Premierul Florin Cîţu a afirmat că „după 6 luni de zile, sunt 20 de miliarde de lei credite bugetare care nu au fost cheltuite – investiții, fonduri europene – de aceea am spus că nu sunt mulțumit de execuția bugetară” şi „acest lucru se vede la aproape toate ministerele”.
„Ministerelor care nu au executie bună le pot fi ajustate sumele din buget cu ce nu au cheltuit”, a avertizat şeful Executivului.
„Nu pot lua in serios cereri de suplimentare cu 40 de miliarde de lei, cand sunt 20 de miliarde necheltuiti. Iarasi sunt zvonuri aruncate in spatiul public, dar aceasta este realitatea. Trebuie sa nu depasim deficitul bugetar”, a explicat premierul Cîţu.
„Am vazut ca au iesit in spatiul public informatii despre rectificarea bugetara pe care le-am dat doar presedintilor de partid. Sunt ministere unde avem proiecte cu executie zero. La ministere unde ministrii au spus ca au executie foarte buna.
La Ministerul Transporturilor, nu aş vrea să vorbesc despre aceste cifre, pentru că nu aş vrea să le spun public pentru că încă discutăm. Dar la Ministerul Transporturilor ar trebui să iau bani, nu să dau, după execuţia bugetară. Deci ca să începem aşa. În Ministerul Finanţelor – Acţiuni generale avem cotizaţia la Uniunea Europeană, ajutoare de stat, dobânzi. Îmi pare rău, eu anul trecut am încercat să explic, ce înseamnă Ministerul Finanţelor – Acţiuni Generale. Sunt colegi de ai dvs din presă care spun că acolo sunt doar banii din Fondul de Rezervă. Nu, acolo la Acţiuni Generale sunt cotizaţiile la Comisia Europeană, ajutor de stat, dobânzi, ş.a.m.d. Să stăm puţin să vedem ce este în spatele acestor cifre. Nu este adevărată cifra pentru Fondul de Rezervă„, a reacţionat premierul Florin Cîţu.
Premierul a afirmat că atât ministrul Drulă, cât și alți miniștri trebuie să prezinte execuția bugetară, în caz contrar urmând să o facă el.
„Miniștrii trebuie să vină să prezinte execuția bugetară. O parte dintre ei au prezentat. Încă așteptăm miniștri să vină să prezinte executția bugetară la șase luni de zile. Mai au până la sfârșitul acestei săptămâni. Dacă nu, o prezint eu”, a mai explicat Florin Cîțu.
Despre reducerea bugetului de la Ministerul Muncii, premierul a explicat că „faptul ca reducem sumele acordate la pensii este un lucru bun, inseamna ca am incasat mai multi bani, a scazut deficitul si nu mai este necesar sa alocam bani”.
„Avem o premiera in luna iulie, avem un buget echilibrat, veniturile incasate au fost aproape de cheltuieli. Este ceeea ce vrem cu totii. Cresterea economica va fi mai mare decat cea estimata, dar as vrea sa reducem deficitul sub 7,16, pentru ca este un angajament pe care l-am luat fata de investitori”, a mai spus Cîţu.
Liderii USR-PLUS sunt foarte nemulţumiţi de suma pe care Ministerul Transporturilor a primit-o la rectificarea bugetară, de zece ori mai puţin decât ceruse ministrul Drulă pentru proiecte de infrastructură.
Liderii USR PLUS, Dacian Cioloş şi Dan Barna, vor avea, joi, o întâlnire cu premierul Florin Cîţu pentru a discuta despre rectificarea bugetară şi sumele alocate ministerului condus de Cătălin Drulă.
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a solicitat la rectificarea bugetară o suplimentare de 2,9 miliarde lei, dar a primit doar 300 de milioane, alocare considerată inacceptabilă de Barna şi Cioloş, care au cerut să se întâlnească joi cu premierul Cîţu.
Suma reprezintă creşteri faţă de alocarea iniţială din bugetului anului 2021 la patru capitole: Întreţinerea infrastructurii feroviare; Întreţinerea infrastructurii rutiere; Investiţii de capital în companiile subordonate pentru eficientizare şi redresare după pandemia COVID-19; Obligaţii de plată.
Liderii USR PLUS contestă faptul că Ministerul Transporturilor a primit o sumă infimă, în timp ce premierul a alocat nu mai puţin de 3 miliarde de lei pentru Fondul de Rezervă Bugetară, bani destinaţi autorităţilor locale, potrivit News.ro.
Cele 3 miliarde puse deoparte pentru primari înseamnă, practic, o treime din suma totală de 8,99 miliarde prevăzută pentru rectificarea bugetară. Fondul de rezervă de la Ministerul Finanţelor, alimentat acum de premierul Florin Cîţu, era prevăzut la începutul anului la numai 590 milioane de lei.