Întrebat dacă Ludovic Orban riscă excluderea de partid după ce a transmis Guvernului moţiunea de cenzură, Florin Cîţu a afirmat că sancţiunile nu îl vizează doar pe actualul lider PNL.
„Nu este vorba aici despre domnul Orban. E vorba despre membri PNL, parlamentarii PNL care sunt acolo pentru că au fost votaţi pe liste partidului. Din punctul de meu de vedere, este inadmisibil să faci vreun demers, orice demers, oricare ar fi el, pentru a-ţi da jos propriul Guvern.
Doar PSD şi Dragnea fac asta şi văd că şi USR a copiat această metodă”, a declarat Florin Cîţu.
Mai mult, premierul, care este şi senator PNL, a afirmat că nu a fost discutată înlocuirea lui Ludovic Orban din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. În schimb, Florin Cîţu a afirmat că ar fi fost „potrivit” ca Orban să-şi delege atribuţiile de preşedinte al Camerei Deputaţilor.
„Era potrivit să o facă în şedinţa de BPR când a votat împotriva”, a declarat Florin Cîţu.
Deşi şeful Executivului l-a acuzat pe Ludovic Orban că a fost împotriva în Biroul Permanent Reunit, în realitate preşedintele Camerei Deputaţilor s-a abţinut de la votul prin care urma să fie stabilit calendarul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîţu.
Ludovic Orban a declarat, miercuri, că este nevoie să fie convocate Camerele Reunite ale Parlamentului deoarece este „obligaţie constituţională”. Mai mult, liderul liberal a făcut apel la PNL şi USR PLUS pentru a reface coaliţia de guvernare.
„Am luat decizia de a convoca plenul Camerelor reunite împreună cu preşedintele Senatului. (…) Convocarea făcută de preşedinţii celor două Camere nu cuprinde ordinea de zi. Nu este regulamentar ca preşedinţii când fac convocare plenurilor reunite să stabilească propunerea de ordine de zi”
„Pentru stabilirea proiectului ordinii de zi vom convoca Birourile Permanente Reunite care (…) are acest atribut de a stabili proiectul ordinii de zi. Este o obligaţie constituţională a preşedinţilor celor două Camere aceea de a convoca plenul de a permite respectarea Constituţiei.
Nu noi suntem aceea care urmează să decidem ordinea de zi şi măsura în care va fi sau nu va fi citirea moţiunii, procedura regulamentară, pe ordinea de zi a plenului”, a declarat Ludovic Orban.