Florin Cîţu, preşedintele Senatului şi al PNL, susţine în continuare că scăderea CAS-ului ar fi cea mai bună măsură pentru creşterea puterii de cumpărare a românilor şi acuză voalat PSD că ar arunca pe piaţă anunţuri privind măsuri populiste, nerealiste, la care ulterior renunţă.
„Sunt cativa parlamentari PNL care au depus amendamente. Eu am vazut anuntate cateva masuri care nu au fost discutate in coalitie, cum ar fi extinderea facilitatilor din domeniul constructiilor si pe alte domenii de activitate. Ceea ce mi se pare normal, daca tot vrem sa ajutam economia, sa ajutam toate sectoarele. In acest context cred ca a si fost depus acel amendament. Dar eu am spus clar ca vreau consens in coalitie pe aceasta masura.
Impactul bugetar ar fi mai mic decat compensarea facturilor pe un singur sector, acela al energiei. Un impact la virgula au dat cei de la Finante, eu am calculele mele, le punem pe hartie si vedem. Aici vorbim de un beneficiu pentru toti romanii, bani care vor fi investiti in economie, si ne raman banii din profiturile companiilor, adica vreo 20 de miliarde care raman la buget. In acea schema de la energie, luam banii de la companii, prin supraimpozitare, si ii bagam in compensare. La ce propun eu, ne raman acei bani din supraimpozitare.
Eu merg pe varianta aprobarii in coalitie, daca nu va fi aprobat, vedem ce masuri sunt aprobate in coalitie.”, a spus Florin Cîţu.
În ce priveşte reducerea accizei la carburant, preşedintele PNL a spus că această temă nu mai este discutată în coaliţie, fiind abandonată.
„In coalitie nu se discuta, in coalitie subiectul a fost inchis, poate la Economie au descoperit o alta masura. Eu am vazut ca multe masuri propuse de colegii de compromis apoi au fost retrase. Asta cu scaderea accizei, aceea cu plafonarea preturilor. Usor-usor vin la ce spuneam eu, gestionarea economiei de criza este complicata. Am aratat ca se poate face in 2020, vom arata si acum, doar trebuie sa fie mai atenti.
Pretul petrolului a scazut, apoi a crescut. Pretul este determinat de piata, nu de interventiile brutale ale statului impotriva sectorului privat. Pentru a scadea pretul la pompa trebuie crescuta productia. Ai nevoie de un soc de productivitate, restul sunt utopii. Sa venim la televizor si sa anuntam amenzi nu ajuta, pentru acele costuri cu amenzile vor fi transferate mai departe catre cetateni.
Sunt masuri care pot fi luate, dar nu masuri populiste. Asa, avem o problema si cu dobanzile, statul roman se imprumuta acum la cele mai mari dobanzi din 2012 si nu am vazut nicio masura anuntata de Executiv. Putem da un semnal catre piete ca reducem deficitul in 2022 sub cel anuntat, iar atunci ati vedea si cum scad dobanzile.”
Florin Cîțu, susține că România nu-și permite să oprească exporturile pe anumite segmente pentru că vor exista consecințe și alte țări vor opri exporturile, iar asta ar putea conduce la un război comercial.
”Nu văd o astfel de măsură să ajute România. Noi exportăm ceva, alte țări exportă altceva și noi depindem de acele importuri. Dacă noi zicem că nu vom mai exporta ceva, atunci și alte țări vor spune că stopează exporturile. Ce facem, începem un război comercial?”, a adăugat Florin Cîțu.
Citeşte şi: Nicolae Ciucă vrea să scape de dependenţa energetică rusească prin energie verde