„Trebuie să susţinem în continuare campania de vaccinare, chiar dacă a avut succes şi aici aveţi o rată de succes în ceea ce priveşte persoanele pozitivate. Aţi avut doar un singur caz ieri.
Sunt fericit că sunt aici la un centru de vaccinare drive through unde am întâlnit tineri. Erau 4-5 tineri sub 18 de ani care este foarte important ca semnal.
Trebuie să înţelegem cu toţii că ceea ce am putut să facem cu resursele noastre am cam făcut. Ca să ducem acum campania de vaccinare în rural e nevoie de susţinerea autorităţilor locale.- preşedinte CJ, prefect, primari, dar şi de liderii de opinie – preoţi, medici, poliţistul din zonă. Toată lumea să se implice pentru a duce campania de vaccinare mai aproape de oameni.
Am încredere că vor veni cu soluţii noi, inovatoare care să-i convingă pe oameni că vaccinarea este singura soluţie să ne întoarcem la normalitate, să putem să avem viaţa de dinaninte de pandemie”
Întrebat cum trebuie să procedeze persoanele cu boli grave, precum cancerul, pe care medicii i-au sfătuit să nu se vaccineze, premierul Cîţu a spus că aceştia au „dreptul la viaţă”.
„Au dreptul la viaţă şi au acces. Sunt foarte multe persoane, bolnavi cronici, şi au fost printre cei care au fost la început (începutul campaniei de vaccinare). Campania a început cu persoanalul medical, au fost persoane peste 65 de ani. Persoanele cu boli cronice se pot vaccina şi în spital. Ceea ce spun eu e că dacă vrem să trecem peste această perioadă de pandemie, trebuie să ne vaccinăm. Doar aşa putem să scădem riscul de infectare.
Întotdeauna urmaţi sfatul medicului”, a spus şeful Executivului.
De asemenea, Florin Cîţu a vorbit despre măsurile pe care Guvernul le aplică pentru a sprijini domeniile afectate de pandemie.
„Sunt măsuri care erau directe. Pe uităm şi la garanţii. Când am spus de 3%, dacă vă uitaţi, este şi analiza celor de la FMI, ne uităm la garanţii ca măsuri de susţinere a economiei.
România a avut două soluţii: ajutoare de stat sau garanţii. Am ales să dăm mai multe garanţii şi a fost soluţia câştigătoare. România are cea mai mare creştere din UE două trimestre la rând, iar un studiu pe care l-a făcut Delloite arată că România este între cele cinci ţări din lume care au avut creştere economică în pandemie”, a precizat şeful Executivului.
Potrivit Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), în ultimele 24 de ore au fost vaccinate 60.613 persoane. De la începutul campaniei de vaccinare au fost imunizate 4.379.534 de persoane.
Grupul de Comunicare Strategică a raportat vineri 225 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). Până astăzi, 4 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.078.563 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.041.924 de pacienți au fost declarați vindecați.