Florin Cîţu este optimist şi spune că, deşi se aşteaptă o creştere a cazurilor de covid în tomană, situaţia nu va mai fi atât de complicată ca până acum.
Premierul a declarat într-un interviu la Radio Guerilla că România este pregătită pentru a face faţă unui nou val al pandemiei.
„Suntem pregătiţi pentru acest scenariu, dar eu nu cred că vom mai avea o situaţie ca până acum. S-ar putea să mai fie perioade, asta nu neg, dar ceea ce am văzut până acum… Anul trecut în vară uşor, uşor creştea numărul de persoane la ATI. Noi am avut o creştere. Acum este prima perioadă când avem o scădere şi venim de la 1.600 la 600 de persoane. Eu zic că vaccinarea a funcţionat, dar ne vedem şi în septembrie. Este singura soluţie pentru a ieşi din pandemie”, a declarat Cîţu.
Acesta a mai precizat că spitalele COVID vor urma să fie eliberate treptat. Premierul spune că doreşte ca acest lucru să se facă după o procedură clară, ca în cazul în care situaţia se schimbă să se revină la unităţi COVID.
„Am învăţat în acest an cum să reacţionăm mult mai rapid. De exemplu, pregătim şi am vorbit cu Ministerul Sănătăţii, treptat vom elibera acele spitale COVID, dar vreau să avem o procedură clară ca în cazul în care se întâmplă ceva să putem să revenim cu spitalele COVID rapid, să nu avem o problemă ca în iarnă când trebuia să mă duc de fiecare dată să zic…..”, a mai precizat premierul.
Premierul a anunţat că primul spital cu finanţare din cadrul Programului Naţional de Reabilitare şi Rezilienţă (PNRR) va fi gata până în 2023-2024.
„Poţi să construieşti o anumită aripă sau o componentă a unui spital prin PNRR şi celelalte prin fonduri europene. (…) Spitalele regionale, cele trei, sunt pe altă finanţare. Avem câteva spitale construite până în 2024. Niciun spital de stat nu a fost construit în ultimii treizeci de ani. Ăsta este unul dintre obiective. (…) Primul spital va fi gata până în 2023-2024 cu finanţare PNRR. Vor fi mai multe, sunt mai multe care intră în acest PNRR. Asta e important”, a explicat premierul.
El a explicat că partea bună a PNRR este că „te ţine conectat” şi sunt nişte borne care trebuie atinse anual pentru că altfel nu se primesc bani.
„Partea bună a PNRR e că te ţine foarte atent, foarte conectat, ai nişte borne pe care trebuie să le atingi în fiecare an altfel nu primeşti bani. E foarte interesant mecanismul, da, e complicat, e diferit de ceea ce am făcut până acum, dar asta arată că nu numai în România şi cam toată Europa e nevoie de o structură a modului în care banii sunt cheltuiţi de Guvern, ceea ce e ok pentru că un guvern poate să răspundă la modul cum cheltuiesc banii şi trebuie să fie transparent acest proces, această procedură”, a mai precizat Cîţu.