„Sa stiti ca acum vorbim de facturile la gaze, dar in acelasi timp exista in mediul economic, deja se construieste, o situatie dificila. Cresterea preturilor la gaze a dus la antrenarea cresterii altor preturi, a crescut cheltuiala cu forta de munca, la o inflatie de final de an mai mare decat ne asteptam, nu poate sa insemne decat crestere de dobanzi. Si aici, este complicat, fara un deficit in scadere, situatia Romaniei se complica in perioada urmatoare si stabilitatea economica este pusa in pericol daca nu se iau masuri urgente”, a declarat Florin Cîțu.
Președintele liberalilor a adăugat că „trebuie sa lasam populismul deoparte”.
Întrebat dacă pericolul este ca în acest an România să intre în recesiune, acesta a răspuns afirmativ. „Depinde de șocuri. Daca inflatia accelereaza rapid si dobanzile cresc rapid, da, se poate acest lucru. Sper sa avem intelepciunea sa nu mergem in acea directie”.
Preşedintele PNL cere ANRE să găsească vinovaţii în cazul scandalului facturilor emise greşit. Florin Cîţu vrea ca întreaga conducere a companiei unde statul deţine de 40% din acţiuni să fie înlocuită dacă se va dovedi că erorile au fost comise intenţionat.
În plină criză a energiei, Florin Cîţu a fost întrebat de ce Guvernul este nevoit să ia măsuri pentru a plafona preţul gazelor şi a energiei electrice, având în vedere liberalizarea pieţei.
„În România nu liberalizarea este problema. Problema este capacitatea de producţie. Consumăm mai mult decât producem. 30 de ani am stat şi am promis şi nu prea am făcut investiţii. Prima oară când au început să se facă investiţii cu adevărat şi au început să se vadă şi în creşterea economică au fost în anii 2020 şi 2021.
Guvernul trebuia să facă investiţii şi erau două variante. Ori lăsai piaţa. Azi 80% din producţia de energie vine de companii de stat. Dacă voiam să avem o mai mare prezenţă a sectorului privat, puteam să facem acest lucru. Noi am făcut.
A fost o decizie şi azi culegem azi roadele acestei decizii”, a declarat Florin Cîţu, marţi seara, la Digi24.