Florin Cîţu a declarat, marţi, în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române, că Uniunea Europeană, „la mai bine de un an și jumătate de la declanșarea pandemiei de COVID-19, continuăm să ne confruntăm cu provocări în mare măsură încă impredictibile”.
„Pandemia a arătat, o dată în plus, faptul că solidaritatea statelor membre ale Uniunii este vitală în gestionarea unor crize de asemenea proporții. Un lucru este clar – niciun stat membru nu ar fi putut să facă față pandemiei de unul singur, în afara cadrului oferit de Uniunea Europeană.
Astăzi, unul dintre cele mai complexe și importante instrumente de sprijin conturate vreodată la nivel european, PNRR, vine cu un mesaj cheie de angajament, unitate și solidaritate la nivelul UE”, a declarat Florin Cîţu.
„Totodată, rămâne esențială funcționarea optimă a spațiului Schengen, iar importanța reformării sale, având în vedere obiectivul unei Uniuni mai reziliente, a devenit cât se poate de evidentă. De aceea, ne menținem obiectivul aderării României la acest spațiu de liberă circulație.
Așa cum indică și tema Reuniunii Anuale a Diplomației Române, efectele pandemiei au adus în prim plan o discuție aprofundată despre reziliență, sau, altfel spus, despre capacitatea de răspuns și revenire la normalitate.
În plus, așa cum a menționat și domnul președinte Klaus Iohannis, întărirea rezilienței Uniunii Europene presupune acțiune în plan intern și extern, căci reziliența Uniunii depinde nu doar de reziliența instituiților și statelor membre, dar și de reziliența vecinătăților sale”, a afirmat Florin Cîţu.
Citeşte şi: Șeful Cancelariei premierului, Sergiu Horia Hossu, și-a dat demisia din funcție
„Ceea ce avem nevoie astăzi este creșterea capacităților de anticipare, răspuns și redresare. Reziliența implică creștere economică sustenabilă, apărare în fața amenințărilor cibernetice, capacitate de inovare, sisteme de sănătate solide.
În egală măsură, este esențial ca, în perioada care va urma, să identificăm care sunt vulnerabilitățile cu care ne confruntăm.
După aprobarea PNRR de către Comisia Europeană, care va veni în curând, chiar la sfârșitul acestei luni, avem responsabilitatea punerii sale în aplicare, iar Guvernul României nu se abate de la acest obiectiv.
PNRR și bugetul multianual european ne vor permite să canalizăm aceste resurse extraordinar de importante pentru reconstrucția post-criză, dar si pentru a atinge obiectivele de dezvoltare pe termen mediu și lung ale țării.
Creșterea și dezvoltarea României trebuie să se sprijine pe o creștere economică robustă și sustenabilă, locuri de muncă, măsuri de stimulare a mediului de afaceri, în special a IMM-urilor, precum și a investițiilor străine”, a mai afirmat Cîţu.