Florin Cîțu a vorbit, după ședința de guvern, despre ideea secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, de a băga România în lockdown timp de două săptămâni pentru a reduce numărul pacienților confirmați cu COVID.
Cu privire la lockdown-ul de 2 săptămâni, menţionat ca soluţie de Andreea Moldovan, Florin Cîțu a mărturisit că s-a opus total.
„Era o discuţie teoretică. Nu luăm în calcul o carantinare, nu va fi niciun lockdown, m-am opus total. Mergem în direacţia relaxării, dar trebuie să ne vaccinăm. Astfel nu avem şanse.”, a declarat premierul.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a declarat astăzi din nou că o carantină de două săptămâni la nivel național „ar face minuni” în România, dar că înțelege de ce românii se tem atât de tare de o astfel de măsură.
„Perioada de incubație a virusului este de două săptămâni, ceea ce înseamnă că dacă timp de maximum două săptămâni nu se transmite virusul, el se poate stopa. Două săptămâni de carantină ar face minuni”, a spus Andreea Moldovan la DigiFM, potrivit Digi 24.
Andreea Moldovan spune că noile restricții valabile în weekend în zonele cu o rată de infectare de peste 4 s-au dovedit a fi eficiente, reușind să contribuie la o scădere a numărului de cazuri de COVID-19.
„Carantina sperie ca termen, însă dacă am fi fiecare dintre noi conștienți să evităm acele aglomerații care ne expun clar la un risc, în primul rând pe noi și în al doilea rând pe cei din jurul nostru, lucrurile ar putea fi mult mai ușor manageriate.
Am spus și repet, cred că depinde de fiecare dintre noi ca după un an de pandemie să știm ce este bine de făcut și ce nu”, a susținut Moldovan.
Întrebată dacă regretă că nu a reușit să își convingă colegii în privința instituirii unei perioade de carantină națională, Andreea Moldovan a răspuns că înțelege cât de grea este această decizie,mai ales pentru cetățeni, cărora le este teamă de limitările impuse de o astfel de măsură.
„Este o decizie dificilă și care ar fi cu siguranță greu acceptată, în primul rând de către populație, pentru că ne e teamă de constrângeri și de limitări și înțeleg asta. În al doilea rând, într-adevăr sunt sectoare care trebuie să funcționeze mai departe.
Repet, cred că depinde de fiecare dintre noi, nu trebuie ca niște lucruri să fie impuse, suntem deja la un an de pandemie, nu mai este ceva nou și necunoscut cum era acum un an”, a adăugat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.