Florin Cîţu a amintit despre cei „76 de miliarde de euro revin României după negocierile pe care le-a făcut Klaus Iohannis”.
„PNRR are două componente. De ce este un program special. Are componenta de reforme şi de investiţii. Are o limită clară în care banii pot fi investiţi: 2026.
Diferit de fondurile europene, avem nişte borne intermediare, ceea ce face lucrurile foarte simple când evaluăm un proiect. Dacă se întârzie alt proiect, altul poate să-i ia locul. Trebuie să lovim acele borne. Nu lovim bornele care sunt pe investiţii şi pe reforme, nu primim banii. Mi se pare foarte eficient şi clar”, a precizat Florin Cîţu.
De asemenea, premierul a amintit că în PNRR vor fi incluse proiecte ce pot fi realizate în următorii cnici ani.
„În PNRR, o condiţie foarte important a fost să fie proiecte mature care să fie finalizate până în 2026. Nu poţi să te duci la Comisia Europeană cu proiecte care se finalizează istoric în 6-8 ani şi să spui că le faci în trei ani de zile după ce tu niciodată nu ai avut un astfel de proiect în România. Nu ai niciun fel de istoric.
Includem în PNRR ceea ce putem face. Obiectivul e să luăm cei 29,2 de miliarde de euro”, a mai precizat Florin Cîţu, la Timişoara.
„Acest program a apărut după o criză sanitară în care a fost implicată toată Europa. Indiferent de câte sume au fost investite în sisteme de sănătate în toată Europa, toate au avut probleme şi au fost aproape de colaps. Nu s-a construit niciun spital public în ultimii 30 de ani în România”, a menţionat premierul României.
De asemenea, şeful Executivului a precizat că în PNRR va fi inclus şi un fond de dezvoltare destinat autorităţilor locale.
„Un fond de dezvoltare care are 2 miliarde de euro, bani care se vor duce către unităţile administrativ teritoriale în special cele care nu au avut acces la finanţare până în acest moment.
România are nevoie de acest fond şi îl vom face. Este în PNRR. Consiliile judeţene vor putea să acceseze. Este un element de noutate. Asta a fost partea de până acum a PNRR”, a precizat Cîţu.
Citeşte şi: Moțiune împotriva ministrului Ghinea. Marcel Ciolacu: Facem acest demers pentru PNRR
„Urmează implementarea. Să ştiţi că nu e uşor. 76 de miliarde de euro pentru România, dar gândiţi-vă că e vorba de cinci ani de zile să atragi această sumă când PIB-ul României este 200 de miliarde astăzi.
Trebuie cu toţii să eliminăm din această birocraţie ca să atragem aceşti bani. 76 de miliarde, 29,2 miliarde din PNRR. E o provocare pentru noi toţi.
Suntem cu toţii conştienţi că nu vom mai avea această şansă. Avem o şansă unică în acest moment”, a explicat premierul.
„Faptul că vorbim de 2027 îmi face mie foarte clară misiunea şi obiectivul pentru a menţine această guvernare opt ani de zile. Vreau să mă asigur şi să ne asigurăm că implementăm aceşti bani şi aceste programe.
Acestea sunt detaliile: infrastrucura rutieră şi feroviară de care România are nevoie, spitale şi acest fond pentru UAT în care au fost incluse şi consiliile judeţene.
În OUG pe care o vom implementa voi include şi ADR-urile care să fie parte în implementare. E o modificare pe care o vom face în perioada următoare”, a conchis premierul.