În plină criză a energiei, Florin Cîţu a fost întrebat de ce Guvernul este nevoit să ia măsuri pentru a plafona preţul gazelor şi a energiei electrice, având în vedere liberalizarea pieţei.
„În România nu liberalizarea este problema. Problema este capacitatea de producţie. Consumăm mai mult decât producem. 30 de ani am stat şi am promis şi nu prea am făcut investiţii. Prima oară când au început să se facă investiţii cu adevărat şi au început să se vadă şi în creşterea economică au fost în anii 2020 şi 2021.
Guvernul trebuia să facă investiţii şi erau două variante. Ori lăsai piaţa. Azi 80% din producţia de energie vine de companii de stat. Dacă voiam să avem o mai mare prezenţă a sectorului privat, puteam să facem acest lucru. Noi am făcut.
A fost o decizie şi azi culegem azi roadele acestei decizii”, a declarat Florin Cîţu, marţi seara, la Digi24.
Întrebat dacă liberalizarea pieţei energiei nu a fost făcută corect, preşedintele Senatului a explicat că „una este liberalizarea pieţei şi alta este modul în care reglementatorul şi restul informează pe cetăţeni”
„Sunt lucruri diferite. Vorbim de creşterea preţurilor. Asta e problema – o creştere a preţurilor într-un moment în care au crescut peste tot în lume. Aceste preţuri au crescut”, a spus liberul PNL.
„Liberalizarea nu înseamnă că preţurile nu creşteau în România. Preţurile la energie în România erau mari şi înainte pentru că România importa energie din exterior la preţul pieţei. Ceea ce făceam noi era să plătim de la buget diferenţa, ceea ce facem acum.
Este exact ce facem acum! Când preţurile nu erau liberalizate, de la buget susţineam diferenţa între preţul pieţei şi preţul (de pe factură, n.red)”, a spus Florin Cîţu.
„Piaţa a fost reglementată la termen. Liberalizarea a fost făcută la termen. Era un termen negociat cu Comisia Europeană. A început totul în guvernarea Năstase. A existat un calendar.
Noi ne-am angajat la mai mult lucruri pe care a trebuie să le facem ca să ducem economia într-o anumită direcţie şi această liberalizare a pieţei era unul dintre lucrurile pe care trebuia să le facem.
România va folosi aceste soluţii de intervenţie. Şi soluţia pe care am găsit-o aseară este o prelungire a soluţiei din noiembrie. Nu este altceva! Este o prelungire a măsurii pe care am luat-o în noiembrie cu un spaţiu mai mare, cu un cost mai mare pentru buget”, a explicat Cîţu.,
„Există o singură problemă. Au fost facturi de la o anumită companie care au fost făcute greşit. Şi aici trebuie să vină statul şi ANRE.
Acea companie a luat acea decizie, să greşească facturile intenţionat sau a greşit? Dacă a fost intenţionat, oamenii ăia trebuie să zboare de acolo! Toată conducerea trebuie să zboare urgent. Statul român are 40%.
Dacă decizia a fost ca acele facturi să fie greşite intenţionat”, a subliniat Florin Cîţu.