recunoscut, în sala de judecată, că a primit bani de la premierul Albaniei

Florian Coldea, fost prim-adjunct al Serviciului Român de Informații, a recunoscut în fața judecătorilor de la Curtea de Apel București că a avut un contract de consultanță cu guvernul Albaniei.
Filip Stan
31 iul. 2024, 10:40
Dezvăluiri EXPLOZIVE. Florian Coldea a recunoscut, în sala de judecată, că a primit bani de la premierul Albaniei

Marţi a avut loc o nouă amânare în procesul în care foștii generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au contestat prelungirea interdicțiilor în dosarul în care sunt cercetați de DNA pentru trafic de influență. La intrarea în sala de judecată, ambii s-au arătat încrezători, iar fostul general Dumbravă a ironizat acuzațiile care i se aduc, dar și dezbaterile din spațiul public – a fluturat o hârtie galbenă și a susținut că a venit la instanță cu un plic care conține „HIMARS-ul câmpului tactic”.

Afirmația fostului șef al Direcției Juridice a SRI vine în contextul în care comunicările ajunse la instanțe și parchete în mandatul său erau trimise în plicuri galbene. Între timp, apar noi dezvăluiri explozive despre caracatiţa transfrontalieră construită de cei doi foşti angajaţi ai SRI.

Florian Coldea, fost prim-adjunct al Serviciului Român de Informații, a recunoscut în fața judecătorilor de la Curtea de Apel București că a avut un contract de consultanță cu guvernul Albaniei. Generalul a prezentat chiar și un document care atestă rezilierea contractului, arătând că procurorii DNA îi împiedică dreptul la muncă prin măsura preventivă a controlului judiciar, care nu-i permite să iasă din țară.

Afirmațiile fostului șef al SRI confirmă o teorie care a pus pe jar opinia publică din cele două state, dar care nu a fost niciodată confirmată de Coldea sau de angajatorul său, premierul albanez Edi Rama. Presa din Albania a scris că Florian Coldea era plătit lunar cu 7.000 de euro pentru servicii de consiliere.

Noi dezvăluiri șocante despre abuzurile comise de Coldea și Dumbravă. „Coincidențele” judecătorului care l-a băgat la închisoare pe dușmanul celor doi generali

Premierul albanez, Edi Rama, l-ar fi concediat pe Florian Coldea după începerea anchetei penale, au confirmat oficiali de la Tirana. Fostul general SRI a provocat un adevărat scandal în Albania, după ce opoziția a făcut o interprelare oficială către șeful Guvernului, relata QMagazine.

Președinta parlamentului albanez a respins solicitarea făcută  de opoziție, însă liderul grupului parlamentar al partidului de guvernământ a dezvăluit că generalul a fost concediat de Rama imediat ce s-a aflat de începerea urmăririi sale penale în România.

După respingerea interprelării, în parlamentul albanez a izbucnit un adevărat scandal. Parlamentarii aflați la putere și cei din opoziție și-au aruncat replici tăioase și au fost la un pas de a se lua la bătaie.

La înfățișarea din 23 iulie 2024 a procesului prin care Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă au formulat plângere împotriva controlului judiciar, avocatul fostului prim-adjunct al SRI a declarat că acesta ar putea să piardă mai multe contracte, dacă magistrații nu ridică măsura preventivă.

Acesta a arătat că generalul merge foarte des în Franța, la ”diverse conferințe de apărare”, și că acesta locuiește ”în mod constant” într-un imobil închiriat. De altfel, despre Coldea s-a vehiculat că ar avea interese de afaceri în Franța și că ar deține chiar o vilă la Monaco, pe numele unui apropiat al său.

În 2015, când încă era în activitate, Florian Coldea a fost medaliat de statul francez cu însemnele de Cavaler al Ordinului Național al Meritului, pentru ”o puternica implicare în cooperarea în materie de securitate, împreună cu partenerii francezi și euro-atlantici”.

”Apărătorul ales al petentului inculpat Coldea Florian, în ceea ce priveşte cel de-al doilea capăt de cerere, respectiv solicitarea subsidiară de ridicare a interdicţiei de părăsire a teritoriului României, formulează proba cu înscrisuri, constând într-un set de înscrisuri care atestă că, în cursul anului 2023 şi începutul anului 2024, a călătorit în străinătate pentru a participa la diverse conferinţe cu privire la securitate, contractul de închiriere a unui imobil pe teritoriul statului francez, unde locuieşte, în mod constant, pe perioada conferinţelor anterior menţionate.

Domeniul de milioane în care Florian Coldea a investit banii din traficul de influență! Prețul exorbitant al vilei în care se va muta fostul cap al SRI

În ceea ce priveşte potenţiala vocaţie a măsurii preventive de a împiedica dreptul la muncă, solicită încuviinţarea înştiinţării de reziliere a contractului cu guvernului Albaniei, situaţie care s-ar putea reitera cu privire la toate activităţile pe care petentul le desfăşoară”, a arătat avocatul lui Coldea, potrivit încheierii de ședință consultate de FANATIK.

Existența unui contract de consultanță între Florian Coldea și guvernul Albaniei a fost dezvăluită de fostul premier, Sali Berisha, aflat în arest la domiciliu.

“Am publicat astăzi documentul cu care Edi Rama îl plătise pe generalul Serviciilor Secrete Române, şeful acestora, Coldea, consilier extern”, le-a spus Berisha jurnaliștilor, de la fereastra casei sale.

Ulterior, scandalul s-a mutat în Parlamentul Albaniei, acolo unde grupul democraților a cerut explicații de urgență referitoare la acest contract pentru servicii de consultanță.

Marcel Ciolacu: ”Dacă ai folosit aceste informații, se numește trădare”

În acest timp, în România, premierul Marcel Ciolacu și-a manifestat îngrijorarea pentru această situație. El a declarat că ofițerii SRI care au avut acces la informații clasificate n-ar trebui să aibă voie să ofere consultanță externă, după ce ies din activitate.

”Cred că tema este: dacă ai avut acces la anumite informaţii, dacă ai folosit acele informaţii. Să ştiţi că acest lucru se numeşte trădare. Eu văd că nu este vorba de aşa ceva, e vorba de trafic de influenţă, de acte de corupţie.

Cu adevărat trebuie reglementat acest lucru, pentru că, dacă mai apar astfel de cazuri, atunci va avea statul, în integralitatea sa, de suferit şi nu cred că este corect, mai ales că statul şi-a făcut datoria, adică ai o anumită pensie decentă. E afectată imaginea României şi a statului român”, a declarat Marcel Ciolacu.

„Nu confirm, nici nu infirm că am fost consultantul lui Edi Rama”, a spus Florian Coldea, atunci când a fost întrebat dacă a avut contract cu guvernul acestui stat, potrivit Realitatea TV. Același tip de reacție l-a avut și guvernul albanez, care a transmis un comunicat prin care a acuzat partidele de opoziție că manipulează opinia publică.

O altă informație interesantă din sala de tribunal este că Florian Coldea a depus un memoriu către ministrul Justiției, prin care încearcă să demonstreze că teza ”statului paralel” este una falsă.

”Pe de altă parte, întrucât o parte consistentă din considerentele ordonanţei atacate (avocatul lui Coldea, n.r.) se referă la existenţa percepţiei lăsate publicului cu privire la existenţa unui stat paralel şi vocaţia petentului de a conduce această presupusă entitate, solicită încuviinţarea unui set de înscrisuri constând în plângeri penale pe care petentul le-a formulat, o serie de documente care atestă interviuri, declaraţii publice şi comunicate de presă cu privire la existenţa acestei pretinse entităţi, în dovedirea inexistenţei vreunei dovezi care să susţină aceste afirmaţii.

De asemenea, solicită să se încuviinţeze depunerea la dosar a unui memoriu formulat de petentul inculpat, personal, care a fost adresat Ministerului Justiției”, se mai arată în dosar.

Dosarul lui Coldea la DNA are 8 volume
Tot la ședința din 23 iulie, Florian Coldea a solicitat instanței să fie audiat, lucru care s-a și întâmplat. Timp de aproape două ore, generalul SRI a vorbit despre situația lui și a răspuns tuturor întrebărilor procurorilor și avocaților. De cealaltă parte, Dumbravă și Trăilă nu au dorit să fie audiați.

În încheiere, avocatul lui Florian Coldea a cerut o amânare pentru că nu a apucat să citească tot dosarul, care a ajuns deja la 8 volume. El le-a spus judecătorilor că a primit documentul în format electronic foarte târziu, abia pe 12 iulie 2024.

Coldea, Dumbravă și Trăilă s-au prezentat în fața instanței și pe 29 iulie, însă nici de această dată nu a fost luată o decizie referitoare la ridicarea interdicției de părăsire a țării. De această dată, magistrații au fost cei care cerut o amânare, invocând probleme procedurale legate de componența completului competent de soluționare.

Reamintim că procurorii DNA au extins urmărirea penală în dosarul care îi vizează pe fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea, fostul şef al Direcţiei juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă şi omul de afaceri Dan Tocaci, pentru trafic de influenţă şi constituire a unui grup infracţional organizat. Coldea, Dumbravă şi Trăilă sunt suspectaţi că au pretins de la un ales local 600.000 de euro plus TVA pentru o presupusă influenţare a unor magistraţi, primind o plată parţială.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus extinderea urmăririi penale fată de cele patru persoane (doi foşti militari, în prezent asociaţi în cadrul unor societăţi, un avocat din cadrul Baroului Bucureşti şi o persoană fără calitate specială), pentru trafic de influenţă (faţă de trei persoane) şi constituire a unui grup infracţional organizat.

”În cursul anului 2023, trei dintre inculpaţi (cei doi oameni de afaceri şi avocatul din cadrul Baroului Bucureşti) ar fi pretins de la un ales local (martor în cauză) suma de 600.000 de euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că au influenţă asupra unor magistraţi din cadrul unor instanţe de judecată şi că i-ar putea determina pe aceştia pronunţe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. În contextul menţionat mai sus, martorul, prin intermediul unei rude, ar fi remis celor trei inculpaţi o plată parţială din folosul pretins, respectiv suma de aproximativ 234.000 de euro”, arată DNA, luni, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, inculpaţii ar fi folosit o societate de avocatură pentru a transfera sumele de bani provenite de la potenţialii beneficiari ai presupusului trafic de influenţă către societăţile de consultanţă pe care le controlează, creând aparenţa de legalitate a acestui circuit financiar, prin încheierea unor contracte de asistenţă juridică, respectiv contracte de consultanţă.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane juridice, cu privire la săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.

Fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea, fostul şef al Direcţiei juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă şi omul de afaceri Dan Tocaci sunt acuzaţi de trafic de influenţă, în dosarul în care au avut loc audieri începând din luna mai. DNA a transmis în 24 mai primele informaţii în acest caz, fără a invoca niciunul dintre numele celor implicaţi, cei doi generali SRI fiind identificaţi ca oameni de afaceri.

Fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea, fostul şef al Direcţiei juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă şi omul de afaceri Dan Tocaci au fost audiaţi atunci la DNA ca urmare a unui denunţ depus de omul de afaceri Cătălin Hideg.

Acesta susţinea că i s-a cerut de către Dumbravă să plătească avocatului Doru Trăilă un onorariu de 700.000 de euro, cu mult mai mare decât cele practicate în România, pentru a obţine o condamnare cu suspendare în instanţă. Cătălin Hideg, care are o condamnare de patru ani de închisoare, în primă instanţă, în urma unei anchete desfăşurate de Parchetul Europeam, mai afirma că i s-a spus că Florian Coldea este ”singurul din România care are pârghiile necesare pentru a rezolva” dosarul său penal.

Hideg afirma că a dat deja avocatului Trăilă 100.000 de euro, suma totală convenită fiind de 600.000 de euro.  ”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune, începând cu data de 24 mai 2024, faţă de patru persoane (doi foşti militari, în prezent asociaţi în cadrul unor societăţi, un avocat din cadrul Baroului Bucureşti şi o persoană fără calitate specială), pentru săvârşirea unor infracţiuni de trafic de influenţă, forma participaţiei penale fiind autoratul şi complicitatea”, arată atunci DNA, într-un comunicat.

”În perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpaţi (cei doi oameni de afaceri şi avocatul din cadrul Baroului Bucureşti) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influenţă asupra unor magistraţi din cadrul unor instanţe de judecată şi că i-ar putea determina pe aceştia pronunţe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpaţi a fost diminuată la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranşe egale”, arătau procurorii în ordonanţă.

Potrivit sursei citate, martorul ar fi remis celor trei inculpaţi o plată parţială în sumă de aproximativ 100.000 euro.

”În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane juridice, cu privire la săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor”, a mai transmis DNA.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei patru inculpaţi trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care  să nu părăsească teritoriul României şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.

”Inculpaţilor li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauţiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. De asemenea, inculpaţii vor depune o cauţiune în valoare de 500.000 lei (stabilită faţă de cei doi oameni de afaceri şi avocatului din cadrul Baroului Bucureşti) respectiv 150.000 lei (cu privire la cel de-al patrulea inculpat), care vor fi consemnate pe numele lor, la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, sau prin constituirea unor garanţii reale, mobiliare ori imobiliare, în limita aceloraşi sume de bani, în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, mai arăta DNA.

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Afacerea cu care doi frați din Bihor au dat lovitura. Un litru poate costa și 200 de lei
Capital.ro
Adio, maestre! Legendarul cântăreţ s-a stins din viaţă: Vei intra în istorie
Playtech.ro
Lavinia Pîrva, cea mai fierbinte apariție! Soția lui Bănică a arătat chiar TOT fără inhibiții
DailyBusiness
TAROM suspendă zborurile către o destinație cunoscută. Motivele anulării
Adevarul
Totul despre crima teribilă care a șocat Statele Unite. Cum și-a omorât o româncă soțul american și i-a tăiat capul, mâinile și picioarele
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Cum faci pereții lună în câteva minute. Soluția o faci în casă, costă cât o bere
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
Patricia a comandat o ciorbă de văcuță și o saramură de crap, într-un restaurant din Mamaia. Cum a reacționat când a văzut nota de plată
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Pensia cu care trăiește Nelu Vlad! Solistul piesei „Se mărită Mona mea” are o carieră de peste 4 decenii
Capital.ro
Românii primesc mai mulți bani de la stat. UE și România bat palma: Am solicitat modificare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Ungaria Blochează Declarația UE privind Alegerile Controversate din Venezuela
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?