Cu toate funcțiile retrase, Florin Cîțu urmărește și face comentarii de pe margine. Fostul premier și ministru de Finanțe din partea PNL susține că urmează o criză economică dură precum cea care a izbucnit în perioada 2008 – 2009.
Cîțu aruncă mortul în curtea lui Cîciu, actualul ministru de Finanțe. În opinia premierului demis prin moțiune de cenzură, la inițiativa AUR, semnată ulterior și de USR și PSD, dacă MF nu va recâștiga încrederea investitorilor, dobânzile la care se împrumută acum statul vor crește la peste 10%.
„Aşa cum arată lucrurile acum, ne îndreptăm către o criză similară cu 2008-2009, care a durat aproape cinci ani. Aceste perspective pe mine mă îngrijorează, pentru că a fost o perioadă complicată pentru România”, a declarat Florin Cîțu, într-un interviu oferit pentru Ziarul Financiar.
De asemenea, Cîțu mai dă vina și pe Mugur Isărescu. În opinia premierului demis, BNR trebuie să ia măsuri urgente pentru populație. Altfel, românii vor sărăci și mai tare.
„La o rată a inflației de 15%, prețurile se dublează în cinci ani de zile. Chiar dacă rata inflației scade la 14%, asta nu înseamnă că prețurile scad, ci cresc cu 14%. A început deja această cursă între prețuri șis alarii. Oamenii au nevoie de putere de cumpărare mai mare, deci și salarii mai mari.
Avem o instituție cu mandat pentru un singur lucru, stabilizarea prețurilor, este vorba despre Banca Centrală. Dar nu poate să facă asta singură, ci doar dacă Banca Centrală și Ministerul de Finanțe, împreună, doresc acest lucru. Nu pot să accept că rata inflației rămâne cu două cifre. Asta ar însemna că puterea de cumpărare a românilor va fi distrusă.
Cele două instituții trebuie să vină cu explicații. Banca Națională trebuie să spună de ce inflația reală e mai mare decât estimările făcute. Nu se poate așa ceva! (…)”, a mai comentat Cîțu.
În 2022, România a înregistrat o inflație de 15% față de anul trecut, iar statele din vest 7-10%, în condițiile în care veniturile sunt mult mai mari, în medie de 4 ori.
Dacă justiția din România ar fi fost cu adevărat independentă, Florin Cîțu, fost premier din partea PNL și Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății din partea USR, ar fi trebuit să fie deja pe mâna procurorilor, în urma achiziționării volumului nejustificat de mare de seruri COVID și a contractelor lipsă, atenționează avocatul Gheorghe Piperea.
„În mod firesc, procurorul trebuie să se sesizeze din oficiu. Ministrul Alexandru Rafila a descoperit neregulile și a anunțat public. Vorbim despre o infracțiune. De asemenea, Curtea de Conturi ar putea să intervină cu verificări, iar Ministerul de Finanțe are de dat explicații.
Un lucru foarte important, Alexandru Rafila vorbește despre aceste lucruri la o distanță de cinci-șase luni de când ar fi trebuit să le facă publice. Ar fi trebuit să fie constituite niște comisii de anchetă în Parlament (…) Dacă nu ai contractele, cum ai luat dozele și le-ai vândut în Danemarca sau le-ai donat în Republica Moldova? Cum ai decis prelungirea termenului de valabilitate cu luni de zile pentru serurile achiziționate?
Este absolut uluitor. E vorba despre o substanță experimentală pentru care niște birocrați susțin că nu e nicio problemă.
Principalii vinovați sunt Florin Cîțu și Ioana Mihăilă (n.r. – cei implicați direct în achiziționarea serurilor) (…) La momentul respectiv (n.r. – în urma unei ședințe de guvern), Ioana Mihăilă a decis din propria apreciere că e nevoie de alte 40 de milioane de doze. Am auzit asta de la domnul Rafila”, a punctat avocatul.
Miroase a fraudă masivă, susține fostul judecător.
„Am fost mințiți ani de zile încontinuu că vaccinurile sunt gratuite. Comisia Europeană a făcut contractele, a colectat bani de la statele din UE, inclusiv de la noi, cei care nu ne-am vaccinat. Nu degeaba acestui scenariu i se spune ‘plandemie’”, a mai transmis Piperea.