„Urmează să fie aprobată o hotărâre de Guvern prin care vor fi înfiinţate 8.400 de posturi noi pentru militarii voluntari angajaţi pe bază de contract şi subofiţeri din zona operativă”, a anunţat, marţi, prim-ministrul Florin Cîţu.
Premierul a făcut această declarație în cadrul festivității de întoarcere din misiune a celor 108 pompieri salvatori solicitaţi să intervină la incendiile devastatoare din Grecia.
„Am luat deja măsuri pentru consolidarea IGSU şi a unităţilor subordonate. Urmează să aprobăm o hotărâre de Guvern prin care vom înfiinţa 8.400 de posturi noi pentru militarii voluntari angajaţi pe bază de contract şi subofiţeri din zona operativă. Anul acesta, vor fi încadraţi 1.400 dintre ei, astfel încât până în 2025 să recuperaţi o parte importantă din posturile pierdute în ultimii ani”, a afirmat premierul.
Florin Cîţu a menționat că a luat deja măsuri pentru consolidarea IGSU.
„Pe bună dreptate, grecii au fost impresionaţi de modul de lucru al pompierilor noştri. Şi, dincolo de curajul lor, acum înţelegem cât de important e să ne folosim de fondurile europene. Cele şase autospeciale folosite de pompierii noştri sunt noi, au fost cumpărate anul acesta şi sunt speciale pentru intervenţia la incendii de vegetaţie. Toate cumpărate din fonduri europene.
În asta se traduce de fapt buna guvernare, inclusiv dacă ne referim la absorbţia de fonduri europene. Dacă investim unde trebuie şi cum trebuie, atunci putem salva vieţi”, a mai adăugat Cîţu, potrivit Antena3.
„M-am informat şi eu. Este, de fapt, o decizie de respingere a unei sentinţe civile despre care nu am fost informat niciodată. S-a întâmplat în 2009, eram foarte uşor de găsit pentru oricine dorea să mă găsească în 2009 dacă era ceva, dar, repet, realitatea juridică este că acel dosar a fost respins de instanţa din Statele Unite, iar eu am încredere în justiţia din Statele unite. Repet, Acel claim a fost respins de instanţa americană”, a declarat Florin Cîţu.
Florin Cîțu s-a ales, la șase ani de la plecarea din SUA, cu un al doilea dosar pentru o datorie neplătită de 6.698,73 de dolari de pe un card de credit deschis la Maryland National Bank, N.A.
Potrivit Mediafax, banca americană își vânduse creanțele către firma de recuperare Clarke Jordan Financial LC, care-i cere lui Florin Cîțu într-un proces civil peste 9755,27 de dolari pentru că nu și-ar fi respectat angajamentele semnate.
Florin Cîțu a fost chemat în judecată, iar după trei luni și jumătate firma de recuperare a mai cerut instanței alte trei luni pentru a-l localiza pe actualul premier și a-i aduce la cunoștință procesul.
Firma respectivă de recuperare de creanțe l-a căutat pe Cîțu la adresă, folosindu-se de bazele de date, agenda telefonică, de internet, de sistemele de înregistrare a alegătorilor, a proprietăților și în evidența autovehiculelor. A angajat inclusiv un investigator profesionist pentru a-l localiza.
Lui Florin Cîțu i s-a comunicat că trebuie să se prezinte la proces sau să răspundă acuzațiilor, în caz contrar existând posibilitatea unei hotărâri împotriva lui pentru despăgubire.
Cîțu nu a fost găsit nici după cele trei luni acordate în plus de judecător, iar după șapte luni de la chemarea în judecată cazul e respins temporar. Firma de recuperare nu a mai redeschis procesul civil.
În perioada respectivă, Florin Cîțu era director Piețe Financiare la ING Bank România.