Florin Cîţu a declarat că nu trebuie introduse noi taxe auto pentru a reduce poluarea, ci se pot găsi soluţii pentru a descuraja achiziţionarea de maşini vechi, cu grad de poluare ridicat, prin adoptarea de măsuri care să ducă la o creştere economică, astfel încât românii să nu mai fie nevoiţi să apeleze la achiziţionarea de automobile vechi.
„Acolo nu scrie taxă, scrie o măsură de descurajare. Poate să fie mai multe lucruri. O măsură de descurajare a înscrierii autovehiculelor care poluează în România. Aici trebuie să fim atenţi cum facem acest lucru.
Vom vedea cu ce vine Ministerul Mediului, Ministerul Finanţelor, ce soluţii vor avea.
Am fost foarte clar în negocierile cu Comisia Europeană. Am spus că nu sunt adeptul taxelor, nu cresc taxe, chiar dacă e vorba de taxe de mediu pentru că pozitiv putem să descurajăm oamenii să-şi cumpere maşini vechi.”, a declarat joi Florin Cîţu
„Am putea să facem românii bogaţi dacă creşte economia, atunci îşi vor lua maşini noi. Vrem ca toţi românii să-şi permită maşini noi. O altă variantă este sistemul de program rabla care e o măsură pozitivă de descurajare.
Nu trebuie să mergem la taxe. Nu taxele au contribuit la reducerea poluării. Trebuie să fie un întreg ecosistem. Va fi schimbat modul de calcul rovinietă, există o discuţie la Ministerul Transporturilor despre asta.”, a adăugat Florin Cîţu.
Ministrul Proietelor Europene, Cristian Ghinea, a afirmat că măsurile de a reduce poluare sunt „parte din negociere” pentru ca România să primescă „fonduri multe pe rutier”. El a vorbit despre o „politică de descurajare a înregistrării maşinilor vechi”. „Nu este decisă forma în care se va întâmpla acest lucru, dar trebuie să evităm să mai fim cimitirul de maşini vechi al Europei”, a subliniat el.
Citeşte şi: Bani de la Guvern pentru anumite categorii de angajaţi în contextul pandemiei COVID-19