Florin Cîţu anunţă relansarea economiei în România. „Consumul continuă să crească. Am revenit după perioada grea”

Consumul a continuat să crească în luna octombrie, aşa cum reiese din datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică. Ministrul Finanţelor susţine că economia îşi revine după perioada grea din martie şi aprilie.
Razvan Mihalascu
03 dec. 2020, 11:11
Florin Cîţu anunţă relansarea economiei în România.

Florin Cîţu anunţă relansarea economiei României, pe fondul crizei provocate de pandemia de COVID-19.

„INS a publicat în această dimineaţă (joi, n.r.) cifrele pentru consum în octombrie. Ceea ce estimam pentru economie s-a întâmplat. Consumul continuă să crească, am depăşit nivelul anului trecut, am revenit după perioada grea din martie şi aprilie”, a declarat ministrul Finanţe la Radio Guerrilla.

Citeşte şi: Florin Cîţu: Nu statul alege campionii în Economie. Dacă vrei creştere economică, nu trebuie să şicanezi antreprenorii!

De asemenea, Florin Cîţu a precizat că, potrivit execuţiei bugetare pe luna noiembrie, veniturile fiscale au fost mai mari decât în perioada similară a anului 2019.

„Avem execuţia la noiembrie, lună care continuă cu veşti bune. Veniturile fiscale sunt mai mari decât anul trecut în noiembrie. Înseamnă că economia îşi revine şi vreau să mulţumesc antreprenorilor, românilor, pentru că într-un an dificil am reuşit împreună să facem lucrurile să funcţioneze”, a explicat Florin Cîţu, citat de Agerpres.

Consumul în România a crescut. Vânzările de produse, băuturi şi ţigări sunt mai mari

Datele INS arătă că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna octombrie 2020, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 1,3%, datorită creşterii înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,8%) şi la vânzările de produse nealimentare (+3,3%).

Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 6,5%.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna octombrie 2020, comparativ cu luna precedentă a crescut pe ansamblu cu 1,8% datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+2,7%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,8%), conform Economica.net.

Citeşte şi: Ce averi au candidaţii care vor să ajungă în Parlamentul României. Florin Cîţu, 75 de hectare de teren forestier!

Florin Cîţu anunţă cât s-a împrumutat România în pandemie. „Cât sunt eu la Finanţe nu este nevoie de acord cu FMI”

Florin Cîţu a mai precizat că împrumutul României de pe pieţele internaţionale arată că am reuşit să câştigăm încrederea investitorilor într-un an foarte important.

Declaraţia ministrului de Finanţe vine cu o zi înainte ca agenţia de evaluare financiară Standard&Poor’s să anunţe o nouă evaluare a ratingului României.

Cîţu a explicat că în 2020 au fost finanţate mai multe tipuri de cheltuieli, precum împrumuturi din trecut de 50 de miliarde de lei, facturi restante de 30 de miliarde de lei şi măsuri de sprijin al economiei care au reprezentat 7% din PIB.

Totodată, ministrul Finanţelor a afirmat că finanţarea pentru acest an a fost încheiată în urmă cu două-trei săptămâni.

„Anul acesta am avut de finanţat mai multe cheltuieli, am avut împrumuturi în trecut de 50 de miliarde lei, am avut de finanţat facturi restante de 30 de miliarde de lei, am plătit aceste facturi la timp şi în acelaşi timp am plătit deficitul pentru anul acesta care a însemnat cam 7% din PIB măsuri pentru a ajuta economia. Finanţarea necesarului pentru 2020 e terminată de două-trei săptămâni.

Ceea ce facem acum este prefinanţare pentru anul viitor. Vreau să mă asigur că lăsăm un buffer important, o sumă de bani pusă deoparte pentru perioada următoare. Nu ştim ce se întâmplă în perioada următoare, cât de volatilă va fi această iarnă. Vreau să fie finanţarea asigurată, să nu existe niciun risc pentru România. Ceea ce s-a întâmplat pe piaţa internaţională arată că am reuşit să câştigăm încrederea investitorilor într-un an foarte important. E important şi pentru agenţiile de rating şi sper să ţină cont de acest lucru”, a mai spus Florin Cîţu.

România a atras 2,5 miliarde de euro de pe pieţele externe de capital la costuri atractive, a anunţat miercuri Ministerul Finanţelor.

Ratingul României urmează să fie anunţat vineri

Mai mult, Florin Cîţu a amintit că decizia Standard&Poor’s aşteptată vineri noapte vine într-un an dificil, în care multe ţări s-au confruntat cu scăderea ratingului.

„Până acum ratingul României a fost păstrat. Vineri seara vom afla dacă SP păstrează ratingul BBB minus. Este un an dificil pentru că multe ţări au avut anul acesta retrogradări. Anglia, Italia a ajuns la ratingul României. În 2008-2009 când România a fost retrogradată a urmat o perioadă foarte grea. Dobânzi mari, acord cu FMI. De aceea e important să păstrăm acest rating”, a explicat Cîţu, conform Agerpres.

Ministrul Finanţelor s-a arătat convins că România nu va fi nevoită să recurgă la un împrumut de la FMI.

„Cât sunt eu la Finanţe nu este nevoie de acord cu FMI. Vedeţi ce uşor ne finanţăm, şi ieftin, din pieţele internaţionale. Împrumutul (de 2,5 miliarde de euro, n.r.) şi modul în care a fost făcut, cea mai mare cerere – asta arată că ai încrederea investitorilor, ne ajută la evaluarea ratingului.

În 2008, în momentul în care am pierdut încrederea investitorilor, România a fost retrogradată, ratingul a fost scăzut pentru că este clar că ai probleme de finanţare. La noi se arată foarte clar că investitorii au încredere în ceea ce facem”, a spus ministrul Finanţelor.

Toate cele trei mari agenţii de rating, S&P, Moody’s şi Fitch Ratings, atribuie României un rating „BBB minus”, cel mai scăzut calificativ din categoria investment grade, toate trei ratingurile având o perspectivă negativă.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Orașul din România în care se deschide o nouă fabrică gigant. Vor fi sute de locuri de muncă, germanii au făcut o investiție de zeci de milioane de euro aici
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Bianca Drăgușanu a avut dreptate. Bădălău a călcat strâmb de mai multe ori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
BREAKING | Crima care a zguduit Buzăul. Și-a ucis soția cu toporul când a auzit ce dorea să facă. Martor la incident a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activiști! Animalul poate fi transferat în România
Capital.ro
Când se dă permisul de conducere înapoi? Lege nouă pentru șoferii din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Retragerea lui Joe Biden Stârnește Întrebări în Europa privind Oportunitățile Kamalei Harris
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!