Florin Cîţu a afirmat că Executivul va lua mai multe decizii pentru salvarea companiilor şi angajaţilor afectaţi de criza generată de pandemia de coronavirus.
„Sunt măsuri pentru IMM-uri. IMM-urile care încă funcţionează, au activitate şi vor să-şi schimbe domeniul de activitate în acest moment, am avut societăţi care produc măşti în acest moment, de exemplu, pentru acestea există linii de creditare garantată de stat până la 90 la sută, cu dobândă subvenţionată de stat 100 la sută pe perioada stării de urgenţă”, a menţionat Florin Cîţu.
Ministrul Finanţelor a afirmat că, pentru aceste linii de credit, companiile nu au nevoie de niciun tip de certificat de stare de urgenţă.
„Dobânda este subvenţionată de stat pe perioada stării de urgenţă – 100 la sută. Niciun cost în ceea ce priveşte această perioadă, iar creditul până la un milion de lei este garantat 90 la sută, peste 1 milion de lei până la 10 milioane de lei este 80 la sută garantat de stat. Băncile nu-şi asumă niciun risc. Totul este asumat de stat”, a explicat Cîţu, la România TV.
De asemenea, ministrul Finanţelor a anunţat că în zilele următoare vor fi anunţate măsurile pentru sprijinirea companiilor mari „prin Eximbank vom avea şi acolo linii de credit cu facilităţi similare”.
„Plătim de la bugetul de stat 75 la sută din salariu, dar nu mai mult de 75 la sută din salariul mediu pe economie pentru 75 la sută dintre angajaţi. (…) Companiile care au avut de suferit de pe urma deciziilor instituitep prin decretul de stare de urgenţă pot avea acces la aceste facilităţi.
Pentru celelate companii, este nevoie doar de o declaraţie pe proprie răspundere a angajatorului care spune că nu mai poată să susţină plata cu salariile.
75 la sută din salariul pe care-l avea, dar nu mai mult de 75 la sută din salariul mediu brut pe economie.
Sunt unii români care vor primi 75 la sută din salariul pe care-l aveau şi apoi cei care au avut mai mult de salariul mediu brut pe economie vom primi doar 75 la sută din salariul mediu brut pe economie”, a spus ministrul Finanţelor.
„Împreună cu Banca Naţională şi cu sistemul bancar vom veni cu o soluţie pentru clienţii băncilor în 48 de ore maximum. Deja unele bănci au luat măsura de amâna ratele la bancă, dar trebuie o soluţie sustenabilă pe perioadă mai lungă şi atunci am discutat cu BNR, cu sistemul bancar şi detaliile vor fi prezentate în 48 de ore cel mai rapid. Cred că mâine prezentăm sau miercuri”, a menţionat ministrul Finanţelor.
Ministrul Finanţelor a dat asigurări că plata pensiilor şi a salariilor nu este pusă în pericol pe fondul crizei generate de epidemia de coronavirus.
„Faptul că am împrumutat bani la începutul anului, avem acel buffer. Nu avem probleme cu plata pensiilor, salariilor, ajutoare sociale, şomaj tehnic, tot ce trebuie să plătim în această perioadă. Se va plăti la timp pentru toată lumea”, a afirmat Cîţu,
Întrebat despre posibilitatea tăierii pensiilor şi salariilor, ministrul Finanţelor a răspuns că „tot ce am discutat este să ţinem în viaţă sectorul privat pentru că avem nevoie de un sector privat funcţional după ce trece această perioadă”.
Cîţu a explicat că a luat în calcul scenariul unei crize care ar putea dura şase luni.
„Deficitul creşte.. Nu ştim. Vom vedea care va fi nota de plată la final. Sunt în tandem. Economia scade, aduse venituri mai mici la buget, dar ne cresc cheltuielile”, a spus ministrul.