Premierul Florin Cîţu consideră că „nu este o surpriză” faptul că dividendele marilor companii de stat vor merge la buget, el spunând că aceşti bani erau folosiţi pentru bonusuri sau excursii în ţări exotice. El menţionează că aceste companii nu sunt private de posibilitatea de a face investiţii în condiţiile în care dividendele se constituie venituri la bugetul de stat.
„Banii de investiţii rămân. Ceea ce vorbim noi, aceste dividende, sunt după ce ne uităm la ceea ce se întâmplă cu banii de investiţii. M-am uitat la banii de investiţii în aceste companii de stat şi mulţi dintre aceşti bani rămân acolo. Ceea ce nu rămâne acolo, ceea ce se întâmplă cu aceste dividende, de fiecare dată, se duc în bonusuri pentru manageri, în excursii, în team building-uri în America Latină şi aşa mai departe. La mai multe companii de stat”, a declarat Florin Cîţu, luni seară, la Digi 24.
El a menţionat că sumele considerate dividende care ajung la buget de la companiile se stat nu afectează planurile de investiţii pe care acestea vor să le facă, „la niciuna dintre ele”, dar afectează „bonusurile nemeritate” sau excursiile „prin ţări exotice”.
Premierul a explicat că şi anul trecut managerii unor companii de stat i-au comunicat că vor face investiţii pe care nu le-au realizat. Cîţu a estimat că două miliarde de lei din dividende de la companiile de stat vor intra la buget în acest an.
Premierul Florin Cîţu anunţă că veniturile nete medii lunare în România au fost, în luna aprilie a acestui an, cu şapte procente mai mari comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.
„Eu nu doar spun că va avea România cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, spun că avem cea mai mare creştere din Uniunea Europeană două trimestre la rând. Este un adevăr. Este ceea ce s-a realizat în această guvernare. Eu nu spun că vom avea venituri mai mari la buget, spun avem venituri mai mari la buget acum, după patru luni de zile. Deci nu este un optimism care se bazează pe nimic, este bazat pe realitate.
Ceea ce am făcut, faptul că am promis din primul moment că nu vom umbla la taxe, a fost apreciat de sectorul privat şi vedem acum cu performează această economie. Suntem la jumătatea anului, dar vom avea doi ani de zile – şi nu ştiu dacă s-a mai întâmplat în istoria recentă economică – în care nu au crescut taxele. Au fost ani în care Codul Fiscal se modifica de 370 de ori, uitaţi-vă ce înseamnă să laşi sectorul privat în pace”, a afirmat Florin Cîţu, luni seară, pentru sursa citată.