Florin Cîţu a explicat că Guvernul va menţine anvelopa salarială şi anul viitor. De asemenea, premierul a spus că prin noua lege a salarizării se va putea face o corelare între performanţa angajaţilor şi veniturile acestora. Şeful Executivului a făcut aceste precizări, după ce a fost întrebat despre companiile de stat cu datorii care atrag angajaţi din sectorul privat datorită salariilor.
„Am luat măsuri anul acesta, o măsură nepopulară de a menţine anvelopa salarială la nivelul anului trecut, iar anvelopa salarială rămâne şi anul viitor. Creşte foarte puţin la acelaşi nivel. Reforma aşa o începem prin stoparea creşterii anvelopei salariale şi forţând reforma în interiorul sistemului. Ştiu foarte bine ce spuneţi despre competiţia neloială a statului şi este nu numai pe salarizare şi este şi felul în care statul lucrează cu sectorul privat, modul în care statul controlează sectorul privat.
Nu cred că a schimba oameni, a pune un om nou pe un proiect pe care îl avem de ani de zile, va rezolva problema. Nu! Transformarea digitală a statului este cea mai obiectiv mod de a face un stat suplu, eficient cu care să lucrezi.
Astăzi, statul, aşa cum este el, ne trage în jos când vorbim de dinamică economică. Este o frână în dezvoltarea economiei, cu toate arieratele şi toate problemele pe care le are. Avem 30 de ani de socialism cu faţă umană. Asta a fost problema României De acolo ni se trage problema, de la Iliescu, şi de la proprietatea privată care e un moft – avem două probleme mari”, a declarat Florin Cîţu, în cadrul unei dezbateri despre recuperarea post-pandemie, organizată de Impetum Group.
Premierul a vorbit despre reformarea companiilor de stat cu pierderi.
„Am cerut reforme la companii în pierdere. De aici începem cu blocarea creşterii salariilor, prin o nouă lege a salarizării”, a spus Florin Cîţu.
De asemenea, şeful Executivului a spus că este nevoie de astfel de măsuri pentru că „nu putem să mergem cu această povară, să cărăm arierate de la buget la altul”.
„Sunt companii care trebuie restructurare – CFR Marfă, CFR Călători. Suntp problem complicate. Sunt companii în domeniul sănătăţii care trebui restructurate.
Statul a devenit o frână în dezvoltarea economică şi trebuie să curăţăm lucrurile”, a spus Cîţu
„Va fi o nouă lege a salarizării care va reaşeza. Va fi o legătură între performanţă şi venituri în sistemul public. Angelova e mare 11,2% din PIB e anvelopa cu salariile. E puţin peste media europeană. Banii sunt prost distribuiţi. Salariile s-au dublat în sectorul public în ultimii patru ani”, a explicat premierul.
Mai mult, Florin Cîţu s-a declarat încrezător că „transformarea digitală va face un stat mai suplu”.
„Trebui să ne asigurăm că nu vin în sectorul public pe baza unei informaţii eroane că salariile cresc doar din pix. E complicat, dar nu e imposibil. Trebuie să începem cu restructurarea companiilor cu pierderi, legea salarizării care va reaşeza lucrurile pe criterii de performanţă şi transformare digitală a statului”, a afirmat Florin Cîţu.
Citeşte şi: Florin Cîțu renunță la mașină și vine pe jos la Guvern: Dacă ninge, îmi iau o geacă”