Florin Cîţu a declarat într-o conferinţă de presă că evaluarea pozitivă făcută de agenţiile de rating americare înseamnă că în curând românii vor simţi bunăstare.
„România a convins agențiile de rating americane să evalueze pozitiv situaţia economică din ţară. Evaluările se bazează pe reformele din PNRR și pe politicile credibile. Vreau să felicit echipa guvernamentală, mediului privat care și-a arătat potențialul de inovație în vremurile dificile. Am livrat cam tot ce așteptau de la noi românii: creștere economică sustenabilă și reducerea deficitelor
Agențiile de rating văd perspective stabile. Evaluările ne obligă să nu lăsăm guvernarea României pe mâna demagogilor și populiștilor. Am câștigat încrederea agențiilor de rating, a partenerilor și a investitorilor
În ciuda tuturor știrilor alarmiste, agențiile confirmă că mergem într-o direcție bună. Perspectiva de stabil arată că suntem foarte aproape de momentul în care toți românii vor simți bunăstarea. Perspectiva ”stabil” înseamnă dobânzi mai bune la credite, dar și faptul că agențiile de rating cred că inflația nu va derapa. E clar că agențiile de rating cred că guvernul a găsit cele mai bune metode pentru a stabiliza economia. Eu și echipa mea ne-am făcut treaba bine și am livrat ce am promis”, a declarat Florin Cîţu.
Întrebat de jurnalişti când se resimţi creşterea economică în buzunarele românilor, premierul demis a declarat că toate ţările au trecut prin criză anul trecut, precizând că România este ţara care îşi revine cel mai mult.
„Toate țările am trecut prin criză anul trecut, dar România e țara care își revine cel mai mult. Bunăstarea se simte deja, se vede în investiție, ne permitem să creștem salariul minim fără să creăm dezechilibre majore. Dacă nu am fi avut resurse suplimentare, alocările suplimentare din sănătate ar fi dus la creștere deficitelor.
Acest an a fost cel în care am spus că stabilizăm economia. Creștem salariul minim cu 11% din 2022, venim cu măsuri pentru amânarea facturilor la energie. Vom discuta despre salarii, pensii și alocații la construcția bugetului pentru anul viitor”, a explicat premierul demis în cadrul conferinţei de presă de sâmbătă.
Întrebat de jurnalişti la ce preț vor fi plafonate facturile la gaze, premieru a declarat că luni va decide, atunci când forma finală va fi prezentată în Parlament.
„Forma finală va fi prezentată luni în Parlament. Dacă Ministerul Finanțelor e de acord, s-ar putea ca temporar să reducem TVA pentru IMM-uri de la 19% la 5% pentru energie, până la finalul lunii martie”, a spus premierul.
Întrebat care ar putea fi plafonul și unde se aplică, premierul a spus: „Luni vom decide, greu a fost să vedem dacă ne permitem”.
Agenţiile de evaluare financiară Standard & Poor’s şi Moody’ s au anunţat reconfirmarea ratingului României pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în moneda naţională şi a îmbunătăţit perspectiva din negativă în stabilă.
Reconfirmarea ratingului României reprezintă o dovadă a încrederii partenerilor noştri externi în capacitatea Guvernului de a pune în aplicare reformele asumate prin PNRR, a afirmat ministrul interimar al Finanţelor, Dan Vîlceanu, după ce agenţiile de evaluare financiară Moody’s şi Standard&Poor’s au anunţat reconfirmarea calificativelor.
„Anunţurile celor două agenţii de rating reprezintă un semnal de încredere în politicile de consolidare fiscală, în atingerea ţintelor asumate şi în implementarea măsurilor de reformă şi investiţii la care Guvernul României s-a angajat prin Planul de Redresare şi Rezilienţă. Totodată, reconfirmarea ratingului României reprezintă o dovadă a încrederii partenerilor noştri externi în capacitatea Guvernului de a pune în aplicare reformele asumate prin PNRR”, a declarat ministrul Finanţelor, într-un comunicat transmis vineri noapte.
Citeşte şi Datoria externă a României a crescut cu 8,4 miliarde de euro în timpul guvernării Cîţu