Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă că, în privinţa relaxării măsurilor de restricţie instituite în contextul pandemiei de COVID-19, specialiştii ar trebui să se pronunţe, iar apoi să fie luată decizia politică.
„Restricţiile au fost introduse în urma unor propuneri pe care le-au făcut specialiştii. Bineînţeles că nu ne-am dus la 100% din ce au propus specialiştii, au fost şi decizii politice pe care le-am luat, de aceea am ţinut economia deschisă. Acum, eu cred că dacă venim invers, tot specialiştii ar trebui să ne spună ce trebuie să facem noi, politicienii. Bineînţeles că de multe ori şi văd că politicienii din PSD ascultă foarte mult. (…) Eu cred că trebuie să fie în primul rând sănătatea românilor şi dacă acum sunt condiţii să renunţăm la unele dintre restricţii, nu ştiu, masca în spaţiul public, o susţin, sau alte lucruri, dar aş vrea să ne spună întâi specialiştii dacă se poate. Eu cred că se poate, vedem că se poate, dar aş prefera întâi să ne spună specialiştii. Le avem pe masă şi apoi luăm o decizie politică”, a declarat, miercuri, Florin Cîţu.
Nicolae Ciucă, vești bune pentru români: Am intrat pe o linie descendentă. Urmează o nouă serie de relaxări la începutul lunii martie
Întrebat dacă starea de alertă ar trebui ridicată, liderul PNL a răspuns: „Este o discuţie mai amplă şi, repet, este bine să ai la masă şi specialiştii care au propus starea de alertă să spună dacă o mai susţin sau nu”.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că măsurile de relaxare trebuie luate gradual, întrucât, dacă sunt scoase toate restricţiile într-o singură etapă, atunci există risc de reîntoarcere la acestea, menţionând că nimeni nu îşi doreşte acest lucru. El a afirmat că îşi doreşte ca sărbătorile de Paşte să fie fără restricţii.
Rafila a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că o primă măsură care ar putea fi luată se referă la renunţarea la purtarea măştii de protecţie în exterior.
“O primă măsură va fi legată de renunţarea la utilizarea măştilor în exterior, mai puţin în spaţiile extrem de aglomerate, e o măsură de bun simţ, şi ulterior alte măsuri. Din punctul meu de vedere trebuie să permită reîntoarcerea la o activitate economică şi socială normală şi mai ales predictibilitatea organizării diferitelor tipuri de activităţi economice în perioada următoare. Săptămâna trecută chiar am aprobat ordinul acela de constituire a unui Comitet Consultativ cu reprezentanţii diverselor industrii încât să putem să luăm aceste măsuri după consultare cu dânşii, concertat, sigur măsurile trebuie luate prin decizia Guvernului României, nu e vorba doar de Ministerul Sănătăţii, dar ne dorim să avem un calendar clar şi care să ţină cont de nişte indicatori măsurabil. Una este să vrei şi altceva este să menţii sustenabil o anumită decizie cât mai mult timp sau definitiv aşa cum ne dorim cu toţii”, a transmis Alexandru Rafila. El a precizat că măsurile de relaxare trebuie luate gradual.