La aproape două săptămâni de la momentul în care Guvernul a fost demis prin moţiune de cenzură, Florin Cîţu anunţă măsurile pentru reducerea facturilor la energie şi gaze.
„Soluțiile noastre pentru facturile la energie ale românilor:
– plafonarea prețurilor la energie;
– compensarea unei părți din factura la energie, complementar cu plafonarea;
– amânare la plată a facturilor pentru cei care nu pot să plătească.
Nu lăsăm pe nimeni în urmă!”, a scris premierul interimar Florin Cîţu, pe Facebook.
În acelaşi timp, peste 175.000 de români au semnat până acum în cadrul campaniei inițiate de PSD de susținere a proiectului de lege depus în Parlament privind plafonarea prețurilor la electricitate și gaze.
Proiectul de lege depus de PSD în Parlament prevede plafonarea preţurilor nu la nivelul actual, aşa cum anunţase premierul demis Florin Cîţu, ci la o valoare de aproape patru ori mai mică, astfel încât „românii să le poată suporta”.
”Numărul mare de oameni din toate zonele țării care s-au alăturat acestei campanii, în numai două săptămâni, arată gradul uriaș de suport public al măsurilor inițiate de PSD. Credem că acest fapt trebuie să fie un semnal clar pentru parlamentarii tuturor partidelor la dezbaterile de luni, din Senat, privind așteptările populației față de acest proiect extrem de important pentru milioane de români”, au precizat social-democraţii.
Proiectul PSD prevede plafonarea pentru 6 luni a prețurilor la energie și gaze la niveluri pe care românii să le poată suporta. Astfel, în cazul electricității, PSD a propus, prin ultimele amendamente depuse vineri, un plafon de preț al energiei active de 250 de lei/Mwh, în condițiile în care ultimele oferte ale furnizorilor către populație, această valoare a ajuns la peste 950 lei/Mwh. În cazul gazelor naturale, plafonul propus este de 135 de lei/Mwh, față de oferte ale furnizorilor de 650 lei/Mwh. Soluțiile PSD produc o scădere a prețului final față de actualele oferte ale furnizorilor cu 74% în cazul energiei și 79% în cazul gazelor. De asemenea, varianta PSD este net superioară propunerilor PNL: liberalii ajung la un preț final al kilowattului de 1,01 lei, în vreme ce în varianta noastră, kilowattul va costa doar 0,67 lei.