Florin Cîţu a declarat sâmbătă, că cel mai probabil salariul minim va fi majorat cu 10% de la 1 ianuarie 2022. „Da, va creste. Cred ca va creste de la 1 ianuarie. Varianta spre care mergem este de 10%. Pe langa asta, vreau o formula care sa se aplice in fiecare an, nu vreau sa negociem an de an, nu vreau sa fie salariul minim un instrument politic”, a declarat premierul Florin Cîţu.
Guvernul va prezenta săptămâna viitoare proiecţia proprie privind majorarea salariului minim pe economie, a anunţat, joi, la Brăila, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă.
„Pentru prima dată, la început de toamnă suntem trei părţi aşezate la aceeaşi masă care au agreat necesitatea majorării salariului minim, şi vorbesc de sindicate, patronate şi Guvern. Salariul minim este insuficient în momentul de faţă şi trebuie să crească. Ca atare, am discutat deja cu prim-ministrul şi săptămâna viitoare vom prezenta o proiecţie a noastră, plecând de la solicitările sindicatelor şi patronatelor, de majorare a salariului minim, de ancorare a acestei majorări în indicatori economici, astfel încât să existe şi predictibilitate pentru mediul de afaceri ca aceste locuri de muncă cu salariul minim să fie sustenabile. Majorarea salariului minim va avea un efect direct şi asupra prevenirii migraţiei românilor”, a afirmat Raluca Turcan.
Salariul minim creşte anul acesta. Cuantumul majorării se decide săptămâna viitoare
Ministrul Muncii a anunţat marţi, la Ploieşti, că Guvernul ia în calcul majorarea salariului minim mai devreme de sfârşitul acestui an, având în vedere creşterile de preţuri, iar propunerile de majorare sunt între 8% şi 12%.
Guvernul a indicat anterior că ia în calcul creşterea salariului minim pe economie cu 8%, posibil de la 1 noiembrie sau de la 1 decembrie.
Până în prezent, patronatele s-au declarat de acord cu majorarea de 8% şi au respins varianta creşterii salariului minim din noiembrie sau decembrie, în timp ce sindicatele au cerut o creştere mai mare, de până la 14%.
Despre situaţia economică locală, ministrul Muncii a atras atenţia că în judeţul Brăila sunt cu 30.000 de pensionari mai mulţi decât salariaţi, astfel că autorităţile locale trebuie să replice perspective de dezvoltare create în alte judeţe.
„Dacă mă uit pe cifrele de sustenabilitate economică de la nivelul judeţului (Brăila, n.r.), sunt foarte îngrijorată, pentru că avem cu 30.000 de pensionari mai mult decât salariaţi activi, ceea ce înseamnă că undeva există o problemă de sustenabilitate economică – evident aceasta se adună la nivel naţional – că există în continuare un deficit de investiţii şi sincope şi în forţa de muncă pe care o găsesc angajatorii, dar în acelaşi timp şi în locurile de muncă pe care ei le pot crea. Există perspective de dezvoltare pe care le-am întâlnit în alte judeţe şi mi-aş dori ca aceste perspective de dezvoltare să fie urmărite şi la nivelul autorităţilor locale din judeţ”, a menţionat Raluca Turcan.
Claudiu Năsui: Creșterea salariului minim brut este o armă a statului pentru a lua mai mulți bani din privat
Companiile din România estimează creşteri salariale medii de 5%, în 2022
Companiile din România anticipează creşteri salariale de 5% pentru anul 2022 şi se orientează către asigurări de sănătate şi viaţă, ca beneficii acordate angajaţilor, în contextul pandemiei, se arată în rezultatele studiului Total Remuneration Survey (TRS) 2021, publicat vineri de o companie de consultanţă.
Conform cercetării Mercer Marsh Benefits, în structura ultimilor trei ani, cursurile de specializare (trainingurile), tichetele de masă şi maşina de serviciu, aflate între primele trei beneficii acordate de companii, s-au redus, în timp ce asigurările de viaţă şi de sănătate au crescut ca pondere în numărul companiilor care le acordă.
Companiile participante la studiu anticipează o creştere salarială medie de 5% atât pentru anul în curs, cât şi pentru 2022, iar cel mai important salt este în retail şi în industria auto (+6%). Anticipaţiile relevă faptul că majorările salariale pot fi accelerate de către angajaţi prin migrarea de la companie la companie, pe aceeaşi poziţie.