Chiar dacă este considerat unul dintre cei mai carismatici actori din România, Florin Călinescu s-a retras recent din televiziune. Recunoaşte că nu este un consumator de presă, cu excepţia ştirilor din sport. Actorul şi-a expus punctul de vedere cu privire la știrile false, tot mai des promovate în presă.
„Fenomenul ‘Fake news’ este împământenit, din pricina superficialității consumatorului. Acesta aleargă de dimineața până seara ca să facă rost de o bucată de pâine, și seara, cu o bere în mână sau amețit de soare, înghite ce primește din partea guvernelor, a serviciilor secrete, a alianțelor și a altor entități. Acestea au ajuns, după 150 – 200 de ani, să închidă omul într-o cușcă, în care el pendulează între salariu sau pensie și strictul necesar pentru a supraviețui”, a afirmat Florin Călinescu, potrivit Fanatik.
Citeşte şi: Decizie radicală luată de Florin Călinescu. „Televiziunea a murit. Trăiască internetul!”
Fostul jurat de la „Românii au talent” a vorbit inclusiv despre „conspiraţia” care ar duce la dispariţia ziarelor.
„Gândiți-vă că, acum 200 de ani, omul n-avea nevoie de toate astea, și-l durea în c… de prețul benzinei, de gigacalorie și de costul gazelor din Marea Neagră. Cu siguranță, lucrurile se schimbau atunci când era vorba despre un război, de care auzea toată lumea… Așadar, fiind captiv în oraș, într-o entitate din care este obligat să-și câștige salariul, pentru a-și putea procura tot borhotul creat de acești oameni, care, în general produc un cancer masiv, consumă acest produs.
Diverse entități, servicii și patroni, care sunt mână în mână, pun pe ecranul televizorului, al tabletei ori al telefonului, asemenea chestiuni. Slavă Domnului că dispar ziarele, hârtia, și că mai lăsăm în pace niște copaci!”, a explicat actorul.
De asemenea, Florin Călinescu a comentat modul în care oamenii sunt bombardaţi cu ştiri denaturate. „Ne trezim obosiți, stresați, mergem undeva la muncă, vreo opt ore, luăm niște bănuți, dar auzim că s-a scumpit coșul zilnic”.
„Omul nu mai are timp să gândească și nu mai poate fi liber. (…) Dacă băieții despre care vorbeam adineauri au pus stăpânire pe terenul de joc, asta ne livrează: „Atenție, se scumpesc gazele!”… Păi, nu le mai arde ăstora de nimic, deși, dacă ne uităm pe stradă, mașinile merg bară la bară”.
Atenție, se scumpesc cartofii, uleiul, zahărul, chiria, apartamentele, taxele, impozitele, locul de parcare, statul în oraș, plastilina, medicamentele și tot aerul pe care îl respirăm! Și atunci, omul nu mai are timp să gândească și nu mai poate fi liber, pentru că pleacă de la o sarcină la alta ca să-și cumpere doar o parte din cele enumerate mai sus, dintr-o listă care nu poate fi epuizată”, a precizat Florin Călinescu.
Îndrăgitul actor a povestit cu nostalgie şi umor despre cum trăiau străbunicii săi.
„Străbunicii mei au trăit 100 de ani la țară și, cu excepția unor ceaune, pe care le cumpărau toamna din târguri, și-au produs orice. Au făcut tacâmuri din lemn, haine din lână, mobila au făcut-o cu tesla, și casa, cu mâinile goale. Iar medicamentele le luau din pădure și de lângă gard. N-au știut ce reprezintă banii, spitalul, farmacia și alte lucruri, care astăzi îl apasă pe om încă de la naștere”, a mai menţionat el.
Citeşte şi: Florin Călinescu, despre momentul când a aflat că are cancer: „Am găsit o chestie ciudată la nas”