FLORII. Salcia este o plantă care reprezintă deopotrivă moartea şi viaţa, renaşterea vegetaţiei, curăţenia spirituală şi fertilitatea, iar în credinţa populară se spune că a fost binecuvântată de Maica Domnului, după ce s-a făcut punte şi a ajutat-o să traverseze apele întinse ale unui râu.
SUPERSTIŢII DE FLORII. Tocmai de aceea, de Florii în biserici se sfinţesc florile, ramurile sau coroniţele de salcie pe care apoi le vedem aşezate la icoane, în ferestre sau deasupra uşii în casele credincioşilor convinşi că astfel vor fi apăraţi de rele. În popor există credinţa că salcia are puteri miraculoase şi alungă duhurile necurate, iar animalele şi pământurile sunt ferite de lucrarea duhurilor rele.
Ramurile de salcie, simboluri ale vegetatiei de primavara, erau la loc de cinste: se duceau la biserica pentru a fi sfintite, se foloseau la farmece si descantece, capatau valoare de medicament pentru vindecarea diferitelor boli, se pastrau pentru a opri prin mijloace magice grindinile si furtunile distrugatoare şi pentru a fertiliza cu ele stupii si vitele.
– Mugurii ramurilor de sălcii sfinţite de Florii se ard pentru a-ţi feri casa de grindină sau foc.
– Bătrânii spun că acela care împarte flori şi ramuri de salcie sfinţite semenilor este un om plăcut lui Dumnezeu.
– Dacă vrei ca în anul în curs să ai parte de recolte îmbelşugate şi să fii ferit de inundaţii, grindină sau alte nenorociri, agaţă în copacii din livadă câteva ramuri sfinţite de salcie.
– În unele zone există şi obiceiul lovirii uşoare cu crenguţa de salcie. Părinţii îşi loveau uşor cu ramurile de salcie copiii, spunând: „Bătaia salciei, să fii sănătos ca aceasta!”. Salcia era pusă şi în apa în care se îmbăiau copiii.
– Mugurii de salcie erau considerati vindecatori. Cei care mancau muguri de salcie, scapau de friguri si de alte boli. Mugurii de salcie erau introdusi in aluatul pentru paine. In popor, exista credinta ca salcia sfintita aruncata in foc, poate ajuta in cazul unui incendiu. Cu salcie sfintita, inmuiata in agheazma, erau stropite atat casele oamenilor, cat si incaperile unde stateau animalele, pentru a fi ferite de lucrarea duhului necurat.
– Vitelor li se dau să mănânce câteva ramuri de salcie sfinţintă, iar livezile şi viile sunt impodobite ca să dea roade bogate.
– In unele zone, fetele mari aşează sub pernă flori şi muguri de salcie sfinţiţi, alături de o oglindp, pentru a visa chipul ursitului.