Florin Cîţu este pregătit să treacă peste decizia CCR, dacă aceasta obligă guvernul să mărească pensiile cu 40%

Ministrul Finanţelor a explicat marţi seară ce va face, în cazul în care CCR va respinge sesizarea executivului referitoare la legea adoptării deficitului bugetar, obligând, practic, Guvernul să mărească pensiile cu 40%. Cîţu crede că CCR ar trebui să aibă în vedere spiritul legii, care prevede identificarea surselor de finanţare ale unor astfel de creşteri.
George Russo
25 nov. 2020, 09:13
Florin Cîţu este pregătit să treacă peste decizia CCR, dacă aceasta obligă guvernul să mărească pensiile cu 40%
UPDATE: Curtea Constituțională a României a decis să amâne o decizie privind creșterea pensiilor, anunță România TV. Judecătorii au vrut să consulte mai multe documente înainte de a da o decizie. Pronunțarea privind creșterea pensiilor se va face abia în ianuarie.

Florin Cîţu a declarat, la B1 TV, că legea a ajuns să fie interpretată în litera ei, astfel că prin identificarea surselor de finanţare se practică pur şi simplu indicarea contului din care aceste plăţi ar urma să fie făcute, dar nu şi sumele ce ar intra în acesta şi provenienţa lor.

„Aș vrea să revin asupra Constituției – Articolul 138, alineatul 5 din Constituție, care spune foarte clar că fiecare cheltuială trebuie să aibă sursa aferentă, pentru că a fost o decizie pentru alocații, unde Curtea a spus că e de ajuns să spui contul. Revin la principiu și trebuie să citim Constituția în spiritul ei.

Este normal ca acest articol să aibă spiritul responsabilității fiscale. Cum responsabilizezi pe cineva? Când îi spui să îți arate sursa. Sursa de finanțare trebuie să fie nu doar contul din care se face plata, o chestie contabilă, (n.r. – ci) și de unde alimentezi acel cont, care sunt sumele. Pentru că, altfel, diminuezi, golești de conținut acest principiu al responsabilității fiscale, pe care îl găsim și în Legea responsabilității fiscale, și în Legea finanțelor publice, deci toate sunt legate și au avut un scop.

Când au făcut Constituția, acesta era scopul, de a limita aceste proiecte populiste, de a-i face pe cei care vin cu proiecte populiste să prezinte măcar sursa. De unde iau banii? De unde îi tai? Pentru că Guvernul – și am văzut și această… te aruncă la oportunitate, dar oportunitatea ar fi fost, de exemplu, să taxezi pensiile speciale, dar tot Curtea Constituțională spune că nu poți să taxezi pensiile speciale. Deci unde este oportunitatea Guvernului atunci până la urmă?”, a spus Florin Cîțu.

Florin Cîţu este pregătit să ignore decizia CCR

„Sunt multe discuții aici, nu vreau să intru, dar eu sper că cei de la Curtea Constituțională vor judeca în spiritul Constituției, acesta al responsabilității fiscale, al principiului responsabilității fiscale. Este ceea ce noi cerem acolo. În același timp, dacă Curtea decide altceva, vom merge exact pe direcția pe care am spus-o – anul acesta, Partidul Național Liberal a crescut punctul de pensie cu cea mai mare sumă din ultimii ani. În niciun an n-a crescut punctul de pensie cu 177 de lei, deci am reușit acest lucru într-o perioadă de criză, într-o perioadă de criză economică, de criză de sănătate”, a adăugat Florin Cîțu.

Ministrul Finanţelor a mai declarat că, în termeni reali, guvernul Orban a aplcat cea mai mare mărire a pensiilor, prin creşterea punctului de pensie cu 177 de lei, spunând că oamenii nu cheltuiesc procente, ci bani.

„Oamenii nu sunt interesați de procente, de 40%, de 50%, de 70%, sunt interesați ce înseamnă. Au primit mai mult decât le-a dat oricine altcineva. În același timp, în acest an, rata inflației a scăzut la un minimum – am mai avut aceeași rată de inflație prin 2017. În perioada PSD, rata inflației a ajuns la un maximum de 5,4%, deci puterea de cumpărare a scăzut, și era cea mai mare rată a inflației din 2011 și până acum. Asta înseamnă o guvernare PSD. Noi am crescut punctul de pensie, deci au primit oamenii cea mai mare sumă, 177 de lei, plus a scăzut rata inflației la cel mai mic nivel din 2017 și până acum. Asta înseamnă putere de cumpărare și mai mare”,  Florin Cîțu.

Florin Cîţu a mai explicat, întrebat dacă bugetul ar fi dat peste cap în cazul în care CCR dă undă verde majorării pensiilor cu 40%: „Nu ne vom abate de la ceea ce am spus. Am fundamentat foarte bine această creștere cu 177 de lei, am făcut rectificarea bugetară. Alte resurse la buget nu sunt. Nu se va merge pe o altă direcție. În plus, am arătat deja viziunea noastră pentru anii următori, cu cât va crește punctul de pensie în 2021, cu cât va crește punctul de pensie în 2022, în 2023, în 2024. Deja am arătat viziunea noastră de liberali și vom merge pe viziunea noastră de liberali, nu pe ce ne spune Curtea în această speță”.

Citeşte şi: Deprecierea leului, marea provocare post-pandemie. Analiştii spun că euro va trece de 5 RON, în 2021

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
RAR, anunțul momentului pentru toți șoferii care au mașini și vor să le vândă. Îi vizează direct. E oficial
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Adevărul despre Raisa. O persoană cu probleme, folosită fără scrupule
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
PACE în Ucraina. Anunțul istoric făcut de Trump: E gata!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
FCSB câștigă în fața echipei Qarabag FK și avansează în Europa League
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin