Florin Cîțu a lansat critici virulente cu privire la bugetul de stat pe anul în curs, care, consideră el, a fost construit prost și ” garantează că la finalul anului România ajunge în ‘junk’ ”.
”Acest buget garantează că la finalul anului România ajunge în ‘junk’, așa cum a fost construit (…). Anul trecut, discutam despre buget și spuneam cam același lucru, venituri supraestimate, cheltuieli subestimate, o creștere economică atunci estimată de 3,4 la sută. Tragem linia după 2024: un deficit enorm, economia este pe negativ după trei trimestre, să vedem ce s-a întâmplat în trimestrul patru, deci lucrurile s-au deteriorat”, a declarat, la RFI, fostul premier, citat de ziare.com.
În opinia lui Cîțu, la alcătuirea bugetului, era prioritar să fie scoase ”toate taxele introduse în ultimii trei ani” și să nu existe creșteri ale dărilor – lucruri care, spune el, ar fi impulsionat economia.
”Acest buget trebuia făcut pe estimări reale. Aș fi cerut de la Comisia Națională de Prognoză o estimare refăcută, pentru că ceea ce a prezentat acum este cea din ianuarie, după ce a primit datele pe ultimele luni. Consensul este că România în 2024 va avea o creștere poate de 1 la sută sau aproape de 1 la sută (…), aș porni de acolo, de la chestii reale. Și apoi, bineînțeles, aș fi pus în buget veniturile și cheltuielile reale, pentru că acum știm că și cheltuielile cu dobânzile sunt subestimate (…). Și cred că primul lucru ce trebuia făcut, aș fi scos toate taxele introduse în ultimii trei ani de zile de Guvernul PNL-PSD și nu aș fi crescut taxele (…). Orice analist economic și orice economist vă spune că o reducere de taxe are efectul de a impulsiona economia și de aici vin venituri la buget”, a explicat fostul premier.
Citește și Stolojan, despre boicotul supermarketurilor propus de Călin Georgescu: O prostie!
Florin Cîțu a insistat, și pe contul său de Facebook, cu privire la necesitatea de a nu crește taxele. În acest context, el a precizat că România are oricum venituri bugetare, ca procent din PIB, peste media globală și peste cea a țărilor din OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică ).
”Omorâm pentru totdeauna mizeria socialistă care spune: în România trebuie să crească taxele pentru că veniturile la buget sunt mici. MINCIUNĂ!
România- venituri bugetare procent din PIB = 33,7. Peste media globală =29,6% și la media țărilor din OECD= 33,9%!
mic drop … Q.E.D. !
FMI – media globală a veniturilor ca procent din PIB este de 29,6 și venituri fiscale de 17%.
OECD – media veniturilor ca procent din PIB pentru țările din OECD este de 33,9”, a scris Cîțu.
În 24 ianuarie, agenția Standard and Poor’s a retrogradat de la „stabil” la „negativ” perspectiva ratingului de țară al României. Același lucru l-a făcut Fitch, la 24 decembrie 2024.
Retrogradarea perspectivei nu înseamnă scăderea propriu-zisă a rating-ului de țară, însă este un semnal de alarmă pentru o posibilă coborâre la nivelul ”junk”, dacă nu vor fi observate îmbunătățiri ale tendințelor fiscale și macroeconomice.