Florin Cîţu, anunţ de ultimă oră despre desfiinţarea pensiilor speciale. „Prin PNRR se desființează. Totul va fi pe contributivitate”

Florin Cîţu, preşedintele PNL, a declarat miercuri că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României este specificat faptul că "toate pensiile vor fi pe contributivitate" şi a subliniat că "principiul general este să desființăm toate pensiile speciale".
Alina Costache
12 ian. 2022, 11:56
Florin Cîţu, anunţ de ultimă oră despre desfiinţarea pensiilor speciale.

Florin Cîţu a dat noi detalii despre desfiinţarea pensiilor speciale, menţionând că acest lucru ar urma să se producă prin PNRR. Preşedintele PNL a subliniat că trebuie găsit soluții pentru anumite excepții, dar acestea vor fi mult mai puține decât în prezent.

”În PNRR este trecut clar: toate pensiile vor fi pe contributivitate, asta este fără îndoială (…) Există domenii în care acei oameni nu pot cumula veniturile cu alte activități și atunci trebuie să găsim soluții pentru cazurile speciale, dar principiul general este să desființăm toate pensiile speciale.

Există situații, cum este cea a primarilor sau a policienilor, pentru că acolo este puțin diferită definiția, dar și aici trebuie să mergem pe principiul contributivității. Toți cei care plătesc contribuții, trebuie să aibă o pensie.”, a spus Florin Cîțu, la DC News.

Citeşte şi: Claudiu Năsui îl atacă pe Cîţu înainte de moţiunea de cenzură: „Pe ultima sută de metri face un cadou de rămas bun bugetarilor şi celor cu pensii speciale”

O creştere spectaculoasă a pensiilor speciale în România a avut loc în 2021. Venitul mediu primit de magistraţii ieşiţi la pensie s-a mărit spectaculos în cei aproape 6 ani de la prima plată prin Casa Naţională de Pensii Publice, atingând în august nivelul mediu de 20.022 lei, faţă de 9.216 lei în luna decembrie 2015.

Conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finalul lunii iunie 2021, de 9.659 persoane, în creştere cu 132 persoane faţă de perioada similară din 2020.

Citeşte şi: Pensiile speciale ale magistraţilor şi salariile cresc în 2022. Reacţia ministrului Justiţiei: „Am fost obligat să iau o astfel de măsură”

Cei mai mulţi pensionari speciali, respectiv 4.346, erau beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, în cazul acestora înregistrându-se şi cea mai mare pensie medie, respectiv 19.962 de lei, din care 18.659 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat, scrie ziare.com.

De Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României beneficiau 803 persoane. Pensia medie era de 5.737 lei, din care 3.010 lei suportaţi de la bugetul de stat. În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 764 de persoane, pensia medie ridicându-se la 4.834 de lei (2.595 lei de la bugetul de stat). Potrivit sursei citate, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.418 de pensionari, iar pensia medie se ridica la 11.337 lei, din care 7.528 de lei suportaţi din bugetul de stat.

Citeşte şi: A crescut numărul celor cu pensii speciale. Cei mai mulţi sunt foști procurori și judecători cu o pensie medie de 20.000 de lei

 

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Metoda eficientă prin care dezaburești rapid geamul de la mașină. Trucul simplu pe care trebuie să-l știe toți șoferii
Capital.ro
Adio, mașini pe benzină și motorină? Schimbarea istorică a început deja. Toți proprietarii auto trebuie să afle
Playtech.ro
Cum a arătat rochia de mireasă a Danielei Iliescu. Toți și-au dat coate când au văzut-o!
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Pățaniile unor tineri care au refuzat să dea „atenții” și cadouri. „E evident că noi suntem ăia tâmpiți picați din cer în țara asta”
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Singura fotografie cu Sfinxul din Bucegi în 1896. Avea mustață și plete. Transformări uimitoare
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
kanald.ro
Culiță Sterp și Daniela s-au căsătorit! Cei doi vor deveni părinți pentru a doua oară
Cancan.ro
Gabriela Lucuțar a postat un VIDEO cu Silviu Prigoană, după înmormântarea lui. S-a viralizat rapid!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Permis de conducere FĂRĂ examen. S-a schimbat legea din octombrie 2024
StirileBZI
Așa trebuie să îți reglezi termopanele pe modul de iarnă! Vei avea mai multă căldură
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
stirilekanald.ro
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
substantial.ro
Atac cu rachetă balistică asupra Sumî: opt morți și 49 de răniți
MediaFlux
Se DAU DOUĂ PENSII în DECEMBRIE! SENIORII care vor BENEFICIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
„Povești pierdute” din masacrul din Glencoe, descoperite în timpul săpăturilor arheologice