Florin Cîţu anunţă că salariile bugetarilor vor fi îngheţate şi în 2022. „Reforma aşa o facem. Statul e o frână în dezvoltarea economiei, cu toate problemele”

Florin Cîţu a declarat, joi, că Guvernul a fost nevoit să ia măsuri nepopulare din cauza crizei generate de pandemia COVID-19. Premierul a anunţat că este posibil ca salariile din sectorul public să fie plafonate şi în 2022.
Razvan Mihalascu
11 mart. 2021, 12:27
Florin Cîţu anunţă că salariile bugetarilor vor fi îngheţate şi în 2022.

Florin Cîţu a explicat că Guvernul va menţine anvelopa salarială şi anul viitor. De asemenea, premierul a spus că prin noua lege a salarizării se va putea face o corelare între performanţa angajaţilor şi veniturile acestora. Şeful Executivului a făcut aceste precizări, după ce a fost întrebat despre companiile de stat cu datorii care atrag angajaţi din sectorul privat datorită salariilor.

„Am luat măsuri anul acesta, o măsură nepopulară de a menţine anvelopa salarială la nivelul anului trecut, iar anvelopa salarială rămâne şi anul viitor. Creşte foarte puţin la acelaşi nivel. Reforma aşa o începem prin stoparea creşterii anvelopei salariale şi forţând reforma în interiorul sistemului. Ştiu foarte bine ce spuneţi despre competiţia neloială a statului şi este nu numai pe salarizare şi este şi felul în care statul lucrează cu sectorul privat, modul în care statul controlează sectorul privat.

Nu cred că a schimba oameni, a pune un om nou pe un proiect pe care îl avem de ani de zile, va rezolva problema. Nu! Transformarea digitală a statului este cea mai obiectiv mod de a face un stat suplu, eficient cu care să lucrezi.

Astăzi, statul, aşa cum este el, ne trage în jos când vorbim de dinamică economică. Este o frână în dezvoltarea economiei, cu toate arieratele şi toate problemele pe care le are. Avem 30 de ani de socialism cu faţă umană. Asta a fost problema României De acolo ni se trage problema, de la Iliescu, şi de la proprietatea privată care e un moft – avem două probleme mari”, a declarat Florin Cîţu, în cadrul unei dezbateri despre recuperarea post-pandemie, organizată de Impetum Group.

Citeşte şi: Ce se întâmplă cu economia României după pandemia de COVID. Florin Cîțu: „Am trecut prin această criză mai bine decât se aștepta oricine”

Premierul a vorbit despre reformarea companiilor de stat cu pierderi.

„Am cerut reforme la companii în pierdere. De aici începem cu blocarea creşterii salariilor, prin o nouă lege a salarizării”, a spus Florin Cîţu.

De asemenea, şeful Executivului a spus că este nevoie de astfel de măsuri pentru că „nu putem să mergem cu această povară, să cărăm arierate de la buget la altul”.

„Sunt companii care trebuie restructurare – CFR Marfă, CFR Călători. Suntp problem complicate. Sunt companii în domeniul sănătăţii care trebui restructurate.

Statul a devenit o frână în dezvoltarea economică şi trebuie să curăţăm lucrurile”, a spus Cîţu

Florin Cîţu explică de ce a tăiat sporurile şi nu a făcut concedieri la stat

„Va fi o nouă lege a salarizării care va reaşeza. Va fi o legătură între performanţă şi venituri în sistemul public. Angelova e mare 11,2% din PIB e anvelopa cu salariile. E puţin peste media europeană. Banii sunt prost distribuiţi. Salariile s-au dublat în sectorul public în ultimii patru ani”, a explicat premierul.

Mai mult, Florin Cîţu s-a declarat încrezător că „transformarea digitală va face un stat mai suplu”.

„Trebui să ne asigurăm că nu vin în sectorul public pe baza unei informaţii eroane că salariile cresc doar din pix. E complicat, dar nu e imposibil. Trebuie să începem cu restructurarea companiilor cu pierderi, legea salarizării care va reaşeza lucrurile pe criterii de performanţă şi transformare digitală a statului”, a afirmat Florin Cîţu.

Citeşte şi: Florin Cîțu renunță la mașină și vine pe jos la Guvern: Dacă ninge, îmi iau o geacă”

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Din ce este făcut sicriul Papei Francisc și ce a fost pus în el. Un obiect din România se află acolo
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
Playtech.ro
Copacii pe care nu ai voie să îi plantezi lângă gardul comun. Vecinul te poate amenda
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un patron i-a revoltat pe tinerii din Generația Z: „Vă plângeți că luați 2.400 de lei și nici nu puneți bonurile în calcul”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Proiectul odios al lui Ceaușescu, în care au murit peste 400 de români, din nou funcțional
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Obiectul din România care a fost pus în sicriul Papei Francisc
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul vrea banii cetățenilor. Românii au termen limită până pe 25 iunie. Nu poți depăși
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Sicriul Papei Francisc, sărutat la ieșirea din Bazilica Sf. Petru. Gestul de la slujba de înmormântare care a emoționat o lume întreagă
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi locuri pe care nu ai voie să parchezi. Amenzi de până la 1.500 de lei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte