Florin Cîţu a afirmat, luni, că a prezentat soluţiile privind reducerea TVA şi a contribuţiilor, ca economist, şi a atras atenţia că, cine ignoră lecţiile crizei din 2008 o să fie responsabil pentru o criză majoră. Când am construit bugetul deja aveam simulare ca să reducem contribuţiile începând cu acest an, până în 2024, a mai spus Cîţu, precizând că resurse sunt în PNRR.
”În coaliţie vom vedea ce discutăm. V-am dat soluţii, acolo, ca economist. Cine ignoră lecţiile crizei din 2008 o să fie responsabil pentru o criză majoră, în perioada următoare”, a spus liderul PNL, la Parlament.
El a precizat că atunci, economia a fost recuperată foarte greu. ”Lecţiile pe care le-am aplicat în 2020 au dus la o revenire a economiei, cea mai rapidă, aşa popun şi acum, măsuri prin care creştem veniturile tuturor românilor. Vă spun că va fi complicat, eu am văzut tot felul de discuţii în spaţiul public, dar va fi complicat pentru PNL să susţină o măsură prin care vor creşte veniturile doar în sistemul bugetar”, a spus Cîţu.
Preşedintele PNL a mai afirmat că ”ideea este să ne gândim la o soluţie pentru a creşte veniturile tuturor românilor, şi a celor care au lucrat la casierie în supermarket, şi care au lucrat în toată această perioadă de pandemie, şi celor care lucrează pe şantier, în companii unde se fac componente pentru export. Tuturor angajaţilor din România, dacă vrem să îi ajutăm, aceasta este soluţia, să reducem contribuţiile”, a afirmat Florin Cîţu.
Potrivit lui Cîţu, ”cealaltă variantă a fost demonstrată deja în 2016, când au scăzut TVA-ul de la 24% la 20% şi inflaţia a scăzut cu aproape patru puncte procentuale.
”Dacă vrem să ajutăm rata inflaţiei, punem pe masă această soluţie foarte bună şi scade imediat rata inflaţiei, prin reducere de TVA”, a arătat liderul liberal, precizând că, dacă vorbim de sursa de finanţare, e foarte simplu, pentru că ”avem 14 miliarde de euro, gratis de la Uniunea Europeană şi mai avem încă vreo 14 din împşrumuturi cu 0.15.
”Toţi acei bani se duc în investiţii, avem bani în PNRR, unii gratic alţii cu dobândâ mică. Deci, resurse la buget sunt. Când am construit bugetul, anul trecut, deja aveam simulare ca să reducem contribuţiile, începând cu acest an, până în 2024, pentru că ştiam deja că vin resurse. Deci, nu este o idee nouă (…) a fost luată în calcul şi se poate implementa, scopul este să ajutăm pe toţi românii care astăzi lucrează în România, nu doar pe cei din sistemul bugetar”, a mai spus el.
Florin Cîţu a menţionat că va discuta aceste propuneri în coaliţie, însă vrea ca mai întâi să vadă ce propuneri din la Ministerul Finanţelor.
Ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu, speră ca la începutul lunii martie Guvernul să aibă pus pregătit un pachet de măsuri care să vizeze reducerea inflaţiei, în aşa fel încât procentul acesteia să nu ajungă la două cifre. El spune că trebuie avute în vedere deopotrivă efectele şi cauzele.
Salariile tuturor românilor ar putea creşte. Soluţia lui Florin Cîţu prin care putem avea mai mulţi bani în buzunar
”Suntem în discuţie, în două săptămâni, eu cred, cel târziu, vom veni cu un plan de măsuri la nivel de Executiv, a rămas să ne vedem şi săptămâna viitoare. Sunt o serie de soluţii pe masă, să ştiţi, nu vă dau niciun exemplu. Eu vă spun doar atâta, că fac absolut tot ce ţine de Ministerul de Finanţe să venim cu măsuri care pe de o parte să reducă efectele, deci să nu mai avem efecte în piaţă cu privire la preţuri mai mari (…) şi să restructurăm cauzele care au dus la această inflaţie în lanţ. BNR-ul a făcut o apreciere pe care o consider corectă, pentru că, atâta timp cât nu ai venit cu un pachet de măsuri, faci o analiză pe ceea ce există, care expiră la 1 aprilie. Noi vom avea, sper eu la începutul lui martie, deja, pachetul de măsuri pe care Executivul să meargă în zona şi politică şi să venim foarte, foarte curând, cu un plan de măsuri, nu va fi o singură măsură, asta pot să vă spun sigur, pentru că măsurile trebuie să fie într-un pachet care să vizeze efecte, dar şi cauze”, a afirmat ministrul Finanţelor Publice vineri, într-o conferinţă de presă, răspunzând unor întrbări legate de valoarea inflaţiei.
Ministrul a menţionat că România are nevoie de investiţii în energie şi trebuie să producă energie, dar, întrebat fiind, a evitat să spună dacă se ia în calcul reducerea TVA la energie.
El adaugă că ”toate soluţiile sunt pe masă” şi că va exista ”un mix de măsuri” pentru rezolvarea acestei situaţii.
”Scopul este ca inflaţia să nu se ducă în două cifre şi ca preţurile să scadă”, a completat ministrul Finanţelor.
El spune că actualele măsuri, implementate în perioada noiembrie 2021-martie 2022, costă aproximativ 6 miliarde de lei.