Florin Cîţu a insistat pe ideea că toate măsurile restrictive, cât şi testarea masivă, despre care s-a vorbit foarte mult în spaţiul public, sunt doar metode de a încetini pandemia, de care vom putea scăpa doar atunci când se vor fi vaccinat majoritatea românilor, astfel încât economia să poată reporni la capacitate maximă.
„Vom testa elevii cu teste neinvazive, cu saliva. Testele le pot face si asistentele scolare, DSU poate pune personal la dispozitie, acolo unde nu este. Este o propunere facuta ministerelor Educatiei si Sanatatii, vom vedea ce este posibil. Avem deja teste trimise, poate va fi mai usor cu aceste teste neinvazive.
Aceasta vacanta prelungita este de fapt doar o punte, toate examenele se dau in aceeasi perioada, doar se prelungeste semestrul 2 cu o saptamana. Era nevoie.
Deciziile de azi nu le-am luat peste noapte. Am avut discutii cu toti prefectii, cu presedintii de consilii judetene, cu primarii de sector si cu specialistii in sanatate, pe date, pentru a lua aceste decizii.
Am spus ca vreau sa tinem cont si de particularitatile fiecarei localitati in parte. Sunt masuri care vizeaza reducerea impactului pandemiei in perioada urmatoare, nu putem ignora acest val 3. Statistic, daca ne uitam la anul trecut, ar trebui sa vedem imbunatatiri in 10-14 zile, nu mai devreme. Anul trecut am avut probleme cu stocurile, cu spitalele, am invatat cum sa rezolvam si am promis ca vom tine economia deschisa. Asta le cerem romanilor, sa aiba incredere, pentru ca acum avem ceva in plus, vaccinul.”, a spus prim-ministrul Cîţu despre noile restricţii şi despre revenirea la cursuri a elevilor.
Premierul Cîţu a declarat la că în România campania de vaccinare merge chiar mai bine decât a fost estimat iniţial, astfel încât speră la o primă relexare a măsurilor restrictive şi la o repornire a economiei încă din luna mai, chiar dacă nu la capacitate maximă.
„Acum suntem la 7-8% din populatie care s-a vaccinat. Am inceput cu personalul medical, pentru ca anul trecut apareau focare si trebuia sa inchidem spitale intregi. Acum nu mai avem, am vaccinat 80% si medicii pot sa lucreze si le multumesc.
Am vaccinat persoanele din centrele de batrani, pentru ca si acolo erau focare si ajungeau imediat in sectiile ATI.
In perioada urmatoare vom primi mai multe doze si in aprilie estimam 4,55 milioane de doze in total, 2,7 milioane Pfizer, 469.000 Astra Zeneca. Lucrurile merg mai rapid decat am estimat initial, dar de aceea trebuie sa facem un efort, desi stiu ca este greu. Dar mai avem putin si dupa aceea putem reveni la normal.
Trebuie sa acceleram ritmul. Am vorbit cu colonelul Gheorghita si in luna aprilie vom putea vaccina 100.000 de persoane pe zi. Singurul mod sa scapam de pandemie este vaccinarea.
Romanii arata un apetit important pentru vaccinare, dar vreau sa ii vad in continuare ca vor si se programeaza. Avem dozele, alte tari nu le au. Noi vom avea 10 milioane de vaccinati la sfarsitul lunii august, dar daca nu se vaccineaza si vecinii, nu vom putea spune ca am scapat de pandemie.
Dozele intra pe platforma cand ajung in tara si imediat oamenii se vor putea programa.
Noi speram ca varful valului 3 sa fie in aceste zile si sa incepem sa coboram. Ne-am uitat la anul trecut si mereu cand a crescut mobilitatea a crescut si numarul celor infectati. Vedem o corelatie directa, de aceea am luat aceste masuri, ca sa reducem mobilitatea si rata de infectare, ca sa putem continua vaccinarea. Vaccinarea va ajuta aceasta coborare. In aprilie-mai vom avea deja 3-4 milioane de oameni vaccinati si atunci vom putea sa revenim la normal.
Carantina functioneaza in anumite localitati, in altele nu, dar nu din cauza ca nu functioneaza carantina, ci pentru ca daca o ai de forma, e degeaba. Veti vedea ca vor functiona in Bucuresti, am facut apel la prefecti, la ministri, ca autoritatile sa fie mai vizibile. Cred ca s-a retras in ultima perioada politia si nu a mai fost vizibila. Trebuie sa revina, pentru ca inca suntem in pandemie si regulile trebuie respectate.
Nu vor mai exista terase care functioneaza ilegal, deja avem proiectul de lege care permite suspendarea activitatii. Dar dupa mesajul meu dat ministrului de Interne, prefectilor si primarilor, va garantez ca nu vor mai exista aceste terase. Nimeni nu este mai presus de lege, toata lumea trebuie sa respecte legea si cine nu o face, trebuie sa plateasca.”, a spus Florin Cîţu, la Digi 24, despre campania de vaccinare şi cum este aceasta ajutată de măsurile luate în vederea reducerii mobilităţii.
„Modificarea formulei de calcul nu reprezinta o schimbare semnificativa. Aceste formule nu fac decat sa anunte cu o zi mai tarziu sau mai devreme, pentru sunt aceleasi date, ele tot acolo ajung. Nu am vazut de ce s-a comentat asa de mult.
Am cerut sa se ajunga la 1600 de paturi ATI si se va ajunge foarte repede, in Bucuresti deja am crescut cu 80 de paturi. Medicii vor fi detasati, unii deja au fost, acolo unde a fost nevoie.
Eu am o alta opinie, cred ca trebuie sa ajungem la o testare smart testing, sa identificam mai repede persoanele care au fost in contact cu o persoana infectata. In acest moment aceste lucruri doar incetinesc, ne tin la adapost o perioada, singura metoda de a scapa de aceasta pandemie este vaccinarea. Restul sunt masuri care incetinesc, tocmai ca sa putem merge cat mai repede cu testarea.
Evaluarea ministrilor o fac la jumatatea anului, nu pana atunci. In functie de obiective si cum au fost acestea implementate. Suntem o echipa, o coalitie, lucram impreuna. Acum se intampla lucrurile in sistemul sanitar, deja aproape au aparut 80 de paturi ATI noi in capitala.
Vom discuta cu ministerul Educatiei si ministerul Muncii ca sa vedem daca este nevoie sa suplimentam ajutoarele pentru parintii ai caror copii nu merg la scoala in vacanta prelungita. Am introdus AgriInvest, o varianta a IMM Invest pentru agricultura. Suntem deschisi sa luam masuri pentru a trece de aceasta perioada.”, a spus Florin Cîţu despre conflictele din interiorul coaliţiei.
Prim-ministrul declară că a creat grupuri de dialog, care să caute posibile soluţii cu ajutorul cărora anumite festivaluri şi alte evenimente culturale estivale să poată avea loc, în anumite condiţii.
„Incercam sa gasim o solutie pentru a deschide evenimentele in perioada de vara, am facut un grup de lucru care sa gaseasca solutii, cu testare si pentru cei vaccinati. La fel si pentru HoReCa, dar momentan sunt doar grupuri de lucru. Nu m-as pronunta referitor la festivalurile mari. Vreau sa vad cum stam dupa luna aprilie, cand vom avea aceste 4,5 milioane de doze de vaccin, deci in total am putea avea in jur de 4 milioane de vaccinati.
Romania tine rata inflatiei scazuta si in care rata somajului scade, chiar daca tipa unii ca toate preturile cresc. Toate tarile au presiune pe sistemul de sanatate, de ce credeti ca Anglia, Franta au stat atat in lockdown? Peste tot exista aceste probleme.”, a spus Cîţu.
Fostul ministru al Finanţelor a comentat şi conflictul dintre el şi ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu, care a acuzat fostul guvern că ar fi măsluit datele legate de rata de infectare, pentru a putea organiza alegerile. Florin Cîţu spune că, între timp, Voiculescu a retras şi a nuanţat acea declaraţie. Premierul s-a referit şi la relaţia dintre el şi Ludovic Orban, dar şi la posibilitatea de a candida la preşedinţia partidului, după ce fostul premier deja şi-a anunţat intenţia de a candida la şefia partidului.
„Singurii care folosesc subiectul acesta sunt adversarii politici. Am spus, analiza datelor trebuie lasata specialistilor. Eu incerc sa las deoparte lucrurile care fac deliciul presei si sa ma uit la ce este important: economie puternica si oameni sanatosi. La aceste lucruri ne uitam de un an de zile si este un echilibru fragil pe care trebuie sa-l mentinem. Incercam sa ajutam pe toata lumea si sa prevedem si pentru viitor. Ministrul Sanatatii a revenit asupra declaratiei. Repet, nimeni nu a masluit datele nici atunci, nici acum. Va spun ca nu este un subiect. Politicienii pot avea opinii diferite, dar v-am spus de fiecare data sa nu va uitati la zvonuri, ci la decizii. Pana astazi s-au tot comentat decizii pe care se spunea ca o sa le luam azi si nu au nicio legatura cu realitatea.
Eu am spus de fiecare data ca cred ca am acumulat experienta destula pentru a putea contribui in PNL de la varf, dar pana se anunta congres, eu ma concentrez pe guvernare, pentru ca o guvernare buna este benefica partidului. Probabil ca se vor anunta mai multe candidaturi, atunci cand se va anunta congres. In momentul acesta, pentru mine conteaza campania de vaccinare, sanatatea romanilor si o guvernare de succes, care ajuta PNL. Nu este adevarat ca domnul Orban promite functii in guvern, pentru ca nu ar avea cum.”, a adăugat Florin Cîţu.