Florin Cîţu: „Certificatul verde ar putea fi obligatoriu peste tot în România, inclusiv în magazine. Medicii nevaccinaţi se vor testa pe banii lor”

Guvernul ia în calcul să extindă obligativitatea certificatului verde la toate activităţile economice. Florin Cîţu anunţă că angajaţii nevaccinaţi şi care nu au trecut prin boală, din sistemul de sănătate, public şi privat, se vor testa pe banii proprii.
Filip Stan
14 oct. 2021, 12:27
Florin Cîţu:

Florin Cîţu are veşti proaste pentru cei nevaccinţi. Premierul interimar  a declarat, joi, că autoritățile nu iau în calcul carantinarea Bucureștiului, așa cum nu s-a întâmplat nici anul trecut. Numai că, în 2020, nu erau 15.000 de cazuri și sute de morți zilnic, așa cum e acum. În schimb, certificatul verde ar putea fi obligatoriu peste tot, la magazine, spectacole, evenimente sportive etc, deşi, teoretic, un guvern interimar nu poate, potrivit Constituţiei, să vină cu legislaţie care impune noi restricţii.

„În acest moment, nu luam in calcul carantinarea Bucurestiului si Ilfovului, dar ne uitam la alte masuri. Aceea de a cere cert verde pentru orice activitate unde se intra in contact cu alte persoane. Inca nu am discutat reducerea orelor de functionare, dar ne uitam la toate masurile”, a declarat Florin Cîţu la finalul şedinţei de Guvern de joi.

Rata de infectare Bucureşti a ajuns la 15.42, spitalele sunt sufocate de cazurile grave. Şase localităţi din Ilfov au trecut de rata 20
Premierul interimar Florin Cîţu a anunţat, joi, după şedinţa de Guvern, că împreună cu vicepremierul interimar Kelemen Hunor, cu ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila şi ministrul interimar de Interne, Lucian Bode, a semnat şi va depune în Parlament un proiect de lege prin care angajaţii din Sănătate nevaccinaţi sau care nu au trecut prin boală, atât din sistemul public cât şi cel privat, se vor testa pe banii proprii.

Şedinţă de guvern pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii în vederea achiziţionării de vaccinuri

”Pe scurt, angajaţii care nu sunt nevaccinaţi şi care nu au trecut prin boală, din sistemul de public şi privat, se vor testa pe banii proprii”, a spus premierul interimar, el precizând că propunerea a  venit din partea ministrului Lucian Bode.

”Acest proiect a fost depus, dacă nu trece moţiunea de cenzură, săptămâna trecută, am fi avut acest proiect de lege aprobat în Guvern şi trimis spre adoptare Parlamentului, în procedură de urgenţă”, a mai declarat Cîţu.

Fostul premier Florin Cîțu o acuză pe Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății în cabinetul său, că nu a semnat un aviz din care România primea mai multe teste PCR și antigen.

„Ministerul Sănătății a depus o aplicație în 2 iulie și aprobată pentru mai multe teste PCR și antigen. În ceea ce privește semnarea contractului de finanțare acesta a fost transmis spre avizare în prima jumătate a lunii august, direcția juridică a vorbit de mai multe ori cu ministrul de la acel moment despre semnarea urgentă a acestuia… Contractul a fost returnat direcției juridice neavizat în 7 septembrie. Deci acești bani au fost pierduți pentru că ministrul de la momentul respectiv nu a dat curs acestui lucru”, a mai spus Florin Cîțu.

Conform documentului, personalul din cadrul unităților sanitare cu paturi publice și private vor avea obligația să prezinte un certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea desfășurării activității.

Certificatul trebuie să ateste îndeplinirea uneia din următoarele condiții:
a) vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
b) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății.

“Față de varianta care se afă în dezbatere publică din data de 27 septembrie pe pagina de web a Ministerului Sănătății, noua versiune prevede introducerea obligativității certificatului digital și pentru Ministerul Sănătății și unitățile subordonate, respectiv pentru reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și unitățile subordonate. Măsurile sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creștere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranța pacienților, dar și a personalului medical. Mențin afirmația că sistemul medical, prin excelență, se bazează pe știință, inovație și tehnologie, în care un loc important îl dețin vaccinurile”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătății
Personalul din cadrul structurilor publice care nu prezintă rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 va suporta costurile privind testarea, excepție fiind categoria de personal care face dovada unor afecțiuni care reprezintă contraindicație la vaccinare, caz în care costurile de testare vor fi suportate de către angajator.

Pentru unitățile private costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2 vor fi suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora, fie de către angajați, fie de către angajator.