Președintele PNL, Florin Cîțu, cere Guvernului României să ia măsuri ferme împotriva Rusiei. El crede că România nu trebuie să fie singura țară din UE care nu impune sancțiuni împotriva Rusiei.
„Să anticipăm. Asta am spus săptămâna trecută. România ar trebui să aibă o celulă de criză. Să nu stăm.
Aici este dezamăgirea mea. O gestionare mai bună ne-ar putea să avem o situație mai bună. Ministerul Finanțelor și Guvernul să ia măsuri.
Probleme pentru Vladimir Putin: Oligarhii ruşi cer încetarea războiului cu Ucraina. Elveţia şi Norvegia îngheaţă fonduri de miliarde
România nu poate să fie singura țară din UE care nu impune sancțiuni împotriva Rusiei. Din taxele românilor nu trebuie să susține ofensiva”, a spus Cîțu.
Trebui să tăiem imediat accesul sau interesele rusești în România, la banii publici, la fondurile europene, la ajutoarele de stat care mergeau către companii cu acționariat rusesc, legate de oligarhii ruși, în valoare de câteva sute de milioane de lei.
Reglementatorii din România și instituții precum Oficiul pentru spălarea banilor și ANAF trebuie să-și facă toți datoria și să ofere informațiile către Ministerul de Finanțe Este necesară o celulă de criză la Ministerul Finanțelor, pentru a impune toate aceste sancțiuni, ca niciun leu din banul public să nu ajungă în buzunarele acestor oligarhi care susțin războiul în Ucraina.
În acest moment, România are câteva priorități clare:
• Cheltuirea banului public. Trebuie să ne pregătim pentru refugiați, cărora trebuie să le oferim toate condițiile. Am avut câteva discuții cu companii din România, care sunt pregătite și au spus că au oportunități de a-i angaja pe emigranți în perioada următoare. Trebuie să umblăm la legislație și să facem lucrurile mai simple.
• Implementarea sancțiunilor care au fost impuse la nivel european pentru toate companiile care au legătură cu Rusia.
• Sănătatea economică a României. Este foarte important modul în care cheltuim banul public. Cel mai mare pericol pentru noi, în 2022, este să cădem pradă populismului, lucru care s-a întâmplat în prima parte a anului.
Florin Cîţu, despre modul în care autorităţile s-au organizat la frontiere, pentru primirea refugiaţilor: Sper să nu fie, ca de obicei, un exemplu de birocraţie autohtonă, pentru că, dacă există aşa ceva, cineva trebuie să plătească
Preşedintele PNL, Florin Cîţu a declarat, luni, la RFI, despre modul în care s-au mobilizat autorităţile la punctele de frontieră, că speră să nu fie, ca de obicei, un exemplu de birocraţie autohtonă, pentru că, dacă există aşa ceva, cineva trebuie să plătească pentru asta.
”Se poate şi mai bine. Aici este clar că trebui făcută o analiză la Ministerul de Interne, să vadă de ce există aceste probleme. Ieri am avut o discuţie şi cu domnul Igor Grosu, preşedintele Parlamentului din Republica Moldova, exact pe această temă, să vedem cum să fluidizăm traficul la frontieră, pentru că şi în Republica Moldova intră, intră şi în România”, a spus Cîţu, despre situaţia refugiaţilor de la frontiere.
Miracol la Kiev. Magazinele alimentare s-au deschis la 8: „Veți vedea fortificații, sisteme antitanc, ieşiţi doar pentru urgenţe”
El a precizat că ”trebuie să facem mai bine”, pentru că este vorba de o situaţie specială. ”Avem resursele, aici nu cred că se poate plâmnge cineva că nu are resurse la Ministerul Afacerilor Interne. Sper să nu fie, ca de obicei, un exemplu de birocraţie autohtonă, pentru că, dacă există aşa ceva, cineva trebuie să plătească pentru asta”, a spus preşedintele PNL.
Florin Cîţu a mai spus că ”ar trebui să fim mult mai rapizi, în acest moment, pentru a nu-i face pe oamenii care deja suferă să sufere mai mult, să stea pe la frontieră”.
Preşedintele PNL a mai afirmat că discută şi cu companiile din România care oferă locuri de muncă. ”Aici, trebuie făcut mai mult la punctele de frontieră, şi o să am o discuţie şi cu ministrul Afacerilor Interne, dar şi mâine în coaliţie voi ridica această problemă”, a adăugat el.