Florin Cîţu, minstrul Finanţelor, a acordat joi un interviu în cadrul emisiunii Morning Glory cu Răzvan Exarhu de la Rock FM.
Florin Cîţu, după ce a aflat că Virgil Popescu şi Lucian Bode au COVID. „Astăzi mă testez”
- Despre ministrul Economiei, Virgil Popescu şi ministrul Transporturilor, Lucian Bode, care au fost diagnosticaţi cu COVID-19. Ei sunt acasă. Astăzi lucrăm cu telemuncă. Există mai multe instrumente, putem să lucrăm de peste tot. Sunt şi ei pe baricade acolo.
- Mă duc şi mă testez. Da, astăzi mă testez.
Cât doarme Florin Cîţu
- Dorm în medie 5-6 ore. E mai bine ca în primăvară, a crescut media, dar acum e mai bine ca în primăvară.
Plata şomajului tehnic ar putea continua şi în 2021
- Despre plata şomajului tehnic şi în 2021. Am prelungit şi perioada depunerii declaraţiilor pentru impozite până la 25 decembrie, fără penalităţi, fără executări silite. Avem reeşalonare pentru următorul an.
- Ne gândim la toate aceste măsuri să vedem cum putem să le prelungim. Încercăm să le prelungim pentru acele sectoare care vor fi afectate direct de măsurile luate de Guvern. Dacă închidem un sector, este clar că va trebui să prelungim aceste măsuri.
- Din punctul meu de vedere, măsurile care au funcţionat cel mai bine sunt de tipul IMM Invest, unde putem oferi garanţii. Sunt foarte multe companii care vor să rămână deschise, vor să investească în această perioadă şi au văzut o oportunitate.
- Sunt unele sectoare unde este complicat să rămână deschise. Nu e decizia mea, e decizia medicilor.
- În acest moment, avem nevoie de angajaţi sănătoşi. Ca să fie sănătoşi, avem nevoie de o economie puternică. De fiecare dată când o să fie un abuz, vom reacţiona.
Cum ajută statul firmele mici
- IMM Invest a fost pentru firme mici şi mijlocii. Am relaxat condiţiile cât s-a putut. Aveam o condiţie iniţială de a menţine numărul de angajaţi pentru o perioadă după ce s-a luat împrumutul. Am scos şi această condiţie. Am spus de la început: nu aveam o soluţie. Nu ştiam exact care sunt măsurile cele mai bune, dar pe parcurs le-am îmbunătăţit în aşa fel încât să lărgim plaja, să le dăm cât mai multor companii acces.
- La IMM Invest sunt 20.000 de companii care au luat împrumuturi prin IMM Invest. Asta înseamnă dobândă subvenţioată 100 la sută, garanţie de stat aproape 100 la sută. Sunt firme care n-ar fi putut lua credite în condiţii normale. Doar 1 din 5 IMM-uri puteau lua credite. Acum, prin aceste programe, mai multe companii pot să aibă acces la capital să se dezvolte.
Despre programul de distribuire de granturi
- Acel program este gestionat de Ministerul Economiei şi continuă, chiar dacă ministrul este acasă. Vom adăuga 500 de milioane de euro. Primii bani au fost epuizaţi. Se adaugă 500 de milioane de euro şi înţeleg că această sumă va ajunge să acopere toate cele care au fost făcute până acum pentru aceste granturi.
- Nu va rămâne nimeni fără să aibă acces la aceste granturi.
- În următorii ani începem să primim fondurile europene, cele 80 de miliarde încep să curgă de anul următor. Acolo sunt şi granturi şi împrumuturi garantate. De anul următor se schimbă lucrurile.
- Vom publica planul de reconstrucţie şi rezilienţă care arată în detaliu fiecare sector cum poate accesa fondurile. Sunt acei bani pe care mizăm şi vor ajunge la companii.
Cum sunt sprijinite domeniile afectate de criza COVID
- Pentru Horeca am eliminat plata impozitului specific. Tot anul a fost eliminată. Horeca este unul dintre beneficiarii principali ai IMM Invest.
- Împreună cu Horeca, ne gândim şi la alte măsuri. A fost şomaj tehnic, a fost plata 41 la sută pentru cei care au fost trimişi în şomaj tehnic, există munca flexibilă.
- Am avut discuţii şi cu artişti independenţi şi cu asociaţiile care reprezintă cultura. Şi acolo sunt soluţii luate prin Ministerul Culturii.
Despre revenirea economiei în România
- Trimestrul trei o să fie unul pozitiv pentru România. Vreau să le mulţumesc românilor şi companiilor care şi-au plătit impozitele la timp. Oamenii au reacţionat pozitiv. Depinde doar de noi dacă o să fie şi în trimestrul, depinde dacă vom investi în continuare.
- 10 luni de zile am investit. Sunt 35,4 miliarde de lei. Este cea mai mare sumă investită în economie în ultimii 10 ani pentru această perioadă.
- Rămân la companii 16 miliarde de lei prin acele facilităţi fiscale. Curg până în 25 decembrie.
Despre interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii. Nu am această informaţie. Am spus întotdeauna ca economia să rămână deschisă. E foarte important să ţinem economia deschisă, nu numai pentru psihicul nostru. În acest moment este nevoie de noi toţi.
Florin Cîţu îi răspunde lui Marcel Ciolacu
- Despre acuzaţiile lui Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, care l-a comparat cu Nicolae Ceauşescu. De la domnul Ciolacu nu avem pretenţii. Cred că astăzi în România, când vedem ce se întâmplă în Viena, astfel de îndemnuri şi o acuzaţie la care te aştepţi de la o grupare teroristă, nu de la un preşedinte de partid. Nu îşi au locul în spaţiul public.
- Am văzut că nu şi-a cerut scuze, dar politica din România nu sunt limite. Se pare că nu există niciun fel de limită.
- Asta cu îndatorarea este doar un atac politic. În primul rând, România s-a îndatorat mult mai puţin decât s-au îndatorat majoritatea ţărilor din UE. România rămâne cu datoria publică cea mai mică din UE.
- În acelaşi timp, nu poţi să ai şi cheltuieli pentru toate măsurile, pentru investiţii, şomaj tehnic, plata concediilor medicale, să rambursezi şi TVA, să laşi şi în economie 16 miliarde de lei în economie şi să nu te împrumuţi. Este imposibil.
- Să vii şi să ne acuzi că ne împrumutăm… Eu am plătit anul acesta 80 de miliarde datorii din trecut. Sunt 50 de miliarde împrumuturi făcute de ei şi 30 de miliarde facturi neplătite.
- Numai în octombrie a trebuit să plătesc un împrumut de 10 miliarde de lei, luat în 2017. Atât de inconştienţi au fost că au luat un împrumut pentru doi ani de zile. Acum l-am plătit. 10 miliarde de lei! Şi ei de întreabă de ce ne împrumutăm…
- Să îi punem să plătească diferenţa de dobândă. Cum se împrumutau ei scump dacă economia creştea? Noi ne împrumutăm astăzi ieftin în perioadă de criză.
- I-aş pune să plătească ei diferenţa de dobândă pentru că sunt foarte vocali astăzi şi se pricep. Cât au fost la guvernare, au introdus taxe.
Despre Crăciun. O să lucrez la bugetul pentru anul viitor. Cam acestea vor fi Crăciunul şi Revelionul meu. Trebuie să îl avem până în 31 decembrie. Va trebui să pregătim bugetul pentru anul viitor.
Estimarea noastră de creştere economică pentru anul viitor este printre cele mai conservatoare. M-am uitat la ce estimează şi Fitch sau FMI sau alte instituţii şi toate dau o creştere economică de 4,9% pentru România. Noi credem că o să fim la 4,7.
Nu ştiu exact cifrele. Le fac cei de la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, dar revenire anul viitor cu o consolidare fiscală. Încercăm să avem un deficit mai mic ca să nu ne mai împrumutăm atât de mult. Deficitul mai mic vine din venituri mai mari. Digitalizarea ANAF va aduce mai multe venituri la buget.
Despre pasiunile sale. Sunt rocker din 1986. Mettalica – Master of Puppets am ascultat prima oară.
Ce ar mânca la ultima masă dacă vine apocalipsa financiară. Mămăligă cu smântână.
Am mai donat sânge. Ştiu campania dumnevoastră. Am mai donat sânge în trecut, dar nu fac din asta un tam tam.