Florin Cîțu, declarații de ultimă oră despre salariile românilor. „Demontez informația! Nu reducem veniturile bugetarilor”

Florin Cîțu a făcut declarații de ultimă oră referitoare la veniturile bugetarilor, dar și la campania de vaccinare și capacitatea numărului de paturi de la Terapie Intensivă.
Claudia Simion
15 apr. 2021, 16:09
Florin Cîțu, declarații de ultimă oră despre salariile românilor.

Premierul Florin Cîțu a declarat că veniturile bugetarilor nu vor fi reduse, așa cum s-a vehiculat în spațiul public. Premierul Florin Cîțu a declarat că „în ședința de Guvern de astăzi au fost aprobate câteva acte normative importante, voi menționa câteva dintre ele, dar la început vreau să demontez o informație falsă din spațiul public.”

„Memorandumul nu e și nu propune nicio scădere de venituri în sectorul bugetar. Nu se popune nicio scădere de venituri în sectorul public. Trebuie demontată această informație”, a spus premierul.

Prin Memorandum „se propun o serie de principii care vor fi avute în vedere la elaborarea cadrului normativ privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, printre acestea numărându-se reanalizarea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare, cu respectarea raportului de 1 la 12, dintre cel mai mic și cel mai mare salariu de bază, și înmulțirea coeficienților cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare – 2300 lei, introducerea unor grile de salarizare pentru administrația publică locală, corespunzător funcțiilor publice și funcțiilor contractuale, plafonarea sporurilor la 20% din salariul de bază, la nivel individual, precum și revizuirea sistemului de acordare a sporurilor, respectiv sporurile pentru condiții de muncă la care expunerea la condiții de muncă este aceeași, indiferent de funcția deținută, se vor acorda în cuantum fix, ca spor de până la 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată.”

Premierul a mai spus că se accelerează campania de vaccinare în România și că 300.000 de doze vin mai repede în țara noastră, din trimestrul doi al anului 2021.

„Am mai avut pe ordinea de zi modificarea la un proiectul de lege. E vorba de acea prevedere în care operatorii economici nu respectă legislația în vigoare. E nevoie de toți în această perioadă”.

LIVE TEXT

„În primul rând, vreau să le mulțumesc colegilor pentru că au venit la ședința de guvern și au înțeles – după ce au spus că nu vin la ședința de guvern -, că e mai important să avem grijă de treburile României în acest moment;  trecem printr-o pandemie, România trece printr-o perioadă dificilă și e important ca toți să fim aici, pentru români.

În ședință de guvern de astăzi, așa cum am anunțat, au fost aprobate câteva acte normative importante, am să menționez câteva dintre ele, dar, la început, aș vrea să demontez o informație falsă apărută în spațiul public: memorandumul propus și aprobat de Ministerul Muncii nu propune nicio reducere de venituri în sectorul bugetar, ca să fie foarte clar. Nu se propune nicio scădere de venituri în sectorul public, prin acest memorandum. Deci, trebuie demontată din start această informație.

Alte acte normative aprobate. Era nevoie de ordonanță de urgență pentru planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia. Este un plan de restructurare aprobat de Comisia Europeană, pentru cumpărarea certificatelor verzi. Dacă acestea nu erau cumpărate, ar fi fost probleme acolo;  am găsit și un mecanism de finanțare, a trecut și această ordonanță. În același timp, era foarte important să aprobăm memorandumul care stă la baza semnării celui de-al patrulea formular de comandă de vaccin împotriva COVID-19, produs de compania BioNTech-Pfizer, pentru o cantitate de 4,2 milioane de doze opționale de vaccin. Am aprobat și acest memorandum. Prin acest memorandum, 300.000 de doze vin mai repede în România; sunt doze care vin deja din trimestrul II al anului 2021. Și, în același timp, am mai avut pe ordinea de zi modificările la Legea 55, proiectul de lege care merge în Parlamentul României. Este vorba de acea prevedere prin care operatorii economici care nu respectă legislația în vigoare – știți foarte bine despre cine este vorba – pot să fie închiși, pe o perioadă scurtă la început și, după aceea, pe o perioadă mai lungă. Este nevoie de efortul tuturor în această perioadă. Doamna ministru Turcan va prezenta acte normative ale Ministerului Muncii, sunt câteva idei bune.

Tot astăzi, în prima parte a zilei, am avut o întâlnire online cu toți directorii de DSP din România. Am avut discuția despre terapie intensivă, despre numărul paturilor din terapie intensivă, și am spus foarte clar că da, ținta pe termen scurt era de 1.600 de paturi; în același timp, este clar că, în perioada următoare, în următoarele două săptămâni, este nevoie de un efort suplimentar. Sunt alături de toate DSP-urile din România, le-am îndemnat să meargă, să caute, să vorbească în spitale, să vadă unde putem să găsim spații. Câteva soluții au fost prezentate astăzi, dar am spus că este nevoie de un efort comun pentru a trece peste această perioadă. Noi accelerăm, pe de o parte, campania de vaccinare, dar este nevoie, în continuare, ca resursele din sistemul sanitar să fie folosite optim.

Acum vin de la întâlnirea cu directorii de spitale COVID, cărora le-am mulțumit pentru efortul pe care îl fac de un an de zile în această luptă cu pandemia. I-am ascultat, i-am asigurat că le vom pune la dispoziție resursele necesare;  i-am asigurat că sumele au fost plătite deja – 240 de milioane -, pentru achiziționarea suplimentară de Remdesivir. Dacă este nevoie, venim cu alte sume, dar am vrut să aflu de la domniile lor care sunt problemele cu care se confruntă.

Pe de o parte, am aflat că sunt și concursuri unde nu se prezintă medicii ATI;  am aflat că sunt medici, doctori care ies din școală și nu sunt încă în concurs. Deci, cumva, informația trebuie să fie cunoscută că sunt deja concursuri, că se pot face concursuri pe termen scurt pentru medici în spitale”, a declarat Florin Cîțu.

Întrebări și răspunsuri:

Reporter: Bună ziua, domnule premier! Reproșul celor de la USR- PLUS, pentru care au anunțat că vă retrag sprijinul, este că nu i-ați anunțat înainte de intenția de a-l revoca pe Vlad Voiculescu din funcția de ministru, că l-ați pus pe Dan Barna în discuție în fața faptului împlinit, trimiseserăți deja revocarea la preşedinte. De ce ați ales această cale?

Florin Cîțu: Mă surprinde puțin abordarea. În ședința de coaliție de luni,  a fost foarte clar, din punctul meu de vedere, s-au discutat atribuțiile constituționale ale premierului. Aceste atribuții sunt de a evalua și de a propune atunci când decide revocarea, înlocuirea unui ministru. Nu am făcut decât să îmi exercit atribuțiile constituționale. Și, în acea ședință, toți președinții de partid au fost de acord că acestea sunt atribuțiile premierului și nu vor contesta niciodată sau nu vor pune sub semnul întrebării atribuțiile constituționale ale premierului. Aceasta a fost concluzia de luni. Așa am plecat în acea zi. Mulțumesc. O întrebare de fiecare, mulțumesc.

Reporter: Bună ziua! Domnule premier, Vlad Voiculescu a anunțat, în urmă cu două zile, că peste 800 de persoane așteaptă în unitățile de primiri-urgențe un pat salvator la ATI. Ce măsuri concrete veți lua dumneavoastră, în calitate de ministru interimar al Ministerului Sănătății, în următoarea perioadă, pentru a rezolva această criză sanitară?

Florin Cîțu: Așa cum am spus, astăzi m-am întâlnit cu directorii DSP, acum m-am întâlnit cu managerii spitalelor COVID. Până duminică, există toate premisele să ajungem la această țintă de 1.600 de paturi și, după aceea, se fac planuri pentru a merge către 1.800. Este o luptă pe care o ducem în fiecare zi. Înțeleg că se rezolvă și problema personalului prin aceste concursuri. Voi monitoriza situația și, v-ați obișnuit, voi merge și la ședințele CNCCI, voi sta aproape de sistemul de sănătate în această perioadă și voi susține toate eforturile acestui sistem. Mulțumesc mult!

Reporter: Bună ziua! Astăzi a fost prima ședință în care ați fost față în față cu miniștrii USR-PLUS, asta după ce ieri au decis să nu vină la ședința de guvern, pe care oricum ați amânat-o. De asemenea, ieri, vicepremierul Dan Barna anunța că USR-PLUS nu vă mai susține ca premier. Voiam să vă întreb: astăzi, la începutul ședinței de guvern sau pe parcursul ședinței, v-a transmis Dan Barna același mesaj? Și, dacă da, ce i-ați transmis dumneavoastră?

Florin Cîțu: În ședința de guvern de astăzi, le-am mulțumit colegilor mei că au găsit tăria să treacă peste decizia pe care am luat-o ieri și că au înțeles că este mult mai important să venim și să rezolvăm probleme importante pentru România – a fost mesajul meu pentru colegii mei și le mulțumesc din nou. Au făcut un pas important în a debloca situația în care suntem astăzi.

Reporter: Dar nu ați răspuns dacă v-a spus că nu mai aveți sprijinul lor.

Florin Cîțu: Mulțumesc.

Reporter: Domnule premier, ați avut vreo discuție cu preşedintele Klaus Iohannis? Și, dacă da, ce v-a transmis acesta legat de criza aceasta politică?

Florin Cîțu: Discut foarte des cu preşedintele Klaus Iohannis. Discuțiile între preşedintele Klaus Iohannis și mine, sunt discuțiile noastre. Vă mulțumesc!

Reporter: Luați în calcul demisia, dacă cei de la USR își retrag sprijinul politic?

Florin Cîțu: O întrebare, mulțumesc!

Reporter: Bună ziua! Voiam să vă întreb, pentru că am văzut, Dan Barna și cei de la USR- PLUS nu renunță la acel ultimatum, să-i spunem, pe care vi l-au dat ieri, nu pot continua guvernarea în actuala formulă, cu dumneavoastră premier. În aceste condiții, luați în calcul să vă dați demisia? Sau, dacă nu, vă temeți de o eventuală moțiune de cenzură care ar putea fi votată și de parlamentarii USR?

Florin Cîțu: Guvernarea continuă. Acum vin de la o ședință de guvern în care am aprobat acte normative foarte importante, la care au participat toți membrii Cabinetului și cei care și-au trimis, de exemplu, secretarii de stat, dacă nu erau în Bucureşti. Deci, guvernarea continuă; facem, în continuare, lucruri importante pentru români. Astăzi, au fost aprobate acte importante pentru toți românii. Eu zic că avem de guvernat o situație dificilă și o campanie de vaccinare de succes – locul IV în Uniunea Europeană! Și nu o spunem noi, o spun datele oficiale, trebuie să ne mândrim cu acest lucru. Asta înseamnă că putem să ieșim mai repede din această perioadă și să ajungem în perioada de normalitate. Eu cred că toți membrii Guvernului susțin campania de vaccinare și nu cred că există un membru al Guvernului care să spună ceva negativ despre campania de vaccinare, pe care cu toții o așteptăm să fie de succes. Vă mulțumesc!

Reporter: Întrebarea a fost dacă luați în calcul să vă dați demisia.

Florin Cîțu: Mulțumesc.

Reporter: Nu ați răspuns la întrebare…

Reporter: Bună ziua! Situația este una foarte dificilă acum, iar Ministerul Sănătății are de gestionat pandemia, campania de vaccinare…

Florin Cîțu: De un an de zile are, să știți.

Reporter: Avem interimat acum la Ministerul Sănătății. Aș vrea să vă întreb dacă ați agreat cu domnul Barna un termen până la care USR-PLUS să desemneze un nou ministru al sănătății și ce veți face dacă, până la termenul respectiv, nu se va desemna un ministru. Va propune PNL un ministru al sănătății? Cum se va debloca situația?

Florin Cîțu: Eu v-am anunțat aseară că, propunerea inițială făcută către domnul preşedinte a fost de a preda interimatul domnului vicepremier, domnul Barna. În urma refuzului acestuia de a-și asuma responsabilitatea Ministerului Sănătății, mi-am asumat această responsabilitate tocmai pentru că, așa cum spuneți dumneavoastră, trecem printr-o perioadă dificilă, iar Ministerul Sănătății este un minister foarte important în această perioadă. Vom continua să administrăm sănătatea, Ministerul Sănătății, resursele din sănătate, responsabil, așa cum am făcut-o și până acum, și mă voi implica la fel de mult ca și până acum, poate puțin mai mult în acest moment, pentru că trebuie să fiu atent și la ce semnez, de data aceasta.

Reporter: Vă veți delega atribuțiile de ministru interimar al sănătății către secretarul de stat Andrei Baciu? Și, dacă da, ce atribuții va avea?

Florin Cîțu: Am delegat majoritatea atribuțiilor către secretarul de stat Andrei Baciu, deja. A fost prezent la ședința de guvern pentru că i-am delegat aceste atribuții.

Reporter: Domnule Cîțu, cum a arătat ziua dumneavoastră de lucru ca ministru al sănătății?

Florin Cîțu: V-am spus, am început cu o ședință cu directorii de DSP, am avut, după aceea, ședința de guvern și acum o ședință cu directorii spitalelor de COVID.

Reporter: Vă mulțumesc!

Florin Cîțu: A, și azi-dimineață am mai semnat câteva acte.

Reporter: Bună ziua! După demiterea ministrului sănătății, USR-PLUS a solicitat o ședință de urgență a Coaliției și, potrivit unor surse, USR-PLUS ar fi dorit și o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis și liderii Coaliției. Aș vrea să vă întreb de ce nu a avut loc o astfel de întâlnire până acum, cel puțin la nivel coaliției, dacă a existat o astfel de convocare, pentru că înțelegem că cel puțin PNL și UDMR ar dori ca această ședință a coaliției să aibă loc cel mai probabil luni. De ce nu s-a tranșat acest conflict până acum în coaliție?

Florin Cîţu: Președinții atât ai UDMR, cât și ai PNL au explicat foarte clar în spațiul public de ce. De obicei, ședințele coaliției sunt lunea, rămân lunea, nu văd alt motiv în acest moment.

Reporter: Dar a existat o convocare pe care ați primit-o de la președintele Klaus Iohannis pentru ședință sau pentru întărirea coaliției?

Florin Cîţu: O întrebare. doar o întrebare, vă rog. Mulțumesc.

Reporter: Bună ziua! Au existat tensiuni între dumneavoastră și miniștrii USR PLUS în timpul ședinței de guvern, au existat certuri?

Florin Cîţu: Nu, şi nu există niciodată certuri în ședințele de guvern, suntem acolo cu toții pentru a aproba acte normative pentru români.

Reporter: Au apărut informații că au fost tensiuni acolo.

Florin Cîţu: Ca prim-ministru vă spun că nu există în ședință de guvern certuri sau dispute, suntem acolo pentru a aproba acte normative pentru români. Mulțumesc.

Reporter: La nivelul partenerilor din USR PLUS există temerea că, folosindu-vă de atributele dumneavoastră constituționale, pe viitor ați putea să procedați la revocări similare în cazul altor miniștri USR PLUS, fără măcar să îi anunțați sau să îi consultați în prealabil, fără măcar o evaluare scrisă sau sub o altă formă. Ce garanții le veţi da partenerilor din USR PLUS, că acest caz Voiculescu nu se va transforma într-un precedent periculos pentru ei și, dacă este posibil, în cadrul discuției coaliției să reglementați acest sistem, tocmai pentru a întări încrederea între partenerii de guvernare, pentru că în momentul de față este foarte șubrezită, susțin ei.

Florin Cîţu: Nu am să comentez scenarii. În același timp nu cred că putem să reglementăm mai mult decât reglementează Constituția. Mulțumesc.

Reporter: În contextul în care cei de la USR PLUS au anunțat și public, și înțelegem că și față în față, că își retrag susținerea, vedeți, dacă va fi o cale de păstrare a coaliției în termeni buni, ca Ludovic Orban să fie premier? Ați fi de acord?

Florin Cîţu: Eu văd coaliția funcționează. Astăzi am avut o ședință de guvern importantă, cu toți membrii Guvernului, am aprobat acte normative importante pentru toți românii. Mulțumesc.

Reporter: Bună ziua! Domnule președinte vorbiți foarte des despre o campanie de vaccinare…

Florin Cîţu: Prim-ministru.

Reporter: Prim-ministru.

Florin Cîţu: Mulțumesc.

Reporter: O companie de vaccinare de succes. Totuși pe listele de așteptare sunt puțini oameni înscriși acum, puțin peste 300.000, spuneați dumneavoastră la începutul săptămânii că putem să vaccinăm 115.000 pe zi.

Florin Cîţu: Pe mine mă bucură. Asta înseamnă că avem și doze. Pentru că ieri s-au vaccinat 80.000 de persoane, am crescut de la 60.000 la 80.000 de persoane și normal ca lista de așteptare să scadă, când noi creștem numărul de persoane care se vaccinează. Asta este, de fapt, ceea ce încercăm să facem, să avem doze, să ne vaccinăm şi să nu mai fie coadă. Cine vrea să se vaccineze să meargă să se vaccineze. Până acum aveam liste de așteptare cu oameni care așteptau câte două, trei săptămâni, o lună și erau descurajați să se înscrie pe lista de așteptare. Acum avem doze, am ajuns la 80.000 de persoane vaccinate, dar capacitatea, este adevărat, este de 115.000, iar din 20 vom ajunge la 120.000 de persoane vaccinate. De aceea îi încurajez pe toți românii să meargă să se vaccineze. Este singura soluţie de a depăşi această perioadă, singura soluție pentru a reveni la normalitate. Mulțumesc. O întrebare.

Reporter: Bună ziua, domnule premier! Am o întrebare. Spuneați la un moment dat că luni a fost o discuție în cadrul coaliției referitoare și la atribuțiile constituționale ale premierului şi că ați făcut uz de aceste atribuții. Vreau să vă întreb de ce era nevoie de o asemenea discuție în cadrul coaliției, se întâmpla ceva?

Florin Cîţu: Nu.

Reporter: Plus că ordinul a apărut abia marți seara, asta o dată. Și mai spuneați de asemenea că ați semnat niște ordine astăzi. Vă mulțumesc.

Florin Cîţu: Acte normative.

Reporter: Mă interesează în mod special dacă aţi anulat acel ordin…

Florin Cîţu: Acel ordin a fost anulat de ieri. A fost primul lucru pe care l-am semnat aseară. A fost anulat acel act, haideți să vorbim și despre acel ordin. Problema, putem să discutăm despre acel ordin dacă trebuie sau nu să avem acele criterii, problema este următoarea, acel ordin a fost publicat fără să se treacă prin CNSU.

Florin Cîţu: Toate criteriile trebuie să treacă prin CNSU, iar în CNSU președintele este premierul României. Nu a trecut prin CNSU, deci, nu putea să fie publicat acel ordin. Noi am mai publicat modificări ale formulei, știți foarte bine, au fost introduse focarele, am schimbat criteriile de la 4 la mie, de la 7,5 la mie, toate aceste au trecut prin CNSU. Era nevoie și de acest ordin să treacă prin CNSU. Aceasta este problema.

Reporter: Am înțeles. Dar nu mi-ați răspuns la întrebare. Mă iertați, de ce a fost nevoie de o discuție…

Florin Cîţu: Eu v-am răspuns la întrebare. Mulțumesc.

 

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București