Florii 2025. Duminica Floriilor este o sărbătoare creștină fără dată exactă, comemorată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștilor. Sărbătoarea comemorează un eveniment menționat de către toate cele patru evanghelii: intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor.
Cei mai mulţi romani care îşi sărbătoresc onomastica de Florii, respectiv 334.734 de persoane, poarta numele de Florin, alţi 147.328 Viorel, iar 54.759 Florian. Alţi 29.777 romani poarta numele Florea, 25.181 răspund la numele Florentin şi alţi 13.925 – Florinel.
Potrivit datelor publicate de MAI, aproximativ 850.000 de femei și 630.000 de bărbați își sărbătoresc onomastica de Florii.
Citește și 1,5 milioane de români îşi serbează onomastica de Florii! Ce cadouri să alegi?
În Duminica Floriilor sunt sărbătoriți bărbații care poartă următoarele nume: Trandafir – 2.418, Bujor – 1.554, Floricel – 924, Margarit – 695 şi Crin – 214.
De asemenea, 146.268 de românce se numesc Viorica, 128.844 – Florentina, 92.668 Florica, 87.202 Floarea, iar 79.753 Florina.
În Duminica Floriilor sunt sărbătorite şi persoane cu nume de flori mai rar întâlnite, precum Garofita – 2.872, Iris – 2.296, Anemona – 878, Micsunica – 646, Romanita – 543, Panseluta – 444 sau Crizantema – 353, potrivit ziarulunirea.ro.
Floriile nume de flori sărbătorite de Florii
Anemona
Brânduşa
Camelia
Codrin
Codrina
Codruţ
Codruţa
Crăiţa
Crenguţa
Crina
Crinu
Crinuţa
Crizantema
Dalia
Delia
Floarea
Flora
Florenţa
Florentin
Florentina
Florica
Florin
Florina
Garofiţa
Gentiana
Gherghina
Iasmin
Iasmina
Iris
Lăcrimioara
Laur
Laura
Laurenţiu
Laurian
Lauriana
Malina
Margareta
Micsunica
Mugurel
Narcis
Narcisa
Panseluţa
Romaniţa
Roza
Rozalia
Trandafira
Violeta
Viorel
Viorela
Viorica
Zambila
Zambilica
Branduşa – Floarea dragostei şi a pasiunii. Se spune ca persoanele care poarta acest nume pun multa pasiune in ceea ce fac, se remarca prin putere si curaj.
Margareta – Provine din limba latina şi înseamnă: perla.
Malina este un nume care provine din limba romana si înseamnă: malin. Mălinul (Prunus padus) este un arbust decorativ din familia rozaceelor, cu flori albe
Sunt sărbătorite de Florii și persoanele care poartă numele Laur sau Laura, dar și derivatele: Laurențiu, Loredana, Lori, Lavinia.
Iris – Reprezentată ca tânără fecioară cu aripi de aur, Iris este sluga personală a zeiței Hera și curiera specială a acesteia și a lui Zeus din ordinul căruia cară apă din Styx cu ulciorul, adormindu-i cu această apă pe sperjuri. Ca simbol personificat al curcubeului, era considerată mesageră între zei și oameni: penetrând bolta cerească, Iris dădea la o parte în fiecare seară perdeaua ce o acoperea, făcând să apară stelele.
Narcisa este floarea națională a Scoției și este înconjurată de multe povești și legende.
Numele Călin Călinul (Viburnum), în limbile slave „Kalina”, este un gen de plante din familia Adoxaceae, cu fructe de culoare roșie grupate sub formă de ciorchini asemănător socului, din fructele lui se extrage un medicament care scade tensiunea sanguină.
Călinul se găsește sub formă de arbust stufos(ca și alunul) și poate ajunge la o înălțime de aproximativ 4 metri. Infloreste in lunile mai-iunie.
Numele Anemona, sărbătorit de Florii, își are originea în Grecia Antică
Anemona era o nimfă și a fost transformată într-o floare deoasebit de frumoasă, care crește astăzi în zona Mării Mediterane.
Camelia – Cel mai probabil, numele își are originea în perioada Romei Antice și are conotații religioase. Camelia semnifică „enoriaș” sau „mâna de ajutor a preotului”. O altă semnificație a numelui este cea legată de floarea de origine japoneză, camelia, denumită după cel care a adus-o în Europa – Kamell. Despre această floare se spune că este un simbol al norocului.
Codrin, Codrina, Codruţ și Codruţa- aceste nume sunt derivate de la termenul latin quodrum, care se traduce prin „pădure”, „dumbravă” sau „codru”.